Evaluatie nieuwe wittevliegpredatoren op tomaat

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  In komkommer, aubergine en paprika is de wittevliegbestrijding aanzienlijk verbeterd sinds de introductie van de generalistische roofmijt Amblyseius swirskii. Op veel tomatenbedrijven gaat de biologische bestrijding van wittevlieg met roofwantsen en sluipwespen echter nog moeizaam in de winter-voorjaar-periode. In dit onderzoek hebben we vijf soorten roofmijten (Amblyseius swirskii, Euseius ovalis, Typhodromalus limonicus, Amslyseius montdorensis, Amslyseius alpinus) en voor soorten rooftripsen (Scolothrips sexmaculatus, Scolothrips longicornis, Scolothrips takahashii, Franklinothrips vespiformis) getest tegen kaswittevlieg in tomaat. In twee kasproeven met roofmijten konden alleen A. mondorensis en T. limonicus zich enige tijd op het gewas handhaven. Na 6 weken waren ook deze soorten verdwenen, ook al was er voldoende prooi beschikbaar. Bij geen enkele soort was er een effect op kaswittevlieg te zien. In het laboratorium bleken alle rooftripsen zich te voeden met eieren en larven van kaswittevlieg op tomatenblad. Géén van deze rooftripsen was echter in staat zich te vestigen op een tomatenplant met witte vlieg en er werd dan ook géén onderdrukkend effect op witte vlieg waargenomen. De slechte vestiging van de rovers is waarschijnlijk toe te schrijven aan de klierharen van tomaat, die bij contact kleverige en toxische stoffen afscheiden, waar kleine predatoren last van hebben.
  LanguageDutch
  Place of PublicationBleiswijk
  PublisherWageningen UR Glastuinbouw
  Number of pages18
  Publication statusPublished - 2010

  Publication series

  NameRapport / Wageningen UR Glastuinbouw
  PublisherWageningen UR Glastuinbouw
  No.324

  Keywords

  • aleyrodidae
  • augmentation
  • biological control
  • predators
  • tomatoes
  • solanum lycopersicum
  • greenhouse horticulture
  • fruit vegetables
  • plant protection

  Cite this

  Messelink, G. J., van Holstein, R., & de Groot, E. B. (2010). Evaluatie nieuwe wittevliegpredatoren op tomaat. (Rapport / Wageningen UR Glastuinbouw; No. 324). Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw.
  Messelink, G.J. ; van Holstein, R. ; de Groot, E.B. / Evaluatie nieuwe wittevliegpredatoren op tomaat. Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2010. 18 p. (Rapport / Wageningen UR Glastuinbouw; 324).
  @book{54a6ae11088a4eafa40e85a9b54e6586,
  title = "Evaluatie nieuwe wittevliegpredatoren op tomaat",
  abstract = "In komkommer, aubergine en paprika is de wittevliegbestrijding aanzienlijk verbeterd sinds de introductie van de generalistische roofmijt Amblyseius swirskii. Op veel tomatenbedrijven gaat de biologische bestrijding van wittevlieg met roofwantsen en sluipwespen echter nog moeizaam in de winter-voorjaar-periode. In dit onderzoek hebben we vijf soorten roofmijten (Amblyseius swirskii, Euseius ovalis, Typhodromalus limonicus, Amslyseius montdorensis, Amslyseius alpinus) en voor soorten rooftripsen (Scolothrips sexmaculatus, Scolothrips longicornis, Scolothrips takahashii, Franklinothrips vespiformis) getest tegen kaswittevlieg in tomaat. In twee kasproeven met roofmijten konden alleen A. mondorensis en T. limonicus zich enige tijd op het gewas handhaven. Na 6 weken waren ook deze soorten verdwenen, ook al was er voldoende prooi beschikbaar. Bij geen enkele soort was er een effect op kaswittevlieg te zien. In het laboratorium bleken alle rooftripsen zich te voeden met eieren en larven van kaswittevlieg op tomatenblad. G{\'e}{\'e}n van deze rooftripsen was echter in staat zich te vestigen op een tomatenplant met witte vlieg en er werd dan ook g{\'e}{\'e}n onderdrukkend effect op witte vlieg waargenomen. De slechte vestiging van de rovers is waarschijnlijk toe te schrijven aan de klierharen van tomaat, die bij contact kleverige en toxische stoffen afscheiden, waar kleine predatoren last van hebben.",
  keywords = "aleyrodidae, plaagbestrijding met natuurlijke vijanden, biologische bestrijding, predatoren, tomaten, solanum lycopersicum, glastuinbouw, vruchtgroenten, gewasbescherming, aleyrodidae, augmentation, biological control, predators, tomatoes, solanum lycopersicum, greenhouse horticulture, fruit vegetables, plant protection",
  author = "G.J. Messelink and {van Holstein}, R. and {de Groot}, E.B.",
  note = "PT-projectnummer 13350 / Intern Projectnummer: 3242051800",
  year = "2010",
  language = "Dutch",
  series = "Rapport / Wageningen UR Glastuinbouw",
  publisher = "Wageningen UR Glastuinbouw",
  number = "324",

  }

  Messelink, GJ, van Holstein, R & de Groot, EB 2010, Evaluatie nieuwe wittevliegpredatoren op tomaat. Rapport / Wageningen UR Glastuinbouw, no. 324, Wageningen UR Glastuinbouw, Bleiswijk.

