Een Biologisch prijsexperiment : grenzen in zicht?

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  Opzet van het onderzoek Van eind april tot eind augustus 2006 is in tien plaatsen in Nederland een experiment uitgevoerd waarbij supermarkten de prijzen van acht biologische productgroepen sterk hebben verlaagd. Het doel van dit experiment was om na te gaan of bij een permanent lagere prijs consumenten meer biologische producten gaan kopen. Er is ook aan consumenten gevraagd waarom ze bepaalde producten kopen en welke ideeën zij hebben over meerwaarde en prijs van biologische producten. Zowel kopers als niet-kopers van biologische producten zijn ondervraagd. Tijdens het experiment zijn voor de biologische variant van eieren, melk, aardappelen, rijst en muesli de prijzen verlaagd met 5 tot 25% (verschillend per plaats in schijven van 5%). Voor de biologische variant van varkensvlees, rundergehakt en champignons is een prijsverlaging doorgevoerd van 8 tot 40% (in schijven van 8%). Per plaats in Nederland was de korting per productgroep in alle supermarkten gelijk om de onderlinge concurrentiepositie niet te beïnvloeden. Aan het experiment hebben elf supermarktformules meegewerkt: Albert Heijn, C1000, Coop, Coop Compact, Edah, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Konmar, Plus en Super de Boer. Zij hebben wekelijkse verkoopdata ter beschikking gesteld over de periode 2005 tot en met het eind van het experiment. Daarnaast hebben ze toestemming gegeven om hun klanten, in de winkel direct na aankoop, te enquêteren. Het onderzoek is opgezet en gefi nancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met medewerking van andere partijen uit het Convenant Biologische Marktontwikkeling. Voor de kwaliteitsbewaking is een begeleidingscommissie van deskundigen ingesteld.
  LanguageDutch
  Place of PublicationDen Haag
  PublisherLEI
  Number of pages43
  ISBN (Print)9086151140
  Publication statusPublished - 2006

  Publication series

  NameRapport / LEI : Domein 7, Gamma, instituties, mens en beleving
  PublisherLEI

  Keywords

  • market research
  • consumer behaviour
  • organic foods
  • supermarkets
  • differential pricing
  • food prices
  • consumer prices
  • price elasticities
  • netherlands

  Cite this

  Baltussen, W.H.M. ; Wertheim-Heck, S.C.O. ; Bunte, F.H.J. ; Tacken, G.M.L. ; van Galen, M.A. ; Bakker, J.H. ; de Winter, M.A. / Een Biologisch prijsexperiment : grenzen in zicht?. Den Haag : LEI, 2006. 43 p. (Rapport / LEI : Domein 7, Gamma, instituties, mens en beleving).
  @book{549d9444942a4a599acc81093917e6b2,
  title = "Een Biologisch prijsexperiment : grenzen in zicht?",
  abstract = "Opzet van het onderzoek Van eind april tot eind augustus 2006 is in tien plaatsen in Nederland een experiment uitgevoerd waarbij supermarkten de prijzen van acht biologische productgroepen sterk hebben verlaagd. Het doel van dit experiment was om na te gaan of bij een permanent lagere prijs consumenten meer biologische producten gaan kopen. Er is ook aan consumenten gevraagd waarom ze bepaalde producten kopen en welke idee{\"e}n zij hebben over meerwaarde en prijs van biologische producten. Zowel kopers als niet-kopers van biologische producten zijn ondervraagd. Tijdens het experiment zijn voor de biologische variant van eieren, melk, aardappelen, rijst en muesli de prijzen verlaagd met 5 tot 25{\%} (verschillend per plaats in schijven van 5{\%}). Voor de biologische variant van varkensvlees, rundergehakt en champignons is een prijsverlaging doorgevoerd van 8 tot 40{\%} (in schijven van 8{\%}). Per plaats in Nederland was de korting per productgroep in alle supermarkten gelijk om de onderlinge concurrentiepositie niet te be{\"i}nvloeden. Aan het experiment hebben elf supermarktformules meegewerkt: Albert Heijn, C1000, Coop, Coop Compact, Edah, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Konmar, Plus en Super de Boer. Zij hebben wekelijkse verkoopdata ter beschikking gesteld over de periode 2005 tot en met het eind van het experiment. Daarnaast hebben ze toestemming gegeven om hun klanten, in de winkel direct na aankoop, te enqu{\^e}teren. Het onderzoek is opgezet en gefi nancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met medewerking van andere partijen uit het Convenant Biologische Marktontwikkeling. Voor de kwaliteitsbewaking is een begeleidingscommissie van deskundigen ingesteld.",
  keywords = "marktonderzoek, consumentengedrag, biologische voedingsmiddelen, supermarkten, prijsdifferentiatie, voedselprijzen, consumentenprijzen, prijselasticiteit, nederland, market research, consumer behaviour, organic foods, supermarkets, differential pricing, food prices, consumer prices, price elasticities, netherlands",
  author = "W.H.M. Baltussen and S.C.O. Wertheim-Heck and F.H.J. Bunte and G.M.L. Tacken and {van Galen}, M.A. and J.H. Bakker and {de Winter}, M.A.",
  year = "2006",
  language = "Dutch",
  isbn = "9086151140",
  series = "Rapport / LEI : Domein 7, Gamma, instituties, mens en beleving",
  publisher = "LEI",

  }

  Baltussen, WHM, Wertheim-Heck, SCO, Bunte, FHJ, Tacken, GML, van Galen, MA, Bakker, JH & de Winter, MA 2006, Een Biologisch prijsexperiment : grenzen in zicht? Rapport / LEI : Domein 7, Gamma, instituties, mens en beleving, LEI, Den Haag.

