Effect bemesting op ziekteontwikkeling in stamslabonen industrieteelt

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In de teelt van stamslabonen voor de industrie worden vaak problemen ondervonden met ziektes zoals Sclerotinia en Botrytis. Deze ziektes worden geassocieerd met (over)bemesting. De gebruiksnorm voor stikstofgift was in 2012 en 2013, 110 kg N/ha respectievelijk 120 kg N/ha, op zand- en kleigrond. Werd er niet bemest dan leidde dit tot een significante opbrengstverlaging. Een overbemesting tot 150% van de gebruiksnorm na aftrek van N-min gaf eveneens een opbrengstverlaging te zien. Bemesting trappen variërend van 50 tot 125% van de normbemesting lieten geen significant verschil in opbrengst zien. Een evenwichtig teeltadvies waarbij het bemestingsniveau maximaal bijdraagt aan plantweerstand en productkwaliteit is belangrijk.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherPPO AGV
Number of pages22
Publication statusPublished - 2014

Keywords

 • vegetable growing
 • field crops
 • phaseolus vulgaris
 • vegetable legumes
 • industrial crops
 • fertilizer application
 • nitrogen fertilizers
 • top dressings
 • yield losses
 • outturn
 • growth yield relationship
 • cultural control
 • fungal diseases
 • sclerotinia
 • botrytis
 • plant protection

Cite this

@book{bb1c31be794f4c1ab03f7d544f792063,
title = "Effect bemesting op ziekteontwikkeling in stamslabonen industrieteelt",
abstract = "In de teelt van stamslabonen voor de industrie worden vaak problemen ondervonden met ziektes zoals Sclerotinia en Botrytis. Deze ziektes worden geassocieerd met (over)bemesting. De gebruiksnorm voor stikstofgift was in 2012 en 2013, 110 kg N/ha respectievelijk 120 kg N/ha, op zand- en kleigrond. Werd er niet bemest dan leidde dit tot een significante opbrengstverlaging. Een overbemesting tot 150{\%} van de gebruiksnorm na aftrek van N-min gaf eveneens een opbrengstverlaging te zien. Bemesting trappen vari{\"e}rend van 50 tot 125{\%} van de normbemesting lieten geen significant verschil in opbrengst zien. Een evenwichtig teeltadvies waarbij het bemestingsniveau maximaal bijdraagt aan plantweerstand en productkwaliteit is belangrijk.",
keywords = "groenteteelt, veldgewassen, phaseolus vulgaris, peulvruchten (groente), industri{\"e}le gewassen, bemesting, stikstofmeststoffen, overbemesting, oogstverliezen, opbrengst, relatie tussen groei en oogst, ziektebestrijdende teeltmaatregelen, schimmelziekten, sclerotinia, botrytis, gewasbescherming, vegetable growing, field crops, phaseolus vulgaris, vegetable legumes, industrial crops, fertilizer application, nitrogen fertilizers, top dressings, yield losses, outturn, growth yield relationship, cultural control, fungal diseases, sclerotinia, botrytis, plant protection",
author = "B. Evenhuis and H.A.G. Verstegen and J.A.M. Wilms and C.G. Topper",
note = "Projectnummer 3250218700",
year = "2014",
language = "Dutch",
publisher = "PPO AGV",

}

Effect bemesting op ziekteontwikkeling in stamslabonen industrieteelt. / Evenhuis, B.; Verstegen, H.A.G.; Wilms, J.A.M.; Topper, C.G.

Wageningen : PPO AGV, 2014. 22 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Effect bemesting op ziekteontwikkeling in stamslabonen industrieteelt

AU - Evenhuis, B.

AU - Verstegen, H.A.G.

AU - Wilms, J.A.M.

AU - Topper, C.G.

N1 - Projectnummer 3250218700

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - In de teelt van stamslabonen voor de industrie worden vaak problemen ondervonden met ziektes zoals Sclerotinia en Botrytis. Deze ziektes worden geassocieerd met (over)bemesting. De gebruiksnorm voor stikstofgift was in 2012 en 2013, 110 kg N/ha respectievelijk 120 kg N/ha, op zand- en kleigrond. Werd er niet bemest dan leidde dit tot een significante opbrengstverlaging. Een overbemesting tot 150% van de gebruiksnorm na aftrek van N-min gaf eveneens een opbrengstverlaging te zien. Bemesting trappen variërend van 50 tot 125% van de normbemesting lieten geen significant verschil in opbrengst zien. Een evenwichtig teeltadvies waarbij het bemestingsniveau maximaal bijdraagt aan plantweerstand en productkwaliteit is belangrijk.

AB - In de teelt van stamslabonen voor de industrie worden vaak problemen ondervonden met ziektes zoals Sclerotinia en Botrytis. Deze ziektes worden geassocieerd met (over)bemesting. De gebruiksnorm voor stikstofgift was in 2012 en 2013, 110 kg N/ha respectievelijk 120 kg N/ha, op zand- en kleigrond. Werd er niet bemest dan leidde dit tot een significante opbrengstverlaging. Een overbemesting tot 150% van de gebruiksnorm na aftrek van N-min gaf eveneens een opbrengstverlaging te zien. Bemesting trappen variërend van 50 tot 125% van de normbemesting lieten geen significant verschil in opbrengst zien. Een evenwichtig teeltadvies waarbij het bemestingsniveau maximaal bijdraagt aan plantweerstand en productkwaliteit is belangrijk.

KW - groenteteelt

KW - veldgewassen

KW - phaseolus vulgaris

KW - peulvruchten (groente)

KW - industriële gewassen

KW - bemesting

KW - stikstofmeststoffen

KW - overbemesting

KW - oogstverliezen

KW - opbrengst

KW - relatie tussen groei en oogst

KW - ziektebestrijdende teeltmaatregelen

KW - schimmelziekten

KW - sclerotinia

KW - botrytis

KW - gewasbescherming

KW - vegetable growing

KW - field crops

KW - phaseolus vulgaris

KW - vegetable legumes

KW - industrial crops

KW - fertilizer application

KW - nitrogen fertilizers

KW - top dressings

KW - yield losses

KW - outturn

KW - growth yield relationship

KW - cultural control

KW - fungal diseases

KW - sclerotinia

KW - botrytis

KW - plant protection

M3 - Report

BT - Effect bemesting op ziekteontwikkeling in stamslabonen industrieteelt

PB - PPO AGV

CY - Wageningen

ER -