Effectiviteit van het "Alternatieve Spoor" in de Noordelijke Friese Wouden

M.P.W. Sonneveld, J.F.F.P. Bos, J.J. Schröder, J. Roelsma, D.J. Brus, J. Bloem, R.G.M. de Goede, J. Bouma

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Bij een deel van de melkveehouderijbedrijven in de Noordelijke Friese Wouden (NFW) leeft de wens om mest bovengronds te mogen uitrijden. Een aantal bedrijven volgt daartoe een zogeheten alternatief spoor. Deze strategie bestaat uit een combinatie van maatregelen als een verlaging van de kunstmestgift en het voeren van een eiwitarm en structuurrijk rantsoen. De hoofdvraag binnen dit onderzoek is of toepassing van het alternatieve spoor, inclusief het bovengronds aanwenden van mest, een even lage ammoniakemissie oplevert in vergelijking met bedrijven die dit spoor niet volgen en mest emissiearm aanwenden.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWageningen UR
Number of pages137
Publication statusPublished - 2009

Keywords

  • livestock farming
  • fertilizers
  • feed formulation
  • feed rations
  • emission
  • ammonia
  • air quality
  • friese wouden
  • friesland

Cite this

Sonneveld, M. P. W., Bos, J. F. F. P., Schröder, J. J., Roelsma, J., Brus, D. J., Bloem, J., ... Bouma, J. (2009). Effectiviteit van het "Alternatieve Spoor" in de Noordelijke Friese Wouden. Wageningen: Wageningen UR.
Sonneveld, M.P.W. ; Bos, J.F.F.P. ; Schröder, J.J. ; Roelsma, J. ; Brus, D.J. ; Bloem, J. ; de Goede, R.G.M. ; Bouma, J. / Effectiviteit van het "Alternatieve Spoor" in de Noordelijke Friese Wouden. Wageningen : Wageningen UR, 2009. 137 p.
@book{a0e47ac28dfe49d1855c0dc08925b2af,
title = "Effectiviteit van het {"}Alternatieve Spoor{"} in de Noordelijke Friese Wouden",
abstract = "Bij een deel van de melkveehouderijbedrijven in de Noordelijke Friese Wouden (NFW) leeft de wens om mest bovengronds te mogen uitrijden. Een aantal bedrijven volgt daartoe een zogeheten alternatief spoor. Deze strategie bestaat uit een combinatie van maatregelen als een verlaging van de kunstmestgift en het voeren van een eiwitarm en structuurrijk rantsoen. De hoofdvraag binnen dit onderzoek is of toepassing van het alternatieve spoor, inclusief het bovengronds aanwenden van mest, een even lage ammoniakemissie oplevert in vergelijking met bedrijven die dit spoor niet volgen en mest emissiearm aanwenden.",
keywords = "veehouderij, kunstmeststoffen, voersamenstelling, voedingsrantsoenen, emissie, ammoniak, luchtkwaliteit, friese wouden, friesland, livestock farming, fertilizers, feed formulation, feed rations, emission, ammonia, air quality, friese wouden, friesland",
author = "M.P.W. Sonneveld and J.F.F.P. Bos and J.J. Schr{\"o}der and J. Roelsma and D.J. Brus and J. Bloem and {de Goede}, R.G.M. and J. Bouma",
year = "2009",
language = "Dutch",
publisher = "Wageningen UR",

}

Sonneveld, MPW, Bos, JFFP, Schröder, JJ, Roelsma, J, Brus, DJ, Bloem, J, de Goede, RGM & Bouma, J 2009, Effectiviteit van het "Alternatieve Spoor" in de Noordelijke Friese Wouden. Wageningen UR, Wageningen.

Effectiviteit van het "Alternatieve Spoor" in de Noordelijke Friese Wouden. / Sonneveld, M.P.W.; Bos, J.F.F.P.; Schröder, J.J.; Roelsma, J.; Brus, D.J.; Bloem, J.; de Goede, R.G.M.; Bouma, J.

Wageningen : Wageningen UR, 2009. 137 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Effectiviteit van het "Alternatieve Spoor" in de Noordelijke Friese Wouden

AU - Sonneveld, M.P.W.

AU - Bos, J.F.F.P.

AU - Schröder, J.J.

AU - Roelsma, J.

AU - Brus, D.J.

AU - Bloem, J.

AU - de Goede, R.G.M.

AU - Bouma, J.

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Bij een deel van de melkveehouderijbedrijven in de Noordelijke Friese Wouden (NFW) leeft de wens om mest bovengronds te mogen uitrijden. Een aantal bedrijven volgt daartoe een zogeheten alternatief spoor. Deze strategie bestaat uit een combinatie van maatregelen als een verlaging van de kunstmestgift en het voeren van een eiwitarm en structuurrijk rantsoen. De hoofdvraag binnen dit onderzoek is of toepassing van het alternatieve spoor, inclusief het bovengronds aanwenden van mest, een even lage ammoniakemissie oplevert in vergelijking met bedrijven die dit spoor niet volgen en mest emissiearm aanwenden.

AB - Bij een deel van de melkveehouderijbedrijven in de Noordelijke Friese Wouden (NFW) leeft de wens om mest bovengronds te mogen uitrijden. Een aantal bedrijven volgt daartoe een zogeheten alternatief spoor. Deze strategie bestaat uit een combinatie van maatregelen als een verlaging van de kunstmestgift en het voeren van een eiwitarm en structuurrijk rantsoen. De hoofdvraag binnen dit onderzoek is of toepassing van het alternatieve spoor, inclusief het bovengronds aanwenden van mest, een even lage ammoniakemissie oplevert in vergelijking met bedrijven die dit spoor niet volgen en mest emissiearm aanwenden.

KW - veehouderij

KW - kunstmeststoffen

KW - voersamenstelling

KW - voedingsrantsoenen

KW - emissie

KW - ammoniak

KW - luchtkwaliteit

KW - friese wouden

KW - friesland

KW - livestock farming

KW - fertilizers

KW - feed formulation

KW - feed rations

KW - emission

KW - ammonia

KW - air quality

KW - friese wouden

KW - friesland

M3 - Report

BT - Effectiviteit van het "Alternatieve Spoor" in de Noordelijke Friese Wouden

PB - Wageningen UR

CY - Wageningen

ER -

Sonneveld MPW, Bos JFFP, Schröder JJ, Roelsma J, Brus DJ, Bloem J et al. Effectiviteit van het "Alternatieve Spoor" in de Noordelijke Friese Wouden. Wageningen: Wageningen UR, 2009. 137 p.