Ecologische analyse van potentiële locaties voor mosselzaadinvang (MZI) in Nederlandse kustwateren

R.H. Jongbloed, A.C. Smaal, C.J. Smit, M. Poelman, A.G. Brinkman, N.M.J.A. Dankers, I.G. de Mesel, J.A. van Franeker

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Het doel van de ecologische analyse is aan te geven of, en zo ja welke, ecologische functies aan de orde zijn bij toepassing van mosselzaadinvang (MZI) in de gegeven zoekgebieden en wat de mogelijke effecten zijn. De analyse is gebaseerd op de resultaten van eerdere MZI evaluaties en gericht op mogelijke effecten op draagkracht, bodem, vogels en zeezoogdieren. Omdat het gaat om een vergelijking van gebieden is de aandacht vooral gericht op effecten die ruimtelijk verschillend kunnen uitwerken. Op basis van deze studie kan een keuze worden gemaakt van een redelijk groot aantal locaties waarvoor geen omvangrijke nadelige effecten van MZI toepassingen worden verwacht. Deze locaties bevinden zich in de Waddenzee, Voordelta en Oosterschelde, met een evenredige verdeling over deze gebieden.
Original languageDutch
Place of Publication[IJmuiden]
PublisherIMARES
Number of pages75
Publication statusPublished - 2009

Publication series

NameRapport / Wageningen IMARES
PublisherIMARES
No.C088/09

Keywords

  • mussel culture
  • mussels
  • adverse effects
  • fisheries ecology
  • aquatic ecology
  • wadden sea
  • voordelta
  • eastern scheldt

Cite this

Jongbloed, R. H., Smaal, A. C., Smit, C. J., Poelman, M., Brinkman, A. G., Dankers, N. M. J. A., ... van Franeker, J. A. (2009). Ecologische analyse van potentiële locaties voor mosselzaadinvang (MZI) in Nederlandse kustwateren. (Rapport / Wageningen IMARES; No. C088/09). [IJmuiden]: IMARES.
Jongbloed, R.H. ; Smaal, A.C. ; Smit, C.J. ; Poelman, M. ; Brinkman, A.G. ; Dankers, N.M.J.A. ; de Mesel, I.G. ; van Franeker, J.A. / Ecologische analyse van potentiële locaties voor mosselzaadinvang (MZI) in Nederlandse kustwateren. [IJmuiden] : IMARES, 2009. 75 p. (Rapport / Wageningen IMARES; C088/09).
@book{51037d9345bc4e6db7bb4488c9a8dcd8,
title = "Ecologische analyse van potenti{\"e}le locaties voor mosselzaadinvang (MZI) in Nederlandse kustwateren",
abstract = "Het doel van de ecologische analyse is aan te geven of, en zo ja welke, ecologische functies aan de orde zijn bij toepassing van mosselzaadinvang (MZI) in de gegeven zoekgebieden en wat de mogelijke effecten zijn. De analyse is gebaseerd op de resultaten van eerdere MZI evaluaties en gericht op mogelijke effecten op draagkracht, bodem, vogels en zeezoogdieren. Omdat het gaat om een vergelijking van gebieden is de aandacht vooral gericht op effecten die ruimtelijk verschillend kunnen uitwerken. Op basis van deze studie kan een keuze worden gemaakt van een redelijk groot aantal locaties waarvoor geen omvangrijke nadelige effecten van MZI toepassingen worden verwacht. Deze locaties bevinden zich in de Waddenzee, Voordelta en Oosterschelde, met een evenredige verdeling over deze gebieden.",
keywords = "mosselteelt, mossels, nadelige gevolgen, visserij-ecologie, aquatische ecologie, waddenzee, voordelta, oosterschelde, mussel culture, mussels, adverse effects, fisheries ecology, aquatic ecology, wadden sea, voordelta, eastern scheldt",
author = "R.H. Jongbloed and A.C. Smaal and C.J. Smit and M. Poelman and A.G. Brinkman and N.M.J.A. Dankers and {de Mesel}, I.G. and {van Franeker}, J.A.",
year = "2009",
language = "Dutch",
series = "Rapport / Wageningen IMARES",
publisher = "IMARES",
number = "C088/09",

}

Jongbloed, RH, Smaal, AC, Smit, CJ, Poelman, M, Brinkman, AG, Dankers, NMJA, de Mesel, IG & van Franeker, JA 2009, Ecologische analyse van potentiële locaties voor mosselzaadinvang (MZI) in Nederlandse kustwateren. Rapport / Wageningen IMARES, no. C088/09, IMARES, [IJmuiden].

