Ecosysteemdiensten in de westelijke veenweiden

A. Smit, T.A. Vogelzang, F.A.J. Lenssinck, R. Westerhof, P. Oude Boerrigter, E. Jansen, P.C. Jansen, M.J.D. Hack-ten Broeke, A.T. de Blaeij

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Aan de hand van de Triple-O benadering, die een goede en duurzame benutting van ecosysteemdiensten als startpunt voor gebiedsontwikkeling neemt, is het gebied onder de loep genomen. Doel was het aanreiken van nieuwe ideëen en concepten voor de inrichting van het westelijke veenweidegebied en het testen van de benadering. Hierbij zijn de stappen Ontdekken, Overeenkomen en Ontwikkelen gevolgd. De ervaringen met het toepassen van de Triple-O benadering zijn over het algemeen positief. Het heeft geleid tot andere ideëen en nieuwe inzichten, vooral bij de uitwerkingen van de twee business cases 'Waterboeren' en 'Rietteelt'. Het ruimtelijk verbinden van de diensten die het gebied kan leveren en de benutting ervan was ingewikkelder dan gedacht. Dit had veel te maken met het feit dat de schaal waarop ecosysteemdiensten worden geleverd per dienst verschilt en vaak anders is dan het schaalniveau waarop deze worden benut. De ecosysteemdienstenbenadering binnen het Triple-O concept lijkt zeker toepasbaar om beslissers bewust te maken van de potenties van het gebied en te helpen onderzoeken in hoeverre die potentie wordt benut. Het opschalen van de resultaten naar andere kansrijke gebieden lijkt niet zinvol. De ervaring is dat er juist zoveel meerwaarde te halen valt uit de lokale situatie en de verwachting is dat uitwerking van bedrijfssystemen met rietteelt of met water juist erg afhankelijk is van de lokale actoren (ondernemers, overheden). De uitwerkingen zijn daarom niet zo gemakkelijk naar elders de kopieren, de toepassing van de Triple-O benadering wel.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra
Number of pages62
Publication statusPublished - 2012

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra
No.2286
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

 • area development
 • ecosystem services
 • peat grasslands
 • integrated spatial planning policy
 • phragmites
 • canes and rattans
 • peatlands
 • groene hart
 • utrecht
 • noord-holland
 • zuid-holland

Cite this

Smit, A., Vogelzang, T. A., Lenssinck, F. A. J., Westerhof, R., Oude Boerrigter, P., Jansen, E., ... de Blaeij, A. T. (2012). Ecosysteemdiensten in de westelijke veenweiden. (Alterra-rapport; No. 2286). Wageningen: Alterra.
Smit, A. ; Vogelzang, T.A. ; Lenssinck, F.A.J. ; Westerhof, R. ; Oude Boerrigter, P. ; Jansen, E. ; Jansen, P.C. ; Hack-ten Broeke, M.J.D. ; de Blaeij, A.T. / Ecosysteemdiensten in de westelijke veenweiden. Wageningen : Alterra, 2012. 62 p. (Alterra-rapport; 2286).
@book{88e8be2442c74869bf91b6de08b811b8,
title = "Ecosysteemdiensten in de westelijke veenweiden",
abstract = "Aan de hand van de Triple-O benadering, die een goede en duurzame benutting van ecosysteemdiensten als startpunt voor gebiedsontwikkeling neemt, is het gebied onder de loep genomen. Doel was het aanreiken van nieuwe ide{\"e}en en concepten voor de inrichting van het westelijke veenweidegebied en het testen van de benadering. Hierbij zijn de stappen Ontdekken, Overeenkomen en Ontwikkelen gevolgd. De ervaringen met het toepassen van de Triple-O benadering zijn over het algemeen positief. Het heeft geleid tot andere ide{\"e}en en nieuwe inzichten, vooral bij de uitwerkingen van de twee business cases 'Waterboeren' en 'Rietteelt'. Het ruimtelijk verbinden van de diensten die het gebied kan leveren en de benutting ervan was ingewikkelder dan gedacht. Dit had veel te maken met het feit dat de schaal waarop ecosysteemdiensten worden geleverd per dienst verschilt en vaak anders is dan het schaalniveau waarop deze worden benut. De ecosysteemdienstenbenadering binnen het Triple-O concept lijkt zeker toepasbaar om beslissers bewust te maken van de potenties van het gebied en te helpen onderzoeken in hoeverre die potentie wordt benut. Het opschalen van de resultaten naar andere kansrijke gebieden lijkt niet zinvol. De ervaring is dat er juist zoveel meerwaarde te halen valt uit de lokale situatie en de verwachting is dat uitwerking van bedrijfssystemen met rietteelt of met water juist erg afhankelijk is van de lokale actoren (ondernemers, overheden). De uitwerkingen zijn daarom niet zo gemakkelijk naar elders de kopieren, de toepassing van de Triple-O benadering wel.",
keywords = "gebiedsontwikkeling, ecosysteemdiensten, veenweiden, gebiedsgericht beleid, phragmites, riet en rotan, veengebieden, groene hart, utrecht, noord-holland, zuid-holland, area development, ecosystem services, peat grasslands, integrated spatial planning policy, phragmites, canes and rattans, peatlands, groene hart, utrecht, noord-holland, zuid-holland",
author = "A. Smit and T.A. Vogelzang and F.A.J. Lenssinck and R. Westerhof and {Oude Boerrigter}, P. and E. Jansen and P.C. Jansen and {Hack-ten Broeke}, M.J.D. and {de Blaeij}, A.T.",
year = "2012",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra",
number = "2286",

}

Smit, A, Vogelzang, TA, Lenssinck, FAJ, Westerhof, R, Oude Boerrigter, P, Jansen, E, Jansen, PC, Hack-ten Broeke, MJD & de Blaeij, AT 2012, Ecosysteemdiensten in de westelijke veenweiden. Alterra-rapport, no. 2286, Alterra, Wageningen.

