Effect Ca- en Mg-meststoffen op bodemkwaliteit en grasproductie op veengrond

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Uit onderzoek in 2010 blijkt dat het gemeten stikstofleverend vermogen van veengraslanden varieert tussen 170 en 340 kg N per ha, en dat de verhouding tussen calcium (Ca) en magnesium (Mg) in de bodem hier een belangrijke voorspeller voor is. In het kader van het project ‘Bodemindicatoren voor duurzaam bodemgebruik in de veenweiden’ hebben het Louis Bolk Instituut, het Veenweiden Innovatiecentrum en WUR-Alterra onderzocht of er ook een oorzakelijk verband is tussen de Ca/Mg-verhouding en het stikstofleverend vermogen. Verschillende calcium- en magnesiummeststoffen zijn hiervoor getoetst.
LanguageDutch
Pages29-31
JournalV-focus
Volume13
Issue number3
Publication statusPublished - 2016

Keywords

  • peat soils
  • grasslands
  • nitrogen
  • calcium fertilizers
  • magnesium fertilizers
  • indicators
  • soil quality
  • sustainable land use
  • agricultural research

Cite this

@article{580f0b3ee77a4320974e8de6dd7ae49f,
title = "Effect Ca- en Mg-meststoffen op bodemkwaliteit en grasproductie op veengrond",
abstract = "Uit onderzoek in 2010 blijkt dat het gemeten stikstofleverend vermogen van veengraslanden varieert tussen 170 en 340 kg N per ha, en dat de verhouding tussen calcium (Ca) en magnesium (Mg) in de bodem hier een belangrijke voorspeller voor is. In het kader van het project ‘Bodemindicatoren voor duurzaam bodemgebruik in de veenweiden’ hebben het Louis Bolk Instituut, het Veenweiden Innovatiecentrum en WUR-Alterra onderzocht of er ook een oorzakelijk verband is tussen de Ca/Mg-verhouding en het stikstofleverend vermogen. Verschillende calcium- en magnesiummeststoffen zijn hiervoor getoetst.",
keywords = "veengronden, graslanden, stikstof, calciummeststoffen, magnesiummeststoffen, indicatoren, bodemkwaliteit, duurzaam bodemgebruik, landbouwkundig onderzoek, peat soils, grasslands, nitrogen, calcium fertilizers, magnesium fertilizers, indicators, soil quality, sustainable land use, agricultural research",
author = "Joachim Deru and {van Eekeren}, Nick and F.A.J. Lenssinck and J. Bloem",
year = "2016",
language = "Dutch",
volume = "13",
pages = "29--31",
journal = "V-focus",
issn = "1574-1575",
number = "3",

}

Effect Ca- en Mg-meststoffen op bodemkwaliteit en grasproductie op veengrond. / Deru, Joachim; van Eekeren, Nick; Lenssinck, F.A.J.; Bloem, J.

In: V-focus, Vol. 13, No. 3, 2016, p. 29-31.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Effect Ca- en Mg-meststoffen op bodemkwaliteit en grasproductie op veengrond

AU - Deru, Joachim

AU - van Eekeren, Nick

AU - Lenssinck, F.A.J.

AU - Bloem, J.

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Uit onderzoek in 2010 blijkt dat het gemeten stikstofleverend vermogen van veengraslanden varieert tussen 170 en 340 kg N per ha, en dat de verhouding tussen calcium (Ca) en magnesium (Mg) in de bodem hier een belangrijke voorspeller voor is. In het kader van het project ‘Bodemindicatoren voor duurzaam bodemgebruik in de veenweiden’ hebben het Louis Bolk Instituut, het Veenweiden Innovatiecentrum en WUR-Alterra onderzocht of er ook een oorzakelijk verband is tussen de Ca/Mg-verhouding en het stikstofleverend vermogen. Verschillende calcium- en magnesiummeststoffen zijn hiervoor getoetst.

AB - Uit onderzoek in 2010 blijkt dat het gemeten stikstofleverend vermogen van veengraslanden varieert tussen 170 en 340 kg N per ha, en dat de verhouding tussen calcium (Ca) en magnesium (Mg) in de bodem hier een belangrijke voorspeller voor is. In het kader van het project ‘Bodemindicatoren voor duurzaam bodemgebruik in de veenweiden’ hebben het Louis Bolk Instituut, het Veenweiden Innovatiecentrum en WUR-Alterra onderzocht of er ook een oorzakelijk verband is tussen de Ca/Mg-verhouding en het stikstofleverend vermogen. Verschillende calcium- en magnesiummeststoffen zijn hiervoor getoetst.

KW - veengronden

KW - graslanden

KW - stikstof

KW - calciummeststoffen

KW - magnesiummeststoffen

KW - indicatoren

KW - bodemkwaliteit

KW - duurzaam bodemgebruik

KW - landbouwkundig onderzoek

KW - peat soils

KW - grasslands

KW - nitrogen

KW - calcium fertilizers

KW - magnesium fertilizers

KW - indicators

KW - soil quality

KW - sustainable land use

KW - agricultural research

M3 - Article

VL - 13

SP - 29

EP - 31

JO - V-focus

T2 - V-focus

JF - V-focus

SN - 1574-1575

IS - 3

ER -