Effecten van garnalenvisserij in Natura 2000 gebieden

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De garnalenvisserij is economisch en in aantallen schepen één van de belangrijkste visserijen in Nederland en opereert vooral binnen Natura 2000 gebieden. Voor zowel de Noordzeekustzone als de Waddenzee is er binnen de Natura 2000 wetgeving een verbeterdoelstelling geformuleerd voor Habitattype 1110 (permanent overstroomde zandbanken). Het effect van het garnalentuig op het ecosysteem is echter niet goed bekend. Om in dit kennishiaat te voorzien, is er in de periode 2012-2014 onderzoek uitgevoerd naar een aantal aspecten van de mogelijke effecten van de garnalenvisserij. Enerzijds is de bijvangst in kaart gebracht, anderzijds is experimenteel onderzoek verricht naar de korte termijneffecten van het garnalentuig op de bodemfauna.
Original languageDutch
Place of PublicationDen Helder
PublisherIMARES
Number of pages162
Publication statusPublished - 2015

Publication series

NameRapport / IMARES Wageningen UR
PublisherIMARES
No.C013/15

Keywords

  • shrimps
  • fisheries
  • coastal areas
  • wadden sea
  • natura 2000
  • soil fauna
  • adverse effects
  • inventories

Cite this

Glorius, S. T., Craeymeersch, J. A. M., van der Hammen, T., Rippen, A. D., Cuperus, J., van der Weide, B. E., ... Tulp, I. Y. M. (2015). Effecten van garnalenvisserij in Natura 2000 gebieden. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C013/15). Den Helder: IMARES.
Glorius, S.T. ; Craeymeersch, J.A.M. ; van der Hammen, T. ; Rippen, A.D. ; Cuperus, J. ; van der Weide, B.E. ; Steenbergen, J. ; Tulp, I.Y.M. / Effecten van garnalenvisserij in Natura 2000 gebieden. Den Helder : IMARES, 2015. 162 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C013/15).
@book{d343f81352e24f4eaa3ca11f3ee6afc3,
title = "Effecten van garnalenvisserij in Natura 2000 gebieden",
abstract = "De garnalenvisserij is economisch en in aantallen schepen {\'e}{\'e}n van de belangrijkste visserijen in Nederland en opereert vooral binnen Natura 2000 gebieden. Voor zowel de Noordzeekustzone als de Waddenzee is er binnen de Natura 2000 wetgeving een verbeterdoelstelling geformuleerd voor Habitattype 1110 (permanent overstroomde zandbanken). Het effect van het garnalentuig op het ecosysteem is echter niet goed bekend. Om in dit kennishiaat te voorzien, is er in de periode 2012-2014 onderzoek uitgevoerd naar een aantal aspecten van de mogelijke effecten van de garnalenvisserij. Enerzijds is de bijvangst in kaart gebracht, anderzijds is experimenteel onderzoek verricht naar de korte termijneffecten van het garnalentuig op de bodemfauna.",
keywords = "garnalen, visserij, kustgebieden, waddenzee, natura 2000, bodemfauna, nadelige gevolgen, inventarisaties, shrimps, fisheries, coastal areas, wadden sea, natura 2000, soil fauna, adverse effects, inventories",
author = "S.T. Glorius and J.A.M. Craeymeersch and {van der Hammen}, T. and A.D. Rippen and J. Cuperus and {van der Weide}, B.E. and J. Steenbergen and I.Y.M. Tulp",
year = "2015",
language = "Dutch",
series = "Rapport / IMARES Wageningen UR",
publisher = "IMARES",
number = "C013/15",

}

Effecten van garnalenvisserij in Natura 2000 gebieden. / Glorius, S.T.; Craeymeersch, J.A.M.; van der Hammen, T.; Rippen, A.D.; Cuperus, J.; van der Weide, B.E.; Steenbergen, J.; Tulp, I.Y.M.

Den Helder : IMARES, 2015. 162 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C013/15).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Effecten van garnalenvisserij in Natura 2000 gebieden

AU - Glorius, S.T.

AU - Craeymeersch, J.A.M.

AU - van der Hammen, T.

AU - Rippen, A.D.

AU - Cuperus, J.

AU - van der Weide, B.E.

AU - Steenbergen, J.

AU - Tulp, I.Y.M.

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - De garnalenvisserij is economisch en in aantallen schepen één van de belangrijkste visserijen in Nederland en opereert vooral binnen Natura 2000 gebieden. Voor zowel de Noordzeekustzone als de Waddenzee is er binnen de Natura 2000 wetgeving een verbeterdoelstelling geformuleerd voor Habitattype 1110 (permanent overstroomde zandbanken). Het effect van het garnalentuig op het ecosysteem is echter niet goed bekend. Om in dit kennishiaat te voorzien, is er in de periode 2012-2014 onderzoek uitgevoerd naar een aantal aspecten van de mogelijke effecten van de garnalenvisserij. Enerzijds is de bijvangst in kaart gebracht, anderzijds is experimenteel onderzoek verricht naar de korte termijneffecten van het garnalentuig op de bodemfauna.

AB - De garnalenvisserij is economisch en in aantallen schepen één van de belangrijkste visserijen in Nederland en opereert vooral binnen Natura 2000 gebieden. Voor zowel de Noordzeekustzone als de Waddenzee is er binnen de Natura 2000 wetgeving een verbeterdoelstelling geformuleerd voor Habitattype 1110 (permanent overstroomde zandbanken). Het effect van het garnalentuig op het ecosysteem is echter niet goed bekend. Om in dit kennishiaat te voorzien, is er in de periode 2012-2014 onderzoek uitgevoerd naar een aantal aspecten van de mogelijke effecten van de garnalenvisserij. Enerzijds is de bijvangst in kaart gebracht, anderzijds is experimenteel onderzoek verricht naar de korte termijneffecten van het garnalentuig op de bodemfauna.

KW - garnalen

KW - visserij

KW - kustgebieden

KW - waddenzee

KW - natura 2000

KW - bodemfauna

KW - nadelige gevolgen

KW - inventarisaties

KW - shrimps

KW - fisheries

KW - coastal areas

KW - wadden sea

KW - natura 2000

KW - soil fauna

KW - adverse effects

KW - inventories

M3 - Report

T3 - Rapport / IMARES Wageningen UR

BT - Effecten van garnalenvisserij in Natura 2000 gebieden

PB - IMARES

CY - Den Helder

ER -

Glorius ST, Craeymeersch JAM, van der Hammen T, Rippen AD, Cuperus J, van der Weide BE et al. Effecten van garnalenvisserij in Natura 2000 gebieden. Den Helder: IMARES, 2015. 162 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C013/15).