Effecten van agroforestry op de waterhuishouding en functionele agrobiodiversiteit : Verkenning naar de effecten van agroforestry op de waterhuishouding en functionele agrobiodiversiteit : met extra aandacht voor de Zeeuwse context en de mogelijke voor- en nadelen die dit kan bieden voor de Zeeuwse akkerbouw

Lennart Fuchs, Sanne van Leeuwen, Isabella Selin Norén (Contributor), Maureen Schoutsen (Contributor), Wijnand Sukkel (Contributor), Bert Heusinkveld (Contributor), Geert Kessel (Contributor), Herman Helsen (Contributor), Rien van der Maas (Contributor)

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In deze verkenning zijn de effecten van agroforestry op waterhuishouding en functionele agrobiodiversiteit onderzocht op basis van beschikbare kennis en toegespitst op de Zeeuwse context. Hieruit blijkt dat agroforestry voor beide thema’s potentie biedt om hier positief aan bij te dragen, al zal veel afhangen van het ontwerp en de lokale context. Agroforestry kan extreme weersomstandigheden als droogte en piekbuien enigszins bufferen, en kan nutriëntenuitspoeling naar oppervlakte en grondwater reduceren. Ookverhoogt het de diversiteit in het systeem, wat positieve gevolgen kan hebben voor de functioneleagrobiodiversiteit in de vorm van natuurlijke plaagbestrijding en bestuiving. Al met al biedt het dus kansen opdeze thema’s, maar zal met alleen implementatie van agroforestry de bestaande problematiek niet geheelverholpen worden. Wel kan het onderdeel zijn van een oplossingsrichting voor de verschillende opgaven waarook de Zeeuwse landbouw mee te maken heeft, waarbij een integrale aanpak cruciaal is.
Original languageDutch
Place of PublicationLelystad
PublisherWageningen Plant Research
Number of pages38
DOIs
Publication statusPublished - 2022

Publication series

NameRapport / Stichting Wageningen Research, Wageningen Plant Research, Business unit Open Teelten
No.WPR-OT 961

Cite this