Droogzetten op kwartierniveau bespaart antibiotica

H. Wemmenhove, A. Kuijt, F. Hamming

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  Naast het selectief droogzetten op koeniveau is er ook onderzoek gedaan naar selectief droogzetten op kwartierniveau. Door alleen kwartieren met een laag celgetal droog te zetten zonder antibiotica, is in deze pilot een besparing van 30 procent op droogzetpreperaten gerealiseerd zonder dat dit leidde tot het ontstaan van nieuwe mastitisgevallen tijdens de droogstand en in de eerste twee weken na afkalven. Voorwaarde is wel dat het koecelgetal op kwartierniveau kan worden gevolgd.
  Original languageDutch
  Pages (from-to)46-47
  JournalV-focus
  Volume10
  Issue number5
  Publication statusPublished - 2013

  Keywords

  • dairy farming
  • dairy cows
  • dry period
  • antibiotics
  • dosage
  • somatic cell count
  • mammary glands
  • udders

  Cite this

  Wemmenhove, H., Kuijt, A., & Hamming, F. (2013). Droogzetten op kwartierniveau bespaart antibiotica. V-focus, 10(5), 46-47.
  Wemmenhove, H. ; Kuijt, A. ; Hamming, F. / Droogzetten op kwartierniveau bespaart antibiotica. In: V-focus. 2013 ; Vol. 10, No. 5. pp. 46-47.
  @article{c5f02c6c4bff4a8ead573be7d9ca2677,
  title = "Droogzetten op kwartierniveau bespaart antibiotica",
  abstract = "Naast het selectief droogzetten op koeniveau is er ook onderzoek gedaan naar selectief droogzetten op kwartierniveau. Door alleen kwartieren met een laag celgetal droog te zetten zonder antibiotica, is in deze pilot een besparing van 30 procent op droogzetpreperaten gerealiseerd zonder dat dit leidde tot het ontstaan van nieuwe mastitisgevallen tijdens de droogstand en in de eerste twee weken na afkalven. Voorwaarde is wel dat het koecelgetal op kwartierniveau kan worden gevolgd.",
  keywords = "melkveehouderij, melkkoeien, gustperiode, antibiotica, dosering, celgetal, melkklieren, uiers, dairy farming, dairy cows, dry period, antibiotics, dosage, somatic cell count, mammary glands, udders",
  author = "H. Wemmenhove and A. Kuijt and F. Hamming",
  year = "2013",
  language = "Dutch",
  volume = "10",
  pages = "46--47",
  journal = "V-focus",
  issn = "1574-1575",
  number = "5",

  }

  Wemmenhove, H, Kuijt, A & Hamming, F 2013, 'Droogzetten op kwartierniveau bespaart antibiotica', V-focus, vol. 10, no. 5, pp. 46-47.

  Droogzetten op kwartierniveau bespaart antibiotica. / Wemmenhove, H.; Kuijt, A.; Hamming, F.

  In: V-focus, Vol. 10, No. 5, 2013, p. 46-47.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Droogzetten op kwartierniveau bespaart antibiotica

  AU - Wemmenhove, H.

  AU - Kuijt, A.

  AU - Hamming, F.

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Naast het selectief droogzetten op koeniveau is er ook onderzoek gedaan naar selectief droogzetten op kwartierniveau. Door alleen kwartieren met een laag celgetal droog te zetten zonder antibiotica, is in deze pilot een besparing van 30 procent op droogzetpreperaten gerealiseerd zonder dat dit leidde tot het ontstaan van nieuwe mastitisgevallen tijdens de droogstand en in de eerste twee weken na afkalven. Voorwaarde is wel dat het koecelgetal op kwartierniveau kan worden gevolgd.

  AB - Naast het selectief droogzetten op koeniveau is er ook onderzoek gedaan naar selectief droogzetten op kwartierniveau. Door alleen kwartieren met een laag celgetal droog te zetten zonder antibiotica, is in deze pilot een besparing van 30 procent op droogzetpreperaten gerealiseerd zonder dat dit leidde tot het ontstaan van nieuwe mastitisgevallen tijdens de droogstand en in de eerste twee weken na afkalven. Voorwaarde is wel dat het koecelgetal op kwartierniveau kan worden gevolgd.

  KW - melkveehouderij

  KW - melkkoeien

  KW - gustperiode

  KW - antibiotica

  KW - dosering

  KW - celgetal

  KW - melkklieren

  KW - uiers

  KW - dairy farming

  KW - dairy cows

  KW - dry period

  KW - antibiotics

  KW - dosage

  KW - somatic cell count

  KW - mammary glands

  KW - udders

  M3 - Article

  VL - 10

  SP - 46

  EP - 47

  JO - V-focus

  JF - V-focus

  SN - 1574-1575

  IS - 5

  ER -