  Evaluatie nieuwe wittevliegpredatoren op tomaat. / Messelink, G.J.; van Holstein, R.; de Groot, E.B.

  Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2010. 18 p. (Rapport / Wageningen UR Glastuinbouw; No. 324).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Evaluatie nieuwe wittevliegpredatoren op tomaat

  AU - Messelink, G.J.

  AU - van Holstein, R.

  AU - de Groot, E.B.

  N1 - PT-projectnummer 13350 / Intern Projectnummer: 3242051800

  PY - 2010

  Y1 - 2010

  N2 - In komkommer, aubergine en paprika is de wittevliegbestrijding aanzienlijk verbeterd sinds de introductie van de generalistische roofmijt Amblyseius swirskii. Op veel tomatenbedrijven gaat de biologische bestrijding van wittevlieg met roofwantsen en sluipwespen echter nog moeizaam in de winter-voorjaar-periode. In dit onderzoek hebben we vijf soorten roofmijten (Amblyseius swirskii, Euseius ovalis, Typhodromalus limonicus, Amslyseius montdorensis, Amslyseius alpinus) en voor soorten rooftripsen (Scolothrips sexmaculatus, Scolothrips longicornis, Scolothrips takahashii, Franklinothrips vespiformis) getest tegen kaswittevlieg in tomaat. In twee kasproeven met roofmijten konden alleen A. mondorensis en T. limonicus zich enige tijd op het gewas handhaven. Na 6 weken waren ook deze soorten verdwenen, ook al was er voldoende prooi beschikbaar. Bij geen enkele soort was er een effect op kaswittevlieg te zien. In het laboratorium bleken alle rooftripsen zich te voeden met eieren en larven van kaswittevlieg op tomatenblad. Géén van deze rooftripsen was echter in staat zich te vestigen op een tomatenplant met witte vlieg en er werd dan ook géén onderdrukkend effect op witte vlieg waargenomen. De slechte vestiging van de rovers is waarschijnlijk toe te schrijven aan de klierharen van tomaat, die bij contact kleverige en toxische stoffen afscheiden, waar kleine predatoren last van hebben.

  AB - In komkommer, aubergine en paprika is de wittevliegbestrijding aanzienlijk verbeterd sinds de introductie van de generalistische roofmijt Amblyseius swirskii. Op veel tomatenbedrijven gaat de biologische bestrijding van wittevlieg met roofwantsen en sluipwespen echter nog moeizaam in de winter-voorjaar-periode. In dit onderzoek hebben we vijf soorten roofmijten (Amblyseius swirskii, Euseius ovalis, Typhodromalus limonicus, Amslyseius montdorensis, Amslyseius alpinus) en voor soorten rooftripsen (Scolothrips sexmaculatus, Scolothrips longicornis, Scolothrips takahashii, Franklinothrips vespiformis) getest tegen kaswittevlieg in tomaat. In twee kasproeven met roofmijten konden alleen A. mondorensis en T. limonicus zich enige tijd op het gewas handhaven. Na 6 weken waren ook deze soorten verdwenen, ook al was er voldoende prooi beschikbaar. Bij geen enkele soort was er een effect op kaswittevlieg te zien. In het laboratorium bleken alle rooftripsen zich te voeden met eieren en larven van kaswittevlieg op tomatenblad. Géén van deze rooftripsen was echter in staat zich te vestigen op een tomatenplant met witte vlieg en er werd dan ook géén onderdrukkend effect op witte vlieg waargenomen. De slechte vestiging van de rovers is waarschijnlijk toe te schrijven aan de klierharen van tomaat, die bij contact kleverige en toxische stoffen afscheiden, waar kleine predatoren last van hebben.

  KW - aleyrodidae

  KW - plaagbestrijding met natuurlijke vijanden

  KW - biologische bestrijding

  KW - predatoren

  KW - tomaten

  KW - solanum lycopersicum

  KW - glastuinbouw

  KW - vruchtgroenten

  KW - gewasbescherming

  KW - aleyrodidae

  KW - augmentation

  KW - biological control

  KW - predators

  KW - tomatoes

  KW - solanum lycopersicum

  KW - greenhouse horticulture

  KW - fruit vegetables

  KW - plant protection

  M3 - Report

  T3 - Rapport / Wageningen UR Glastuinbouw

  BT - Evaluatie nieuwe wittevliegpredatoren op tomaat

  PB - Wageningen UR Glastuinbouw

  CY - Bleiswijk

  ER -

  Messelink GJ, van Holstein R, de Groot EB. Evaluatie nieuwe wittevliegpredatoren op tomaat. Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw, 2010. 18 p. (Rapport / Wageningen UR Glastuinbouw; 324).