Eindrapportage FAB 2005-2007 : functionele Agro Biodiversiteit (FAB)

H. Scheele, H. van Gurp, F.A.N. van Alebeek, E. den Belder, R.C.F.M. van den Broek, J.S. Buurma, J. Elderson, P. van Rijn, M.E.T. Vlaswinkel, J. Willemse

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  Het project Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) werd in 2002 door LTO Nederland geformuleerd en ging in 2004 in de Hoeksche Waard van start. Het eerste doel was om binnen het agrarische gebied een hoge biologische diversiteit te bereiken, waardoor natuurlijke vijanden een maximale rol kunnen spelen bij de bestrijding van ziekten en plagen in de gewassen, en het gebruik van chemische middelen tot een minimum beperkt kan worden. Daarnaast is het project erop gericht om door onderzoek en praktijkervaring kennis op te doen over de manier waarop dat kan worden gerealiseerd met behoud van de productieve economische functies in het gebied. Omdat plaagdieren en hun natuurlijke vijanden zich in de ruimte bewegen waarbij dijken, bermen, watergangen, bosjes en slootkanten een remmend of juist stimulerend effect hebben, moet een dergelijk project niet op het niveau van een bedrijf maar op dat van een gebied worden gerealiseerd.
  Original languageDutch
  Place of Publication[Den Haag etc.]
  PublisherMinisterie van LNV [etc.]
  Number of pages47
  Publication statusPublished - 2007

  Keywords

  • biological control
  • pests
  • arable land
  • plant diseases
  • arable farming
  • ditch banks
  • encouragement
  • agro-biodiversity

  Cite this

  Scheele, H., van Gurp, H., van Alebeek, F. A. N., den Belder, E., van den Broek, R. C. F. M., Buurma, J. S., ... Willemse, J. (2007). Eindrapportage FAB 2005-2007 : functionele Agro Biodiversiteit (FAB). [Den Haag etc.]: Ministerie van LNV [etc.].
  Scheele, H. ; van Gurp, H. ; van Alebeek, F.A.N. ; den Belder, E. ; van den Broek, R.C.F.M. ; Buurma, J.S. ; Elderson, J. ; van Rijn, P. ; Vlaswinkel, M.E.T. ; Willemse, J. / Eindrapportage FAB 2005-2007 : functionele Agro Biodiversiteit (FAB). [Den Haag etc.] : Ministerie van LNV [etc.], 2007. 47 p.
  @book{9f450a44717d42d0b9338b30fa49c763,
  title = "Eindrapportage FAB 2005-2007 : functionele Agro Biodiversiteit (FAB)",
  abstract = "Het project Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) werd in 2002 door LTO Nederland geformuleerd en ging in 2004 in de Hoeksche Waard van start. Het eerste doel was om binnen het agrarische gebied een hoge biologische diversiteit te bereiken, waardoor natuurlijke vijanden een maximale rol kunnen spelen bij de bestrijding van ziekten en plagen in de gewassen, en het gebruik van chemische middelen tot een minimum beperkt kan worden. Daarnaast is het project erop gericht om door onderzoek en praktijkervaring kennis op te doen over de manier waarop dat kan worden gerealiseerd met behoud van de productieve economische functies in het gebied. Omdat plaagdieren en hun natuurlijke vijanden zich in de ruimte bewegen waarbij dijken, bermen, watergangen, bosjes en slootkanten een remmend of juist stimulerend effect hebben, moet een dergelijk project niet op het niveau van een bedrijf maar op dat van een gebied worden gerealiseerd.",
  keywords = "biologische bestrijding, plagen, bouwland, plantenziekten, akkerbouw, slootkanten, bevordering van natuurlijke vijanden, agrobiodiversiteit, biological control, pests, arable land, plant diseases, arable farming, ditch banks, encouragement, agro-biodiversity",
  author = "H. Scheele and {van Gurp}, H. and {van Alebeek}, F.A.N. and {den Belder}, E. and {van den Broek}, R.C.F.M. and J.S. Buurma and J. Elderson and {van Rijn}, P. and M.E.T. Vlaswinkel and J. Willemse",
  year = "2007",
  language = "Dutch",
  publisher = "Ministerie van LNV [etc.]",

  }

  Scheele, H, van Gurp, H, van Alebeek, FAN, den Belder, E, van den Broek, RCFM, Buurma, JS, Elderson, J, van Rijn, P, Vlaswinkel, MET & Willemse, J 2007, Eindrapportage FAB 2005-2007 : functionele Agro Biodiversiteit (FAB). Ministerie van LNV [etc.], [Den Haag etc.].

