Effect van toepassing effectieve micro-organismen in de akkerbouw

J.J. Slabbekoorn, P.H.M. Dekker

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  Op de PPO-locatie Westmaas is in een driejarig project onderzoek uitgevoerd naar het perspectief van de toepassing van effectieve micro-organismen (EM) in de akkerbouw. De EM zijn toegevoegd aan kippenmest en compost en gespoten op het veld. Ze versnellen de afbraak van de organische stof uit mest of compost en worden daarom wel mineralisatieversnellers genoemd. Toepassing van EM kan leiden tot een sterkere beworteling, een gemakkelijker beschikbaar maken van fosfaat voor de plant, een onderdrukking van schadelijke bodemschimmels en tot een meer groenkleuring van het gewas. Ook komt uit proeven naar voren dat de N-bemesting soms iets omlaag kan.
  LanguageDutch
  JournalKennisakker.nl
  Volume2009
  Issue number15 okt
  Publication statusPublished - 2009

  Keywords

  • arable farming
  • animal manures
  • microorganisms
  • fertilizer application

  Cite this

  Slabbekoorn, J. J., & Dekker, P. H. M. (2009). Effect van toepassing effectieve micro-organismen in de akkerbouw. Kennisakker.nl, 2009(15 okt).
  Slabbekoorn, J.J. ; Dekker, P.H.M. / Effect van toepassing effectieve micro-organismen in de akkerbouw. In: Kennisakker.nl. 2009 ; Vol. 2009, No. 15 okt.
  @article{be2cbe61d0294484a02c1f15beb091e5,
  title = "Effect van toepassing effectieve micro-organismen in de akkerbouw",
  abstract = "Op de PPO-locatie Westmaas is in een driejarig project onderzoek uitgevoerd naar het perspectief van de toepassing van effectieve micro-organismen (EM) in de akkerbouw. De EM zijn toegevoegd aan kippenmest en compost en gespoten op het veld. Ze versnellen de afbraak van de organische stof uit mest of compost en worden daarom wel mineralisatieversnellers genoemd. Toepassing van EM kan leiden tot een sterkere beworteling, een gemakkelijker beschikbaar maken van fosfaat voor de plant, een onderdrukking van schadelijke bodemschimmels en tot een meer groenkleuring van het gewas. Ook komt uit proeven naar voren dat de N-bemesting soms iets omlaag kan.",
  keywords = "akkerbouw, dierlijke meststoffen, micro-organismen, bemesting, arable farming, animal manures, microorganisms, fertilizer application",
  author = "J.J. Slabbekoorn and P.H.M. Dekker",
  year = "2009",
  language = "Dutch",
  volume = "2009",
  journal = "Kennisakker.nl",
  number = "15 okt",

  }

  Slabbekoorn, JJ & Dekker, PHM 2009, 'Effect van toepassing effectieve micro-organismen in de akkerbouw', Kennisakker.nl, vol. 2009, no. 15 okt.

  Effect van toepassing effectieve micro-organismen in de akkerbouw. / Slabbekoorn, J.J.; Dekker, P.H.M.

  In: Kennisakker.nl, Vol. 2009, No. 15 okt, 2009.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Effect van toepassing effectieve micro-organismen in de akkerbouw

  AU - Slabbekoorn, J.J.

  AU - Dekker, P.H.M.

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - Op de PPO-locatie Westmaas is in een driejarig project onderzoek uitgevoerd naar het perspectief van de toepassing van effectieve micro-organismen (EM) in de akkerbouw. De EM zijn toegevoegd aan kippenmest en compost en gespoten op het veld. Ze versnellen de afbraak van de organische stof uit mest of compost en worden daarom wel mineralisatieversnellers genoemd. Toepassing van EM kan leiden tot een sterkere beworteling, een gemakkelijker beschikbaar maken van fosfaat voor de plant, een onderdrukking van schadelijke bodemschimmels en tot een meer groenkleuring van het gewas. Ook komt uit proeven naar voren dat de N-bemesting soms iets omlaag kan.

  AB - Op de PPO-locatie Westmaas is in een driejarig project onderzoek uitgevoerd naar het perspectief van de toepassing van effectieve micro-organismen (EM) in de akkerbouw. De EM zijn toegevoegd aan kippenmest en compost en gespoten op het veld. Ze versnellen de afbraak van de organische stof uit mest of compost en worden daarom wel mineralisatieversnellers genoemd. Toepassing van EM kan leiden tot een sterkere beworteling, een gemakkelijker beschikbaar maken van fosfaat voor de plant, een onderdrukking van schadelijke bodemschimmels en tot een meer groenkleuring van het gewas. Ook komt uit proeven naar voren dat de N-bemesting soms iets omlaag kan.

  KW - akkerbouw

  KW - dierlijke meststoffen

  KW - micro-organismen

  KW - bemesting

  KW - arable farming

  KW - animal manures

  KW - microorganisms

  KW - fertilizer application

  M3 - Article

  VL - 2009

  JO - Kennisakker.nl

  T2 - Kennisakker.nl

  JF - Kennisakker.nl

  IS - 15 okt

  ER -