Fate of the estrogen nonylphenol in river sediment: availability, mass transfer and biodegradation

J.P.A. de Weert

Research output: Thesisinternal PhD, WUAcademic

Abstract

Veel riviersedimenten zijn in het verleden verontreinigd geraakt met estrogene verbindingen, die toxische effecten kunnen veroorzaken op aquatische organismen, zoals de vervrouwlijking van mannelijke vissen. Een van deze estrogene verbindingen is nonylfenol (NP). Nonylfenol is een organische verbinding die bestaat uit een fenolgroep met een lineaire of een vertakte keten van negen koolstofatomen. Voornamelijk mengsels van vertakte NP-isomeren komen voor als verontreiniging in het milieu. Sedimenten die verontreinigd zijn met NP kunnen functioneren als secundaire bron van verontreiniging van het rivierwater, waar het toxische effecten kan veroorzaken op aquatische organismen. Het risico van toxische effecten door NP, dat aanwezig is in het sediment, wordt bepaald door de beschikbaarheid van NP in het sediment, het massatransport vanuit het sediment naar het rivierwater en de mogelijkheid voor biologische afbraak van NP in het sediment of het rivierwater.
LanguageEnglish
QualificationDoctor of Philosophy
Awarding Institution
 • Wageningen University
Supervisors/Advisors
 • Rijnaarts, Huub, Promotor
 • Langenhoff, Alette, Co-promotor
 • Grotenhuis, Tim, Co-promotor
Award date16 Dec 2009
Place of Publication[S.l.
Publisher
Print ISBNs9789085854661
Publication statusPublished - 2009

Keywords

 • contaminated sediments
 • rivers
 • soil pollution
 • pollutants
 • oestrogens
 • aquatic organisms
 • biodegradation
 • aquatic toxicology
 • soil remediation

Cite this

@phdthesis{17190bcdaae24542b7267b8c915b6a19,
title = "Fate of the estrogen nonylphenol in river sediment: availability, mass transfer and biodegradation",
abstract = "Veel riviersedimenten zijn in het verleden verontreinigd geraakt met estrogene verbindingen, die toxische effecten kunnen veroorzaken op aquatische organismen, zoals de vervrouwlijking van mannelijke vissen. Een van deze estrogene verbindingen is nonylfenol (NP). Nonylfenol is een organische verbinding die bestaat uit een fenolgroep met een lineaire of een vertakte keten van negen koolstofatomen. Voornamelijk mengsels van vertakte NP-isomeren komen voor als verontreiniging in het milieu. Sedimenten die verontreinigd zijn met NP kunnen functioneren als secundaire bron van verontreiniging van het rivierwater, waar het toxische effecten kan veroorzaken op aquatische organismen. Het risico van toxische effecten door NP, dat aanwezig is in het sediment, wordt bepaald door de beschikbaarheid van NP in het sediment, het massatransport vanuit het sediment naar het rivierwater en de mogelijkheid voor biologische afbraak van NP in het sediment of het rivierwater.",
keywords = "verontreinigde sedimenten, rivieren, bodemverontreiniging, verontreinigende stoffen, oestrogenen, waterorganismen, biodegradatie, aquatische toxicologie, bodemsanering, contaminated sediments, rivers, soil pollution, pollutants, oestrogens, aquatic organisms, biodegradation, aquatic toxicology, soil remediation",
author = "{de Weert}, J.P.A.",
note = "WU thesis 4756",
year = "2009",
language = "English",
isbn = "9789085854661",
publisher = "S.n.",
school = "Wageningen University",

}

de Weert, JPA 2009, 'Fate of the estrogen nonylphenol in river sediment: availability, mass transfer and biodegradation', Doctor of Philosophy, Wageningen University, [S.l..

Fate of the estrogen nonylphenol in river sediment: availability, mass transfer and biodegradation. / de Weert, J.P.A.

[S.l. : S.n., 2009. 143 p.

Research output: Thesisinternal PhD, WUAcademic

TY - THES

T1 - Fate of the estrogen nonylphenol in river sediment: availability, mass transfer and biodegradation

AU - de Weert, J.P.A.

N1 - WU thesis 4756

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Veel riviersedimenten zijn in het verleden verontreinigd geraakt met estrogene verbindingen, die toxische effecten kunnen veroorzaken op aquatische organismen, zoals de vervrouwlijking van mannelijke vissen. Een van deze estrogene verbindingen is nonylfenol (NP). Nonylfenol is een organische verbinding die bestaat uit een fenolgroep met een lineaire of een vertakte keten van negen koolstofatomen. Voornamelijk mengsels van vertakte NP-isomeren komen voor als verontreiniging in het milieu. Sedimenten die verontreinigd zijn met NP kunnen functioneren als secundaire bron van verontreiniging van het rivierwater, waar het toxische effecten kan veroorzaken op aquatische organismen. Het risico van toxische effecten door NP, dat aanwezig is in het sediment, wordt bepaald door de beschikbaarheid van NP in het sediment, het massatransport vanuit het sediment naar het rivierwater en de mogelijkheid voor biologische afbraak van NP in het sediment of het rivierwater.

AB - Veel riviersedimenten zijn in het verleden verontreinigd geraakt met estrogene verbindingen, die toxische effecten kunnen veroorzaken op aquatische organismen, zoals de vervrouwlijking van mannelijke vissen. Een van deze estrogene verbindingen is nonylfenol (NP). Nonylfenol is een organische verbinding die bestaat uit een fenolgroep met een lineaire of een vertakte keten van negen koolstofatomen. Voornamelijk mengsels van vertakte NP-isomeren komen voor als verontreiniging in het milieu. Sedimenten die verontreinigd zijn met NP kunnen functioneren als secundaire bron van verontreiniging van het rivierwater, waar het toxische effecten kan veroorzaken op aquatische organismen. Het risico van toxische effecten door NP, dat aanwezig is in het sediment, wordt bepaald door de beschikbaarheid van NP in het sediment, het massatransport vanuit het sediment naar het rivierwater en de mogelijkheid voor biologische afbraak van NP in het sediment of het rivierwater.

KW - verontreinigde sedimenten

KW - rivieren

KW - bodemverontreiniging

KW - verontreinigende stoffen

KW - oestrogenen

KW - waterorganismen

KW - biodegradatie

KW - aquatische toxicologie

KW - bodemsanering

KW - contaminated sediments

KW - rivers

KW - soil pollution

KW - pollutants

KW - oestrogens

KW - aquatic organisms

KW - biodegradation

KW - aquatic toxicology

KW - soil remediation

M3 - internal PhD, WU

SN - 9789085854661

PB - S.n.

CY - [S.l.

ER -