Economie van energiegewassen

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  Bio-energie staat sterk in de belangstelling. De wens naar een meer duurzame energievoorziening is hierbij een belangrijke drijfveer. Ook vanuit de akkerbouw is er interesse in het telen van gewassen voor de productie van energie. Belangrijke vraag bij de afweging om energiegewassen te gaan telen, is het economisch perspectief. In dit onderzoek zijn de saldi voor gewassen met als teeltdoel covergisting, biodiesel en bio-ethanol beoordeeld. Hierbij zijn teelttechnische en milieuaspecten meegenomen. Aanvullend is ook gekeken of, en zo ja, welke akkerbouwreststromen ingezet kunnen worden voor covergisting. Tevens is onderzocht of akkerbouwers zelf in hun eigen brandstof kunnen voorzien door de teelt en verwerking van koolzaad tot koolzaadolie.
  Original languageDutch
  JournalKennisakker.nl
  Volume2008
  Issue number21 mei
  Publication statusPublished - 2008

  Keywords

  • arable farming
  • fuel crops
  • bioenergy
  • diesel oil
  • greenhouse gases
  • co-fermentation
  • bioethanol
  • biobased economy

  Cite this

  @article{51e384eade814d5ebec2384eb762ae15,
  title = "Economie van energiegewassen",
  abstract = "Bio-energie staat sterk in de belangstelling. De wens naar een meer duurzame energievoorziening is hierbij een belangrijke drijfveer. Ook vanuit de akkerbouw is er interesse in het telen van gewassen voor de productie van energie. Belangrijke vraag bij de afweging om energiegewassen te gaan telen, is het economisch perspectief. In dit onderzoek zijn de saldi voor gewassen met als teeltdoel covergisting, biodiesel en bio-ethanol beoordeeld. Hierbij zijn teelttechnische en milieuaspecten meegenomen. Aanvullend is ook gekeken of, en zo ja, welke akkerbouwreststromen ingezet kunnen worden voor covergisting. Tevens is onderzocht of akkerbouwers zelf in hun eigen brandstof kunnen voorzien door de teelt en verwerking van koolzaad tot koolzaadolie.",
  keywords = "akkerbouw, brandstofgewassen, bio-energie, dieselolie, broeikasgassen, co-vergisting, bioethanol, biobased economy, arable farming, fuel crops, bioenergy, diesel oil, greenhouse gases, co-fermentation, bioethanol, biobased economy",
  author = "{van der Voort}, M.P.J.",
  year = "2008",
  language = "Dutch",
  volume = "2008",
  journal = "Kennisakker.nl",
  number = "21 mei",

  }

  Economie van energiegewassen. / van der Voort, M.P.J.

  In: Kennisakker.nl, Vol. 2008, No. 21 mei, 2008.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Economie van energiegewassen

  AU - van der Voort, M.P.J.

  PY - 2008

  Y1 - 2008

  N2 - Bio-energie staat sterk in de belangstelling. De wens naar een meer duurzame energievoorziening is hierbij een belangrijke drijfveer. Ook vanuit de akkerbouw is er interesse in het telen van gewassen voor de productie van energie. Belangrijke vraag bij de afweging om energiegewassen te gaan telen, is het economisch perspectief. In dit onderzoek zijn de saldi voor gewassen met als teeltdoel covergisting, biodiesel en bio-ethanol beoordeeld. Hierbij zijn teelttechnische en milieuaspecten meegenomen. Aanvullend is ook gekeken of, en zo ja, welke akkerbouwreststromen ingezet kunnen worden voor covergisting. Tevens is onderzocht of akkerbouwers zelf in hun eigen brandstof kunnen voorzien door de teelt en verwerking van koolzaad tot koolzaadolie.

  AB - Bio-energie staat sterk in de belangstelling. De wens naar een meer duurzame energievoorziening is hierbij een belangrijke drijfveer. Ook vanuit de akkerbouw is er interesse in het telen van gewassen voor de productie van energie. Belangrijke vraag bij de afweging om energiegewassen te gaan telen, is het economisch perspectief. In dit onderzoek zijn de saldi voor gewassen met als teeltdoel covergisting, biodiesel en bio-ethanol beoordeeld. Hierbij zijn teelttechnische en milieuaspecten meegenomen. Aanvullend is ook gekeken of, en zo ja, welke akkerbouwreststromen ingezet kunnen worden voor covergisting. Tevens is onderzocht of akkerbouwers zelf in hun eigen brandstof kunnen voorzien door de teelt en verwerking van koolzaad tot koolzaadolie.

  KW - akkerbouw

  KW - brandstofgewassen

  KW - bio-energie

  KW - dieselolie

  KW - broeikasgassen

  KW - co-vergisting

  KW - bioethanol

  KW - biobased economy

  KW - arable farming

  KW - fuel crops

  KW - bioenergy

  KW - diesel oil

  KW - greenhouse gases

  KW - co-fermentation

  KW - bioethanol

  KW - biobased economy

  M3 - Article

  VL - 2008

  JO - Kennisakker.nl

  JF - Kennisakker.nl

  IS - 21 mei

  ER -