Flora - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit; meten is weten - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit.

H.J. Erbrink, P. Hofschreuder, S. Jansen, V.H.M. Kuypers, B. de Maerschalck, F. Ruyten, E.A. de Vries, J. Wolff

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In dit document worden de resultaten gepresenteerd van een meetproef langs de A50 bij Valburg-Heteren waar de effecten van een beplantingsstructuur op de luchtkwaliteit zijn gemeten. Voor fijnstof (PM10) is geen aanwijzing gevonden dat vegetatie belangrijke hoeveelheden afvangt. Voor stikstofdioxide (NO2) is sprake van een beperkte afname. Voor beide stoffen geldt dat vlak achter de vegetatie een verhoogde concentratie is gemeten. Voor fijnstof is een second opinion uitgevoerd waarbij een maximale reductie achter een vegetatie bestaande uit Grove Dennen is gemeten van 10%, ref: DVS-006-2009. Voor de modellering van vegetatie is een model beschikbaar. De modelresultaten laten hetzelfde beeld zien als de metingen.
LanguageDutch
Place of PublicationDelft
PublisherInnovatieprogramma NederLandBovenWater
Number of pages197
Publication statusPublished - 2009

Publication series

NameDienst Verkeer en Scheepvaart van Rijkswaterstaat
PublisherInnovatie Programma Luchtkwaliteit (IPL) i.o.v. Stadsregio Arnhem-Nijmegen/IPL
No.DVS-2009-013

Cite this

Erbrink, H. J., Hofschreuder, P., Jansen, S., Kuypers, V. H. M., de Maerschalck, B., Ruyten, F., ... Wolff, J. (2009). Flora - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit; meten is weten - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit. (Dienst Verkeer en Scheepvaart van Rijkswaterstaat; No. DVS-2009-013). Delft: Innovatieprogramma NederLandBovenWater.
Erbrink, H.J. ; Hofschreuder, P. ; Jansen, S. ; Kuypers, V.H.M. ; de Maerschalck, B. ; Ruyten, F. ; de Vries, E.A. ; Wolff, J. / Flora - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit; meten is weten - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit. Delft : Innovatieprogramma NederLandBovenWater, 2009. 197 p. (Dienst Verkeer en Scheepvaart van Rijkswaterstaat; DVS-2009-013).
@book{93b408bf41564a63b43b295a5014cc7f,
title = "Flora - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit; meten is weten - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit.",
abstract = "In dit document worden de resultaten gepresenteerd van een meetproef langs de A50 bij Valburg-Heteren waar de effecten van een beplantingsstructuur op de luchtkwaliteit zijn gemeten. Voor fijnstof (PM10) is geen aanwijzing gevonden dat vegetatie belangrijke hoeveelheden afvangt. Voor stikstofdioxide (NO2) is sprake van een beperkte afname. Voor beide stoffen geldt dat vlak achter de vegetatie een verhoogde concentratie is gemeten. Voor fijnstof is een second opinion uitgevoerd waarbij een maximale reductie achter een vegetatie bestaande uit Grove Dennen is gemeten van 10{\%}, ref: DVS-006-2009. Voor de modellering van vegetatie is een model beschikbaar. De modelresultaten laten hetzelfde beeld zien als de metingen.",
author = "H.J. Erbrink and P. Hofschreuder and S. Jansen and V.H.M. Kuypers and {de Maerschalck}, B. and F. Ruyten and {de Vries}, E.A. and J. Wolff",
note = "i.o.v. Stadsregio Arnhem-Nijmegen/IPL",
year = "2009",
language = "Dutch",
series = "Dienst Verkeer en Scheepvaart van Rijkswaterstaat",
publisher = "Innovatieprogramma NederLandBovenWater",
number = "DVS-2009-013",

}

Erbrink, HJ, Hofschreuder, P, Jansen, S, Kuypers, VHM, de Maerschalck, B, Ruyten, F, de Vries, EA & Wolff, J 2009, Flora - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit; meten is weten - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit. Dienst Verkeer en Scheepvaart van Rijkswaterstaat, no. DVS-2009-013, Innovatieprogramma NederLandBovenWater, Delft.

Flora - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit; meten is weten - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit. / Erbrink, H.J.; Hofschreuder, P.; Jansen, S.; Kuypers, V.H.M.; de Maerschalck, B.; Ruyten, F.; de Vries, E.A.; Wolff, J.

Delft : Innovatieprogramma NederLandBovenWater, 2009. 197 p. (Dienst Verkeer en Scheepvaart van Rijkswaterstaat; No. DVS-2009-013).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Flora - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit; meten is weten - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit.

AU - Erbrink, H.J.

AU - Hofschreuder, P.

AU - Jansen, S.

AU - Kuypers, V.H.M.

AU - de Maerschalck, B.

AU - Ruyten, F.

AU - de Vries, E.A.

AU - Wolff, J.

N1 - i.o.v. Stadsregio Arnhem-Nijmegen/IPL

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - In dit document worden de resultaten gepresenteerd van een meetproef langs de A50 bij Valburg-Heteren waar de effecten van een beplantingsstructuur op de luchtkwaliteit zijn gemeten. Voor fijnstof (PM10) is geen aanwijzing gevonden dat vegetatie belangrijke hoeveelheden afvangt. Voor stikstofdioxide (NO2) is sprake van een beperkte afname. Voor beide stoffen geldt dat vlak achter de vegetatie een verhoogde concentratie is gemeten. Voor fijnstof is een second opinion uitgevoerd waarbij een maximale reductie achter een vegetatie bestaande uit Grove Dennen is gemeten van 10%, ref: DVS-006-2009. Voor de modellering van vegetatie is een model beschikbaar. De modelresultaten laten hetzelfde beeld zien als de metingen.

AB - In dit document worden de resultaten gepresenteerd van een meetproef langs de A50 bij Valburg-Heteren waar de effecten van een beplantingsstructuur op de luchtkwaliteit zijn gemeten. Voor fijnstof (PM10) is geen aanwijzing gevonden dat vegetatie belangrijke hoeveelheden afvangt. Voor stikstofdioxide (NO2) is sprake van een beperkte afname. Voor beide stoffen geldt dat vlak achter de vegetatie een verhoogde concentratie is gemeten. Voor fijnstof is een second opinion uitgevoerd waarbij een maximale reductie achter een vegetatie bestaande uit Grove Dennen is gemeten van 10%, ref: DVS-006-2009. Voor de modellering van vegetatie is een model beschikbaar. De modelresultaten laten hetzelfde beeld zien als de metingen.

M3 - Report

T3 - Dienst Verkeer en Scheepvaart van Rijkswaterstaat

BT - Flora - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit; meten is weten - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit.

PB - Innovatieprogramma NederLandBovenWater

CY - Delft

ER -

Erbrink HJ, Hofschreuder P, Jansen S, Kuypers VHM, de Maerschalck B, Ruyten F et al. Flora - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit; meten is weten - vegetatie voor een betere luchtkwaliteit. Delft: Innovatieprogramma NederLandBovenWater, 2009. 197 p. (Dienst Verkeer en Scheepvaart van Rijkswaterstaat; DVS-2009-013).