Effect van fungiciden op vroeg ontstane stengelphytophthora in aardappelen

J.R. Kalkdijk

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  Er is een aantal primaire Phytophthora-bronnen die de epidemie op gang brengen. Eén daarvan is het poten van niet zichtbaar zieke knollen. Enkele zieke knollen per hectare kunnen, bij gunstige weersomstandigheden, al een enorme ziektedruk als gevolg hebben. Dit uit zich dan in stengel-phytophthora. Omdat het dan gaat om maar een paar planten per hectare, zijn deze moeilijk terug te vinden in een perceel. Ze zullen pas ontdekt worden wanneer de zieke planten reeds een haard veroorzaakt hebben. Het is dus heel belangrijk een inschatting te maken hoeveel mogelijk zieke knollen in het uitgangsmateriaal aanwezig zijn. Er kan dan rekening gehouden worden met de middelenkeuze van de eerste bespuitingen. Het is goed om middelen te spuiten die stengelaantasting goed bestrijden. Middelen die stengel-aantastingen goed bestrijden zijn o.a. middelen op basis van metalaxyl-M en cymoxanil. Verder is gekeken in hoeverre een spuitdop invloed heeft op de effectiviteit van de bespuiting. Dit is eem samenvatting van het rapport "Het effect van spuitstrategieën en spuitdoptypen op vroeg ontstane stengelphytophthora (2005)", er is een link naar dit rapport opgenomen.
  LanguageDutch
  JournalKennisakker.nl
  Volume2007
  Issue number15 april
  Publication statusPublished - 2007

  Keywords

  • plant pathogenic fungi
  • phytophthora
  • pesticides
  • application methods
  • fan nozzles
  • efficiency
  • trials
  • potatoes
  • seed tubers
  • arable farming

  Cite this

  @article{df28e5117d724087bb83227d1e58f7b5,
  title = "Effect van fungiciden op vroeg ontstane stengelphytophthora in aardappelen",
  abstract = "Er is een aantal primaire Phytophthora-bronnen die de epidemie op gang brengen. E{\'e}n daarvan is het poten van niet zichtbaar zieke knollen. Enkele zieke knollen per hectare kunnen, bij gunstige weersomstandigheden, al een enorme ziektedruk als gevolg hebben. Dit uit zich dan in stengel-phytophthora. Omdat het dan gaat om maar een paar planten per hectare, zijn deze moeilijk terug te vinden in een perceel. Ze zullen pas ontdekt worden wanneer de zieke planten reeds een haard veroorzaakt hebben. Het is dus heel belangrijk een inschatting te maken hoeveel mogelijk zieke knollen in het uitgangsmateriaal aanwezig zijn. Er kan dan rekening gehouden worden met de middelenkeuze van de eerste bespuitingen. Het is goed om middelen te spuiten die stengelaantasting goed bestrijden. Middelen die stengel-aantastingen goed bestrijden zijn o.a. middelen op basis van metalaxyl-M en cymoxanil. Verder is gekeken in hoeverre een spuitdop invloed heeft op de effectiviteit van de bespuiting. Dit is eem samenvatting van het rapport {"}Het effect van spuitstrategie{\"e}n en spuitdoptypen op vroeg ontstane stengelphytophthora (2005){"}, er is een link naar dit rapport opgenomen.",
  keywords = "plantenziekteverwekkende schimmels, phytophthora, pesticiden, toedieningswijzen, spuitdoppen, effici{\"e}ntie, proeven, aardappelen, pootknollen, akkerbouw, plant pathogenic fungi, phytophthora, pesticides, application methods, fan nozzles, efficiency, trials, potatoes, seed tubers, arable farming",
  author = "J.R. Kalkdijk",
  year = "2007",
  language = "Dutch",
  volume = "2007",
  journal = "Kennisakker.nl",
  number = "15 april",

  }

  Effect van fungiciden op vroeg ontstane stengelphytophthora in aardappelen. / Kalkdijk, J.R.

  In: Kennisakker.nl, Vol. 2007, No. 15 april, 2007.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Effect van fungiciden op vroeg ontstane stengelphytophthora in aardappelen

  AU - Kalkdijk, J.R.

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - Er is een aantal primaire Phytophthora-bronnen die de epidemie op gang brengen. Eén daarvan is het poten van niet zichtbaar zieke knollen. Enkele zieke knollen per hectare kunnen, bij gunstige weersomstandigheden, al een enorme ziektedruk als gevolg hebben. Dit uit zich dan in stengel-phytophthora. Omdat het dan gaat om maar een paar planten per hectare, zijn deze moeilijk terug te vinden in een perceel. Ze zullen pas ontdekt worden wanneer de zieke planten reeds een haard veroorzaakt hebben. Het is dus heel belangrijk een inschatting te maken hoeveel mogelijk zieke knollen in het uitgangsmateriaal aanwezig zijn. Er kan dan rekening gehouden worden met de middelenkeuze van de eerste bespuitingen. Het is goed om middelen te spuiten die stengelaantasting goed bestrijden. Middelen die stengel-aantastingen goed bestrijden zijn o.a. middelen op basis van metalaxyl-M en cymoxanil. Verder is gekeken in hoeverre een spuitdop invloed heeft op de effectiviteit van de bespuiting. Dit is eem samenvatting van het rapport "Het effect van spuitstrategieën en spuitdoptypen op vroeg ontstane stengelphytophthora (2005)", er is een link naar dit rapport opgenomen.

  AB - Er is een aantal primaire Phytophthora-bronnen die de epidemie op gang brengen. Eén daarvan is het poten van niet zichtbaar zieke knollen. Enkele zieke knollen per hectare kunnen, bij gunstige weersomstandigheden, al een enorme ziektedruk als gevolg hebben. Dit uit zich dan in stengel-phytophthora. Omdat het dan gaat om maar een paar planten per hectare, zijn deze moeilijk terug te vinden in een perceel. Ze zullen pas ontdekt worden wanneer de zieke planten reeds een haard veroorzaakt hebben. Het is dus heel belangrijk een inschatting te maken hoeveel mogelijk zieke knollen in het uitgangsmateriaal aanwezig zijn. Er kan dan rekening gehouden worden met de middelenkeuze van de eerste bespuitingen. Het is goed om middelen te spuiten die stengelaantasting goed bestrijden. Middelen die stengel-aantastingen goed bestrijden zijn o.a. middelen op basis van metalaxyl-M en cymoxanil. Verder is gekeken in hoeverre een spuitdop invloed heeft op de effectiviteit van de bespuiting. Dit is eem samenvatting van het rapport "Het effect van spuitstrategieën en spuitdoptypen op vroeg ontstane stengelphytophthora (2005)", er is een link naar dit rapport opgenomen.

  KW - plantenziekteverwekkende schimmels

  KW - phytophthora

  KW - pesticiden

  KW - toedieningswijzen

  KW - spuitdoppen

  KW - efficiëntie

  KW - proeven

  KW - aardappelen

  KW - pootknollen

  KW - akkerbouw

  KW - plant pathogenic fungi

  KW - phytophthora

  KW - pesticides

  KW - application methods

  KW - fan nozzles

  KW - efficiency

  KW - trials

  KW - potatoes

  KW - seed tubers

  KW - arable farming

  M3 - Article

  VL - 2007

  JO - Kennisakker.nl

  T2 - Kennisakker.nl

  JF - Kennisakker.nl

  IS - 15 april

  ER -