Effecten van extensivering van de melkveehouderij op de emissies van broeikasgassen

Research output: Book/ReportReportAcademic

Abstract

Recente problemen in de melkveehouderij in Nederland met betrekking tot milieu, diergezondheid en voedselveiligheid hebben geleid tot nieuwe beleidsvisies op de toekomst van de melkveehouderij. Centraal in de huidige visie voor de melkveehouderij staat extensivering van het grondgebruik met behoud van weidegang en toepassing van ruwvoer van eigen bedrijf. Deze extensivering leidt tot een verlaging van de GVE van gemiddeld 2,5 nu naar 1,7 straks. In een bureaustudie zijn de verwachte effecten van extensivering en/of weidegang en andere beleidsmaatregelen op de emissies van de broeikasgassen methaan en lachgas berekend. Extensivering draagt bij aan de vermindering van de emissies van voornamelijk lachgas. Het effect is het grootst in melkveehouderij op veengronden in laag Nederland. Afname van de beweidingsduur leidt eveneens tot een vermindering van de emissie van broeikasgassen. Dit effect wordt voor een deel tenietgedaan door hogere emissie bij mestopslag en toepassing van dierlijke mest op het land.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra
Number of pages61
Publication statusPublished - 2003

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra
No.649
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • dairy farming
  • netherlands
  • extensive production
  • air pollution
  • emission
  • greenhouse effect
  • global warming
  • environmental sciences

Cite this

@book{b66bb84a3ba748b09e77f07b07185078,
title = "Effecten van extensivering van de melkveehouderij op de emissies van broeikasgassen",
abstract = "Recente problemen in de melkveehouderij in Nederland met betrekking tot milieu, diergezondheid en voedselveiligheid hebben geleid tot nieuwe beleidsvisies op de toekomst van de melkveehouderij. Centraal in de huidige visie voor de melkveehouderij staat extensivering van het grondgebruik met behoud van weidegang en toepassing van ruwvoer van eigen bedrijf. Deze extensivering leidt tot een verlaging van de GVE van gemiddeld 2,5 nu naar 1,7 straks. In een bureaustudie zijn de verwachte effecten van extensivering en/of weidegang en andere beleidsmaatregelen op de emissies van de broeikasgassen methaan en lachgas berekend. Extensivering draagt bij aan de vermindering van de emissies van voornamelijk lachgas. Het effect is het grootst in melkveehouderij op veengronden in laag Nederland. Afname van de beweidingsduur leidt eveneens tot een vermindering van de emissie van broeikasgassen. Dit effect wordt voor een deel tenietgedaan door hogere emissie bij mestopslag en toepassing van dierlijke mest op het land.",
keywords = "melkveehouderij, nederland, extensieve productie, luchtverontreiniging, emissie, broeikaseffect, opwarming van de aarde, milieuwetenschappen, dairy farming, netherlands, extensive production, air pollution, emission, greenhouse effect, global warming, environmental sciences",
author = "D.A. Oudendag and P.J. Kuikman",
year = "2003",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra",
number = "649",

}

Effecten van extensivering van de melkveehouderij op de emissies van broeikasgassen. / Oudendag, D.A.; Kuikman, P.J.

Wageningen : Alterra, 2003. 61 p. (Alterra-rapport; No. 649).

Research output: Book/ReportReportAcademic

TY - BOOK

T1 - Effecten van extensivering van de melkveehouderij op de emissies van broeikasgassen

AU - Oudendag, D.A.

AU - Kuikman, P.J.

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - Recente problemen in de melkveehouderij in Nederland met betrekking tot milieu, diergezondheid en voedselveiligheid hebben geleid tot nieuwe beleidsvisies op de toekomst van de melkveehouderij. Centraal in de huidige visie voor de melkveehouderij staat extensivering van het grondgebruik met behoud van weidegang en toepassing van ruwvoer van eigen bedrijf. Deze extensivering leidt tot een verlaging van de GVE van gemiddeld 2,5 nu naar 1,7 straks. In een bureaustudie zijn de verwachte effecten van extensivering en/of weidegang en andere beleidsmaatregelen op de emissies van de broeikasgassen methaan en lachgas berekend. Extensivering draagt bij aan de vermindering van de emissies van voornamelijk lachgas. Het effect is het grootst in melkveehouderij op veengronden in laag Nederland. Afname van de beweidingsduur leidt eveneens tot een vermindering van de emissie van broeikasgassen. Dit effect wordt voor een deel tenietgedaan door hogere emissie bij mestopslag en toepassing van dierlijke mest op het land.

AB - Recente problemen in de melkveehouderij in Nederland met betrekking tot milieu, diergezondheid en voedselveiligheid hebben geleid tot nieuwe beleidsvisies op de toekomst van de melkveehouderij. Centraal in de huidige visie voor de melkveehouderij staat extensivering van het grondgebruik met behoud van weidegang en toepassing van ruwvoer van eigen bedrijf. Deze extensivering leidt tot een verlaging van de GVE van gemiddeld 2,5 nu naar 1,7 straks. In een bureaustudie zijn de verwachte effecten van extensivering en/of weidegang en andere beleidsmaatregelen op de emissies van de broeikasgassen methaan en lachgas berekend. Extensivering draagt bij aan de vermindering van de emissies van voornamelijk lachgas. Het effect is het grootst in melkveehouderij op veengronden in laag Nederland. Afname van de beweidingsduur leidt eveneens tot een vermindering van de emissie van broeikasgassen. Dit effect wordt voor een deel tenietgedaan door hogere emissie bij mestopslag en toepassing van dierlijke mest op het land.

KW - melkveehouderij

KW - nederland

KW - extensieve productie

KW - luchtverontreiniging

KW - emissie

KW - broeikaseffect

KW - opwarming van de aarde

KW - milieuwetenschappen

KW - dairy farming

KW - netherlands

KW - extensive production

KW - air pollution

KW - emission

KW - greenhouse effect

KW - global warming

KW - environmental sciences

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Effecten van extensivering van de melkveehouderij op de emissies van broeikasgassen

PB - Alterra

CY - Wageningen

ER -