Ecosysteemdiensten in de westelijke veenweiden. / Smit, A.; Vogelzang, T.A.; Lenssinck, F.A.J.; Westerhof, R.; Oude Boerrigter, P.; Jansen, E.; Jansen, P.C.; Hack-ten Broeke, M.J.D.; de Blaeij, A.T.

Wageningen : Alterra, 2012. 62 p. (Alterra-rapport; No. 2286).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Ecosysteemdiensten in de westelijke veenweiden

AU - Smit, A.

AU - Vogelzang, T.A.

AU - Lenssinck, F.A.J.

AU - Westerhof, R.

AU - Oude Boerrigter, P.

AU - Jansen, E.

AU - Jansen, P.C.

AU - Hack-ten Broeke, M.J.D.

AU - de Blaeij, A.T.

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Aan de hand van de Triple-O benadering, die een goede en duurzame benutting van ecosysteemdiensten als startpunt voor gebiedsontwikkeling neemt, is het gebied onder de loep genomen. Doel was het aanreiken van nieuwe ideëen en concepten voor de inrichting van het westelijke veenweidegebied en het testen van de benadering. Hierbij zijn de stappen Ontdekken, Overeenkomen en Ontwikkelen gevolgd. De ervaringen met het toepassen van de Triple-O benadering zijn over het algemeen positief. Het heeft geleid tot andere ideëen en nieuwe inzichten, vooral bij de uitwerkingen van de twee business cases 'Waterboeren' en 'Rietteelt'. Het ruimtelijk verbinden van de diensten die het gebied kan leveren en de benutting ervan was ingewikkelder dan gedacht. Dit had veel te maken met het feit dat de schaal waarop ecosysteemdiensten worden geleverd per dienst verschilt en vaak anders is dan het schaalniveau waarop deze worden benut. De ecosysteemdienstenbenadering binnen het Triple-O concept lijkt zeker toepasbaar om beslissers bewust te maken van de potenties van het gebied en te helpen onderzoeken in hoeverre die potentie wordt benut. Het opschalen van de resultaten naar andere kansrijke gebieden lijkt niet zinvol. De ervaring is dat er juist zoveel meerwaarde te halen valt uit de lokale situatie en de verwachting is dat uitwerking van bedrijfssystemen met rietteelt of met water juist erg afhankelijk is van de lokale actoren (ondernemers, overheden). De uitwerkingen zijn daarom niet zo gemakkelijk naar elders de kopieren, de toepassing van de Triple-O benadering wel.

AB - Aan de hand van de Triple-O benadering, die een goede en duurzame benutting van ecosysteemdiensten als startpunt voor gebiedsontwikkeling neemt, is het gebied onder de loep genomen. Doel was het aanreiken van nieuwe ideëen en concepten voor de inrichting van het westelijke veenweidegebied en het testen van de benadering. Hierbij zijn de stappen Ontdekken, Overeenkomen en Ontwikkelen gevolgd. De ervaringen met het toepassen van de Triple-O benadering zijn over het algemeen positief. Het heeft geleid tot andere ideëen en nieuwe inzichten, vooral bij de uitwerkingen van de twee business cases 'Waterboeren' en 'Rietteelt'. Het ruimtelijk verbinden van de diensten die het gebied kan leveren en de benutting ervan was ingewikkelder dan gedacht. Dit had veel te maken met het feit dat de schaal waarop ecosysteemdiensten worden geleverd per dienst verschilt en vaak anders is dan het schaalniveau waarop deze worden benut. De ecosysteemdienstenbenadering binnen het Triple-O concept lijkt zeker toepasbaar om beslissers bewust te maken van de potenties van het gebied en te helpen onderzoeken in hoeverre die potentie wordt benut. Het opschalen van de resultaten naar andere kansrijke gebieden lijkt niet zinvol. De ervaring is dat er juist zoveel meerwaarde te halen valt uit de lokale situatie en de verwachting is dat uitwerking van bedrijfssystemen met rietteelt of met water juist erg afhankelijk is van de lokale actoren (ondernemers, overheden). De uitwerkingen zijn daarom niet zo gemakkelijk naar elders de kopieren, de toepassing van de Triple-O benadering wel.

KW - gebiedsontwikkeling

KW - ecosysteemdiensten

KW - veenweiden

KW - gebiedsgericht beleid

KW - phragmites

KW - riet en rotan

KW - veengebieden

KW - groene hart

KW - utrecht

KW - noord-holland

KW - zuid-holland

KW - area development

KW - ecosystem services

KW - peat grasslands

KW - integrated spatial planning policy

KW - phragmites

KW - canes and rattans

KW - peatlands

KW - groene hart

KW - utrecht

KW - noord-holland

KW - zuid-holland

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Ecosysteemdiensten in de westelijke veenweiden

PB - Alterra

CY - Wageningen

ER -

Smit A, Vogelzang TA, Lenssinck FAJ, Westerhof R, Oude Boerrigter P, Jansen E et al. Ecosysteemdiensten in de westelijke veenweiden. Wageningen: Alterra, 2012. 62 p. (Alterra-rapport; 2286).