  Een Biologisch prijsexperiment : grenzen in zicht? / Baltussen, W.H.M.; Wertheim-Heck, S.C.O.; Bunte, F.H.J.; Tacken, G.M.L.; van Galen, M.A.; Bakker, J.H.; de Winter, M.A.

  Den Haag : LEI, 2006. 43 p. (Rapport / LEI : Domein 7, Gamma, instituties, mens en beleving).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Een Biologisch prijsexperiment : grenzen in zicht?

  AU - Baltussen, W.H.M.

  AU - Wertheim-Heck, S.C.O.

  AU - Bunte, F.H.J.

  AU - Tacken, G.M.L.

  AU - van Galen, M.A.

  AU - Bakker, J.H.

  AU - de Winter, M.A.

  PY - 2006

  Y1 - 2006

  N2 - Opzet van het onderzoek Van eind april tot eind augustus 2006 is in tien plaatsen in Nederland een experiment uitgevoerd waarbij supermarkten de prijzen van acht biologische productgroepen sterk hebben verlaagd. Het doel van dit experiment was om na te gaan of bij een permanent lagere prijs consumenten meer biologische producten gaan kopen. Er is ook aan consumenten gevraagd waarom ze bepaalde producten kopen en welke ideeën zij hebben over meerwaarde en prijs van biologische producten. Zowel kopers als niet-kopers van biologische producten zijn ondervraagd. Tijdens het experiment zijn voor de biologische variant van eieren, melk, aardappelen, rijst en muesli de prijzen verlaagd met 5 tot 25% (verschillend per plaats in schijven van 5%). Voor de biologische variant van varkensvlees, rundergehakt en champignons is een prijsverlaging doorgevoerd van 8 tot 40% (in schijven van 8%). Per plaats in Nederland was de korting per productgroep in alle supermarkten gelijk om de onderlinge concurrentiepositie niet te beïnvloeden. Aan het experiment hebben elf supermarktformules meegewerkt: Albert Heijn, C1000, Coop, Coop Compact, Edah, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Konmar, Plus en Super de Boer. Zij hebben wekelijkse verkoopdata ter beschikking gesteld over de periode 2005 tot en met het eind van het experiment. Daarnaast hebben ze toestemming gegeven om hun klanten, in de winkel direct na aankoop, te enquêteren. Het onderzoek is opgezet en gefi nancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met medewerking van andere partijen uit het Convenant Biologische Marktontwikkeling. Voor de kwaliteitsbewaking is een begeleidingscommissie van deskundigen ingesteld.

  AB - Opzet van het onderzoek Van eind april tot eind augustus 2006 is in tien plaatsen in Nederland een experiment uitgevoerd waarbij supermarkten de prijzen van acht biologische productgroepen sterk hebben verlaagd. Het doel van dit experiment was om na te gaan of bij een permanent lagere prijs consumenten meer biologische producten gaan kopen. Er is ook aan consumenten gevraagd waarom ze bepaalde producten kopen en welke ideeën zij hebben over meerwaarde en prijs van biologische producten. Zowel kopers als niet-kopers van biologische producten zijn ondervraagd. Tijdens het experiment zijn voor de biologische variant van eieren, melk, aardappelen, rijst en muesli de prijzen verlaagd met 5 tot 25% (verschillend per plaats in schijven van 5%). Voor de biologische variant van varkensvlees, rundergehakt en champignons is een prijsverlaging doorgevoerd van 8 tot 40% (in schijven van 8%). Per plaats in Nederland was de korting per productgroep in alle supermarkten gelijk om de onderlinge concurrentiepositie niet te beïnvloeden. Aan het experiment hebben elf supermarktformules meegewerkt: Albert Heijn, C1000, Coop, Coop Compact, Edah, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Konmar, Plus en Super de Boer. Zij hebben wekelijkse verkoopdata ter beschikking gesteld over de periode 2005 tot en met het eind van het experiment. Daarnaast hebben ze toestemming gegeven om hun klanten, in de winkel direct na aankoop, te enquêteren. Het onderzoek is opgezet en gefi nancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met medewerking van andere partijen uit het Convenant Biologische Marktontwikkeling. Voor de kwaliteitsbewaking is een begeleidingscommissie van deskundigen ingesteld.

  KW - marktonderzoek

  KW - consumentengedrag

  KW - biologische voedingsmiddelen

  KW - supermarkten

  KW - prijsdifferentiatie

  KW - voedselprijzen

  KW - consumentenprijzen

  KW - prijselasticiteit

  KW - nederland

  KW - market research

  KW - consumer behaviour

  KW - organic foods

  KW - supermarkets

  KW - differential pricing

  KW - food prices

  KW - consumer prices

  KW - price elasticities

  KW - netherlands

  M3 - Report

  SN - 9086151140

  T3 - Rapport / LEI : Domein 7, Gamma, instituties, mens en beleving

  BT - Een Biologisch prijsexperiment : grenzen in zicht?

  PB - LEI

  CY - Den Haag

  ER -

  Baltussen WHM, Wertheim-Heck SCO, Bunte FHJ, Tacken GML, van Galen MA, Bakker JH et al. Een Biologisch prijsexperiment : grenzen in zicht? Den Haag: LEI, 2006. 43 p. (Rapport / LEI : Domein 7, Gamma, instituties, mens en beleving).