  Eindrapportage FAB 2005-2007 : functionele Agro Biodiversiteit (FAB). / Scheele, H.; van Gurp, H.; van Alebeek, F.A.N.; den Belder, E.; van den Broek, R.C.F.M.; Buurma, J.S.; Elderson, J.; van Rijn, P.; Vlaswinkel, M.E.T.; Willemse, J.

  [Den Haag etc.] : Ministerie van LNV [etc.], 2007. 47 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Eindrapportage FAB 2005-2007 : functionele Agro Biodiversiteit (FAB)

  AU - Scheele, H.

  AU - van Gurp, H.

  AU - van Alebeek, F.A.N.

  AU - den Belder, E.

  AU - van den Broek, R.C.F.M.

  AU - Buurma, J.S.

  AU - Elderson, J.

  AU - van Rijn, P.

  AU - Vlaswinkel, M.E.T.

  AU - Willemse, J.

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - Het project Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) werd in 2002 door LTO Nederland geformuleerd en ging in 2004 in de Hoeksche Waard van start. Het eerste doel was om binnen het agrarische gebied een hoge biologische diversiteit te bereiken, waardoor natuurlijke vijanden een maximale rol kunnen spelen bij de bestrijding van ziekten en plagen in de gewassen, en het gebruik van chemische middelen tot een minimum beperkt kan worden. Daarnaast is het project erop gericht om door onderzoek en praktijkervaring kennis op te doen over de manier waarop dat kan worden gerealiseerd met behoud van de productieve economische functies in het gebied. Omdat plaagdieren en hun natuurlijke vijanden zich in de ruimte bewegen waarbij dijken, bermen, watergangen, bosjes en slootkanten een remmend of juist stimulerend effect hebben, moet een dergelijk project niet op het niveau van een bedrijf maar op dat van een gebied worden gerealiseerd.

  AB - Het project Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) werd in 2002 door LTO Nederland geformuleerd en ging in 2004 in de Hoeksche Waard van start. Het eerste doel was om binnen het agrarische gebied een hoge biologische diversiteit te bereiken, waardoor natuurlijke vijanden een maximale rol kunnen spelen bij de bestrijding van ziekten en plagen in de gewassen, en het gebruik van chemische middelen tot een minimum beperkt kan worden. Daarnaast is het project erop gericht om door onderzoek en praktijkervaring kennis op te doen over de manier waarop dat kan worden gerealiseerd met behoud van de productieve economische functies in het gebied. Omdat plaagdieren en hun natuurlijke vijanden zich in de ruimte bewegen waarbij dijken, bermen, watergangen, bosjes en slootkanten een remmend of juist stimulerend effect hebben, moet een dergelijk project niet op het niveau van een bedrijf maar op dat van een gebied worden gerealiseerd.

  KW - biologische bestrijding

  KW - plagen

  KW - bouwland

  KW - plantenziekten

  KW - akkerbouw

  KW - slootkanten

  KW - bevordering van natuurlijke vijanden

  KW - agrobiodiversiteit

  KW - biological control

  KW - pests

  KW - arable land

  KW - plant diseases

  KW - arable farming

  KW - ditch banks

  KW - encouragement

  KW - agro-biodiversity

  M3 - Report

  BT - Eindrapportage FAB 2005-2007 : functionele Agro Biodiversiteit (FAB)

  PB - Ministerie van LNV [etc.]

  CY - [Den Haag etc.]

  ER -

  Scheele H, van Gurp H, van Alebeek FAN, den Belder E, van den Broek RCFM, Buurma JS et al. Eindrapportage FAB 2005-2007 : functionele Agro Biodiversiteit (FAB). [Den Haag etc.]: Ministerie van LNV [etc.], 2007. 47 p.