Ecologie, visserij en monitoring van mesheften in de Voordelta

J.W.M. Wijsman, J.J. Kesteloo-Hendrikse, J.A.M. Craeymeersch

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De Amerikaanse zwaardschede (Ensis directus) is een exoot in de Nederlandse wateren. De soort is in 1979 voor het eerst in Europa aangetroffen en heeft zich sindsdien sterk ontwikkeld. Thans is de Amerikaanse zwaardschede verreweg de belangrijkste mesheft soort in Nederland en vanwege de hoge biomassa is de soort een belangrijk onderdeel van het mariene ecosysteem geworden. Dit ecoprofiel van mesheften is opgesteld om meer inzicht te krijgen in de ecologie van mesheften en hun rol in het ecosysteem.
Original languageDutch
Place of PublicationIJmuiden
PublisherRIVO
Number of pages37
Publication statusPublished - 2006

Publication series

NameRapport / Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO)
PublisherRIVO
No.C009/06

Keywords

  • aquatic ecology
  • soil fauna
  • introduced species
  • ensis
  • voordelta
  • monitoring
  • ecological assessment

Cite this

Wijsman, J. W. M., Kesteloo-Hendrikse, J. J., & Craeymeersch, J. A. M. (2006). Ecologie, visserij en monitoring van mesheften in de Voordelta. (Rapport / Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO); No. C009/06). IJmuiden: RIVO.
Wijsman, J.W.M. ; Kesteloo-Hendrikse, J.J. ; Craeymeersch, J.A.M. / Ecologie, visserij en monitoring van mesheften in de Voordelta. IJmuiden : RIVO, 2006. 37 p. (Rapport / Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO); C009/06).
@book{2581dfd796374a01aab1b6ccaf885dd1,
title = "Ecologie, visserij en monitoring van mesheften in de Voordelta",
abstract = "De Amerikaanse zwaardschede (Ensis directus) is een exoot in de Nederlandse wateren. De soort is in 1979 voor het eerst in Europa aangetroffen en heeft zich sindsdien sterk ontwikkeld. Thans is de Amerikaanse zwaardschede verreweg de belangrijkste mesheft soort in Nederland en vanwege de hoge biomassa is de soort een belangrijk onderdeel van het mariene ecosysteem geworden. Dit ecoprofiel van mesheften is opgesteld om meer inzicht te krijgen in de ecologie van mesheften en hun rol in het ecosysteem.",
keywords = "aquatische ecologie, bodemfauna, ge{\"i}ntroduceerde soorten, ensis, voordelta, monitoring, ecologische beoordeling, aquatic ecology, soil fauna, introduced species, ensis, voordelta, monitoring, ecological assessment",
author = "J.W.M. Wijsman and J.J. Kesteloo-Hendrikse and J.A.M. Craeymeersch",
year = "2006",
language = "Dutch",
series = "Rapport / Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO)",
publisher = "RIVO",
number = "C009/06",

}

Wijsman, JWM, Kesteloo-Hendrikse, JJ & Craeymeersch, JAM 2006, Ecologie, visserij en monitoring van mesheften in de Voordelta. Rapport / Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO), no. C009/06, RIVO, IJmuiden.

Ecologie, visserij en monitoring van mesheften in de Voordelta. / Wijsman, J.W.M.; Kesteloo-Hendrikse, J.J.; Craeymeersch, J.A.M.

IJmuiden : RIVO, 2006. 37 p. (Rapport / Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO); No. C009/06).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Ecologie, visserij en monitoring van mesheften in de Voordelta

AU - Wijsman, J.W.M.

AU - Kesteloo-Hendrikse, J.J.

AU - Craeymeersch, J.A.M.

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - De Amerikaanse zwaardschede (Ensis directus) is een exoot in de Nederlandse wateren. De soort is in 1979 voor het eerst in Europa aangetroffen en heeft zich sindsdien sterk ontwikkeld. Thans is de Amerikaanse zwaardschede verreweg de belangrijkste mesheft soort in Nederland en vanwege de hoge biomassa is de soort een belangrijk onderdeel van het mariene ecosysteem geworden. Dit ecoprofiel van mesheften is opgesteld om meer inzicht te krijgen in de ecologie van mesheften en hun rol in het ecosysteem.

AB - De Amerikaanse zwaardschede (Ensis directus) is een exoot in de Nederlandse wateren. De soort is in 1979 voor het eerst in Europa aangetroffen en heeft zich sindsdien sterk ontwikkeld. Thans is de Amerikaanse zwaardschede verreweg de belangrijkste mesheft soort in Nederland en vanwege de hoge biomassa is de soort een belangrijk onderdeel van het mariene ecosysteem geworden. Dit ecoprofiel van mesheften is opgesteld om meer inzicht te krijgen in de ecologie van mesheften en hun rol in het ecosysteem.

KW - aquatische ecologie

KW - bodemfauna

KW - geïntroduceerde soorten

KW - ensis

KW - voordelta

KW - monitoring

KW - ecologische beoordeling

KW - aquatic ecology

KW - soil fauna

KW - introduced species

KW - ensis

KW - voordelta

KW - monitoring

KW - ecological assessment

M3 - Report

T3 - Rapport / Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO)

BT - Ecologie, visserij en monitoring van mesheften in de Voordelta

PB - RIVO

CY - IJmuiden

ER -

Wijsman JWM, Kesteloo-Hendrikse JJ, Craeymeersch JAM. Ecologie, visserij en monitoring van mesheften in de Voordelta. IJmuiden: RIVO, 2006. 37 p. (Rapport / Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO); C009/06).