Ecologische analyse van potentiële locaties voor mosselzaadinvang (MZI) in Nederlandse kustwateren. / Jongbloed, R.H.; Smaal, A.C.; Smit, C.J.; Poelman, M.; Brinkman, A.G.; Dankers, N.M.J.A.; de Mesel, I.G.; van Franeker, J.A.

[IJmuiden] : IMARES, 2009. 75 p. (Rapport / Wageningen IMARES; No. C088/09).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Ecologische analyse van potentiële locaties voor mosselzaadinvang (MZI) in Nederlandse kustwateren

AU - Jongbloed, R.H.

AU - Smaal, A.C.

AU - Smit, C.J.

AU - Poelman, M.

AU - Brinkman, A.G.

AU - Dankers, N.M.J.A.

AU - de Mesel, I.G.

AU - van Franeker, J.A.

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Het doel van de ecologische analyse is aan te geven of, en zo ja welke, ecologische functies aan de orde zijn bij toepassing van mosselzaadinvang (MZI) in de gegeven zoekgebieden en wat de mogelijke effecten zijn. De analyse is gebaseerd op de resultaten van eerdere MZI evaluaties en gericht op mogelijke effecten op draagkracht, bodem, vogels en zeezoogdieren. Omdat het gaat om een vergelijking van gebieden is de aandacht vooral gericht op effecten die ruimtelijk verschillend kunnen uitwerken. Op basis van deze studie kan een keuze worden gemaakt van een redelijk groot aantal locaties waarvoor geen omvangrijke nadelige effecten van MZI toepassingen worden verwacht. Deze locaties bevinden zich in de Waddenzee, Voordelta en Oosterschelde, met een evenredige verdeling over deze gebieden.

AB - Het doel van de ecologische analyse is aan te geven of, en zo ja welke, ecologische functies aan de orde zijn bij toepassing van mosselzaadinvang (MZI) in de gegeven zoekgebieden en wat de mogelijke effecten zijn. De analyse is gebaseerd op de resultaten van eerdere MZI evaluaties en gericht op mogelijke effecten op draagkracht, bodem, vogels en zeezoogdieren. Omdat het gaat om een vergelijking van gebieden is de aandacht vooral gericht op effecten die ruimtelijk verschillend kunnen uitwerken. Op basis van deze studie kan een keuze worden gemaakt van een redelijk groot aantal locaties waarvoor geen omvangrijke nadelige effecten van MZI toepassingen worden verwacht. Deze locaties bevinden zich in de Waddenzee, Voordelta en Oosterschelde, met een evenredige verdeling over deze gebieden.

KW - mosselteelt

KW - mossels

KW - nadelige gevolgen

KW - visserij-ecologie

KW - aquatische ecologie

KW - waddenzee

KW - voordelta

KW - oosterschelde

KW - mussel culture

KW - mussels

KW - adverse effects

KW - fisheries ecology

KW - aquatic ecology

KW - wadden sea

KW - voordelta

KW - eastern scheldt

M3 - Report

T3 - Rapport / Wageningen IMARES

BT - Ecologische analyse van potentiële locaties voor mosselzaadinvang (MZI) in Nederlandse kustwateren

PB - IMARES

CY - [IJmuiden]

ER -

Jongbloed RH, Smaal AC, Smit CJ, Poelman M, Brinkman AG, Dankers NMJA et al. Ecologische analyse van potentiële locaties voor mosselzaadinvang (MZI) in Nederlandse kustwateren. [IJmuiden]: IMARES, 2009. 75 p. (Rapport / Wageningen IMARES; C088/09).