Een indicatorsysteem voor ecosysteemdiensten van de bodem : life support functions revisited

M. Rutgers, T. Schouten, J. Bloem, W.J. Dimmers, N.J.M. van Eekeren, R.G.M. de Goede, G.A.J.M. Jagers Op Akkerhuis, H. Keidel, G.W. Korthals, C. Mulder, E.J.W. Wattel-Koekkoek

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Om ecosysteemdiensten te beoordelen zijn ook fysische en systeemgerichte indicatoren nodig. Dit rapport is de uitkomst van een multicriteria-analyse waarin de bruikbaarheid van indicatoren voor toepassing in een meetnet werd geschat door twaalf deskundigen in de bodemkunde, de bodemecologie en het agrarische bodemadvies. De indicatoren zijn ook bruikbaar voor metingen van het Natuurlijk Kapitaal van de bodem en om praktische instrumenten te ontwerpen waarmee het lokale bodembeheer en de gebiedsinrichting ondersteund kunnen worden.
Original languageDutch
Place of PublicationBilthoven
PublisherRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Number of pages126
Publication statusPublished - 2014

Publication series

NameRIVM rapport
PublisherRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
No.2014-0145

Keywords

  • soil ecology
  • ecosystem services
  • agricultural soils
  • soil quality
  • biodiversity
  • monitoring

Cite this

Rutgers, M., Schouten, T., Bloem, J., Dimmers, W. J., van Eekeren, N. J. M., de Goede, R. G. M., ... Wattel-Koekkoek, E. J. W. (2014). Een indicatorsysteem voor ecosysteemdiensten van de bodem : life support functions revisited. (RIVM rapport; No. 2014-0145). Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Rutgers, M. ; Schouten, T. ; Bloem, J. ; Dimmers, W.J. ; van Eekeren, N.J.M. ; de Goede, R.G.M. ; Jagers Op Akkerhuis, G.A.J.M. ; Keidel, H. ; Korthals, G.W. ; Mulder, C. ; Wattel-Koekkoek, E.J.W. / Een indicatorsysteem voor ecosysteemdiensten van de bodem : life support functions revisited. Bilthoven : Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 2014. 126 p. (RIVM rapport; 2014-0145).
@book{36b29a0836a146c1b4b1c54b10028ed8,
title = "Een indicatorsysteem voor ecosysteemdiensten van de bodem : life support functions revisited",
abstract = "Om ecosysteemdiensten te beoordelen zijn ook fysische en systeemgerichte indicatoren nodig. Dit rapport is de uitkomst van een multicriteria-analyse waarin de bruikbaarheid van indicatoren voor toepassing in een meetnet werd geschat door twaalf deskundigen in de bodemkunde, de bodemecologie en het agrarische bodemadvies. De indicatoren zijn ook bruikbaar voor metingen van het Natuurlijk Kapitaal van de bodem en om praktische instrumenten te ontwerpen waarmee het lokale bodembeheer en de gebiedsinrichting ondersteund kunnen worden.",
keywords = "bodemecologie, ecosysteemdiensten, landbouwgronden, bodemkwaliteit, biodiversiteit, monitoring, soil ecology, ecosystem services, agricultural soils, soil quality, biodiversity, monitoring",
author = "M. Rutgers and T. Schouten and J. Bloem and W.J. Dimmers and {van Eekeren}, N.J.M. and {de Goede}, R.G.M. and {Jagers Op Akkerhuis}, G.A.J.M. and H. Keidel and G.W. Korthals and C. Mulder and E.J.W. Wattel-Koekkoek",
year = "2014",
language = "Dutch",
series = "RIVM rapport",
publisher = "Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu",
number = "2014-0145",

}

Rutgers, M, Schouten, T, Bloem, J, Dimmers, WJ, van Eekeren, NJM, de Goede, RGM, Jagers Op Akkerhuis, GAJM, Keidel, H, Korthals, GW, Mulder, C & Wattel-Koekkoek, EJW 2014, Een indicatorsysteem voor ecosysteemdiensten van de bodem : life support functions revisited. RIVM rapport, no. 2014-0145, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven.

Een indicatorsysteem voor ecosysteemdiensten van de bodem : life support functions revisited. / Rutgers, M.; Schouten, T.; Bloem, J.; Dimmers, W.J.; van Eekeren, N.J.M.; de Goede, R.G.M.; Jagers Op Akkerhuis, G.A.J.M.; Keidel, H.; Korthals, G.W.; Mulder, C.; Wattel-Koekkoek, E.J.W.

Bilthoven : Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 2014. 126 p. (RIVM rapport; No. 2014-0145).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Een indicatorsysteem voor ecosysteemdiensten van de bodem : life support functions revisited

AU - Rutgers, M.

AU - Schouten, T.

AU - Bloem, J.

AU - Dimmers, W.J.

AU - van Eekeren, N.J.M.

AU - de Goede, R.G.M.

AU - Jagers Op Akkerhuis, G.A.J.M.

AU - Keidel, H.

AU - Korthals, G.W.

AU - Mulder, C.

AU - Wattel-Koekkoek, E.J.W.

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Om ecosysteemdiensten te beoordelen zijn ook fysische en systeemgerichte indicatoren nodig. Dit rapport is de uitkomst van een multicriteria-analyse waarin de bruikbaarheid van indicatoren voor toepassing in een meetnet werd geschat door twaalf deskundigen in de bodemkunde, de bodemecologie en het agrarische bodemadvies. De indicatoren zijn ook bruikbaar voor metingen van het Natuurlijk Kapitaal van de bodem en om praktische instrumenten te ontwerpen waarmee het lokale bodembeheer en de gebiedsinrichting ondersteund kunnen worden.

AB - Om ecosysteemdiensten te beoordelen zijn ook fysische en systeemgerichte indicatoren nodig. Dit rapport is de uitkomst van een multicriteria-analyse waarin de bruikbaarheid van indicatoren voor toepassing in een meetnet werd geschat door twaalf deskundigen in de bodemkunde, de bodemecologie en het agrarische bodemadvies. De indicatoren zijn ook bruikbaar voor metingen van het Natuurlijk Kapitaal van de bodem en om praktische instrumenten te ontwerpen waarmee het lokale bodembeheer en de gebiedsinrichting ondersteund kunnen worden.

KW - bodemecologie

KW - ecosysteemdiensten

KW - landbouwgronden

KW - bodemkwaliteit

KW - biodiversiteit

KW - monitoring

KW - soil ecology

KW - ecosystem services

KW - agricultural soils

KW - soil quality

KW - biodiversity

KW - monitoring

M3 - Report

T3 - RIVM rapport

BT - Een indicatorsysteem voor ecosysteemdiensten van de bodem : life support functions revisited

PB - Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

CY - Bilthoven

ER -

Rutgers M, Schouten T, Bloem J, Dimmers WJ, van Eekeren NJM, de Goede RGM et al. Een indicatorsysteem voor ecosysteemdiensten van de bodem : life support functions revisited. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 2014. 126 p. (RIVM rapport; 2014-0145).