Eigen Zeeuwse teelt van soja

Harmen van der Werf, R.D. Timmer

Research output: Contribution to journalArticlePopular

Abstract

Zeeuwse soja komt eraan. Vier akkerbouwers in Zeeuws-Vlaanderen telen dit jaar voor het eerst het van oorsprong zuidelijke gewas. Ze hebben samen zestien hectare ingezaaid.
Het is nog zeer bescheiden, erkent initiatiefnemer Martijn Buijsse van Buijsse Consultancy uit het Brabantse Boekel, maar hij ziet zeker toekomst voor sojateelt in met name Zeeuws-Vlaanderen. "Bruine bonen worden er van oudsher vrij veel geteeld. Sojateelt is daarmee vergelijkbaar. Soja zaai je ook laat in, eind april, begin mei. De oogst is eind september."
Sojateelt is in Nederland niet helemaal nieuw. De coöperatie Agrifirm en universiteit Wageningen UR zijn sinds 2010 bezig met experimenten. Vijftig landbouwers uit heel Nederland waren er vorig jaar bij betrokken. Alles is erop gericht sojarassen te ontwikkelen die het goed doen in het koudere Nederlandse klimaat.
Het Zeeuwse project, dat Buijsse met coöperatie CZAV in Wemeldinge en met steun van de provincie Zeeland uitvoert, staat voorlopig los van de landelijke proeven. Ruud Timmer van Wageningen UR kent het Zeeuwse initiatief niet. Dat heeft ook een ander doel, stelt Buijsse. Het is gericht op soja voor menselijk gebruik, terwijl Agrifirm en Wageningen UR gefocust zijn op soja als alternatief eiwitrijk veevoer.
Soja is wereldwijd een bulkproduct waarbij veel wordt gewerkt met in Europa omstreden gemodificeerde rassen. De projecten in Nederland richten zich op niet gemodificeerde rassen, waarmee een speciale marktpositie op te bouwen moet zijn. Timmer van Wageningen UR spiegelt zich aan het succes van de snijmaïsteelt in Nederland. "Het heeft ook jaren geduurd om daarvoor geschikte rassen te ontwikkelen."
Zeeuwse proef komt naast experimenten die al verschillende jaren plaatsvinden
in Nederland.
Original languageDutch
Pages (from-to)4
Number of pages1
JournalBN De Stem
Volume12-5-2016
Publication statusPublished - 12 May 2016

Cite this