Een dunnelaagchromatografische methode voor het aantonen van DES in urine gebaseerd op methoden van Verbeke en Boursier

J.M. Weseman, W.G. de Ruig

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Doel van dit onderzoek was: Het ontwikkelen van een methode voor het aantonen van diethylstilbestrol (DES) in urine door middel van tweedimensionale dunnelaagchromatografie. DES wordt, na hydrolyse van DES-glucuronide met Helix pomatia, met diethylether uit de urine geextraheerd. Na wassen van de etherlaag met natriumcarbonaatoplossing wordt de ether afgedampt en het residu opgenomen in tolueen-ethylacetaat. Met behulp van een kiezelgelkolom wordt DES gescheiden van een groot aantal componenten. De fractie waarin DES aanwezig is wordt in bewerking genomen voor tweedimensionale dunnelaagchromatografie. Om DES om te zetten in een fluorescerende verbinding wordt gebruik gemaakt van het sproeireagens azijnzuuranhydridezwavelzuur gevolgd door verwarmen bij 95 °C.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherRIKILT
Number of pages11
Publication statusPublished - 1981

Publication series

NameVerslag / RIKILT
No.81.91 (81 G 112)

Keywords

  • diethylstilbestrol
  • thin layer chromatography
  • urine
  • urine analysis

Cite this

Weseman, J. M., & de Ruig, W. G. (1981). Een dunnelaagchromatografische methode voor het aantonen van DES in urine gebaseerd op methoden van Verbeke en Boursier. (Verslag / RIKILT; No. 81.91 (81 G 112)). Wageningen: RIKILT.
Weseman, J.M. ; de Ruig, W.G. / Een dunnelaagchromatografische methode voor het aantonen van DES in urine gebaseerd op methoden van Verbeke en Boursier. Wageningen : RIKILT, 1981. 11 p. (Verslag / RIKILT; 81.91 (81 G 112)).
@book{5d845921574b4ddf82ecd128bf15ad29,
title = "Een dunnelaagchromatografische methode voor het aantonen van DES in urine gebaseerd op methoden van Verbeke en Boursier",
abstract = "Doel van dit onderzoek was: Het ontwikkelen van een methode voor het aantonen van diethylstilbestrol (DES) in urine door middel van tweedimensionale dunnelaagchromatografie. DES wordt, na hydrolyse van DES-glucuronide met Helix pomatia, met diethylether uit de urine geextraheerd. Na wassen van de etherlaag met natriumcarbonaatoplossing wordt de ether afgedampt en het residu opgenomen in tolueen-ethylacetaat. Met behulp van een kiezelgelkolom wordt DES gescheiden van een groot aantal componenten. De fractie waarin DES aanwezig is wordt in bewerking genomen voor tweedimensionale dunnelaagchromatografie. Om DES om te zetten in een fluorescerende verbinding wordt gebruik gemaakt van het sproeireagens azijnzuuranhydridezwavelzuur gevolgd door verwarmen bij 95 °C.",
keywords = "diethylstilbestrol, dunnelaagchromatografie, urine, urine-analyse, diethylstilbestrol, thin layer chromatography, urine, urine analysis",
author = "J.M. Weseman and {de Ruig}, W.G.",
note = "Pr. nr. 505 0620. - Project : Ontwikkeling methoden voor het aantonen en bepalen van hormonen",
year = "1981",
language = "Dutch",
series = "Verslag / RIKILT",
publisher = "RIKILT",
number = "81.91 (81 G 112)",

}

Weseman, JM & de Ruig, WG 1981, Een dunnelaagchromatografische methode voor het aantonen van DES in urine gebaseerd op methoden van Verbeke en Boursier. Verslag / RIKILT, no. 81.91 (81 G 112), RIKILT, Wageningen.

Een dunnelaagchromatografische methode voor het aantonen van DES in urine gebaseerd op methoden van Verbeke en Boursier. / Weseman, J.M.; de Ruig, W.G.

Wageningen : RIKILT, 1981. 11 p. (Verslag / RIKILT; No. 81.91 (81 G 112)).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Een dunnelaagchromatografische methode voor het aantonen van DES in urine gebaseerd op methoden van Verbeke en Boursier

AU - Weseman, J.M.

AU - de Ruig, W.G.

N1 - Pr. nr. 505 0620. - Project : Ontwikkeling methoden voor het aantonen en bepalen van hormonen

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Doel van dit onderzoek was: Het ontwikkelen van een methode voor het aantonen van diethylstilbestrol (DES) in urine door middel van tweedimensionale dunnelaagchromatografie. DES wordt, na hydrolyse van DES-glucuronide met Helix pomatia, met diethylether uit de urine geextraheerd. Na wassen van de etherlaag met natriumcarbonaatoplossing wordt de ether afgedampt en het residu opgenomen in tolueen-ethylacetaat. Met behulp van een kiezelgelkolom wordt DES gescheiden van een groot aantal componenten. De fractie waarin DES aanwezig is wordt in bewerking genomen voor tweedimensionale dunnelaagchromatografie. Om DES om te zetten in een fluorescerende verbinding wordt gebruik gemaakt van het sproeireagens azijnzuuranhydridezwavelzuur gevolgd door verwarmen bij 95 °C.

AB - Doel van dit onderzoek was: Het ontwikkelen van een methode voor het aantonen van diethylstilbestrol (DES) in urine door middel van tweedimensionale dunnelaagchromatografie. DES wordt, na hydrolyse van DES-glucuronide met Helix pomatia, met diethylether uit de urine geextraheerd. Na wassen van de etherlaag met natriumcarbonaatoplossing wordt de ether afgedampt en het residu opgenomen in tolueen-ethylacetaat. Met behulp van een kiezelgelkolom wordt DES gescheiden van een groot aantal componenten. De fractie waarin DES aanwezig is wordt in bewerking genomen voor tweedimensionale dunnelaagchromatografie. Om DES om te zetten in een fluorescerende verbinding wordt gebruik gemaakt van het sproeireagens azijnzuuranhydridezwavelzuur gevolgd door verwarmen bij 95 °C.

KW - diethylstilbestrol

KW - dunnelaagchromatografie

KW - urine

KW - urine-analyse

KW - diethylstilbestrol

KW - thin layer chromatography

KW - urine

KW - urine analysis

M3 - Report

T3 - Verslag / RIKILT

BT - Een dunnelaagchromatografische methode voor het aantonen van DES in urine gebaseerd op methoden van Verbeke en Boursier

PB - RIKILT

CY - Wageningen

ER -

Weseman JM, de Ruig WG. Een dunnelaagchromatografische methode voor het aantonen van DES in urine gebaseerd op methoden van Verbeke en Boursier. Wageningen: RIKILT, 1981. 11 p. (Verslag / RIKILT; 81.91 (81 G 112)).