Encarsia berlesei (Hymenoptera: Aphelinidae) een voor Nederland nieuwe parasitoïd van de schildluis Pseudaulacaspis pentagona (Hemiptera: Diaspididae)

L.G. Moraal, Y. Jongema

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

In 2009 werden zware aantastingen van de uit Oost-Azië afkomstige schildluis Pseudaulacaspis pentagona bij honingbomen in Oss waargenomen. In de negentiende eeuw is de schildluis per ongeluk in Italië geïntroduceerd en is inmiddels in meerdere Europese landen te vinden, en zelfs in vrijwel alle warme gebieden ter wereld. Deze soort vormde indertijd een grote bedreiging voor de teelt van ondermeer perzik. Daarom werd de uit Azië afkomstige parasitoïd Encarsia berlesei in enkele Zuid-Europese landen geïntroduceerd voor biologische bestrijding in perzikboomgaarden. De schildluizen in Oss bleken te zijn geparasiteerd door E. berlesei en het is de eerste waarneming van deze parasitoïd in Nederland.
Original languageDutch
Pages (from-to)58-61
JournalEntomologische Berichten
Volume71
Issue number3
Publication statusPublished - 2011

Keywords

  • pseudococcidae
  • forest pests
  • forest pathology

Cite this

@article{de27f584c55643ea9eb1bf7864912b6b,
title = "Encarsia berlesei (Hymenoptera: Aphelinidae) een voor Nederland nieuwe parasito{\"i}d van de schildluis Pseudaulacaspis pentagona (Hemiptera: Diaspididae)",
abstract = "In 2009 werden zware aantastingen van de uit Oost-Azi{\"e} afkomstige schildluis Pseudaulacaspis pentagona bij honingbomen in Oss waargenomen. In de negentiende eeuw is de schildluis per ongeluk in Itali{\"e} ge{\"i}ntroduceerd en is inmiddels in meerdere Europese landen te vinden, en zelfs in vrijwel alle warme gebieden ter wereld. Deze soort vormde indertijd een grote bedreiging voor de teelt van ondermeer perzik. Daarom werd de uit Azi{\"e} afkomstige parasito{\"i}d Encarsia berlesei in enkele Zuid-Europese landen ge{\"i}ntroduceerd voor biologische bestrijding in perzikboomgaarden. De schildluizen in Oss bleken te zijn geparasiteerd door E. berlesei en het is de eerste waarneming van deze parasito{\"i}d in Nederland.",
keywords = "pseudococcidae, bosplagen, bospathologie, pseudococcidae, forest pests, forest pathology",
author = "L.G. Moraal and Y. Jongema",
note = "011-3448",
year = "2011",
language = "Dutch",
volume = "71",
pages = "58--61",
journal = "Entomologische Berichten",
issn = "0013-8827",
publisher = "Nederlandse Entomoligische Vereniging",
number = "3",

}

Encarsia berlesei (Hymenoptera: Aphelinidae) een voor Nederland nieuwe parasitoïd van de schildluis Pseudaulacaspis pentagona (Hemiptera: Diaspididae). / Moraal, L.G.; Jongema, Y.

In: Entomologische Berichten, Vol. 71, No. 3, 2011, p. 58-61.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Encarsia berlesei (Hymenoptera: Aphelinidae) een voor Nederland nieuwe parasitoïd van de schildluis Pseudaulacaspis pentagona (Hemiptera: Diaspididae)

AU - Moraal, L.G.

AU - Jongema, Y.

N1 - 011-3448

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - In 2009 werden zware aantastingen van de uit Oost-Azië afkomstige schildluis Pseudaulacaspis pentagona bij honingbomen in Oss waargenomen. In de negentiende eeuw is de schildluis per ongeluk in Italië geïntroduceerd en is inmiddels in meerdere Europese landen te vinden, en zelfs in vrijwel alle warme gebieden ter wereld. Deze soort vormde indertijd een grote bedreiging voor de teelt van ondermeer perzik. Daarom werd de uit Azië afkomstige parasitoïd Encarsia berlesei in enkele Zuid-Europese landen geïntroduceerd voor biologische bestrijding in perzikboomgaarden. De schildluizen in Oss bleken te zijn geparasiteerd door E. berlesei en het is de eerste waarneming van deze parasitoïd in Nederland.

AB - In 2009 werden zware aantastingen van de uit Oost-Azië afkomstige schildluis Pseudaulacaspis pentagona bij honingbomen in Oss waargenomen. In de negentiende eeuw is de schildluis per ongeluk in Italië geïntroduceerd en is inmiddels in meerdere Europese landen te vinden, en zelfs in vrijwel alle warme gebieden ter wereld. Deze soort vormde indertijd een grote bedreiging voor de teelt van ondermeer perzik. Daarom werd de uit Azië afkomstige parasitoïd Encarsia berlesei in enkele Zuid-Europese landen geïntroduceerd voor biologische bestrijding in perzikboomgaarden. De schildluizen in Oss bleken te zijn geparasiteerd door E. berlesei en het is de eerste waarneming van deze parasitoïd in Nederland.

KW - pseudococcidae

KW - bosplagen

KW - bospathologie

KW - pseudococcidae

KW - forest pests

KW - forest pathology

M3 - Article

VL - 71

SP - 58

EP - 61

JO - Entomologische Berichten

JF - Entomologische Berichten

SN - 0013-8827

IS - 3

ER -