Doet extreme droogte stikstofbom in droge heide barsten?

Roland Bobbink, Roos Loeb, R.J. Bijlsma, S.P.J. van Delft

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

In oude heide is veel koolstof en stikstof vastgelegd in de organische bodemlagen. Zelfs sterk verhoogde stikstoftoevoer doet het heidesysteem nauwelijks lekken: er spoelt ook dan vrijwel geen nitraat of ammonium uit naar dieper grondwater. Echter, ernstige verstoringen zijn een risico voor het vrijkomen van deze stikstof, zoals extreme droogte. Om dit te onderzoeken is een laboratoriumexperiment uitgevoerd, aangevuld met veldmetingen na de extreem droge zomer van 2018. Het blijkt dat de N-huishouding ernstig verstoord is door extreme droogte met zeer hoge concentraties beschikbaar ammonium en veel nitraatuitspoeling als gevolg.
Original languageDutch
Pages (from-to)3-6
JournalVakblad Natuur Bos Landschap
Issue number160
Publication statusPublished - Dec 2019

Cite this

@article{e2c3684aaf6d4169a143fd61742f9f73,
title = "Doet extreme droogte stikstofbom in droge heide barsten?",
abstract = "In oude heide is veel koolstof en stikstof vastgelegd in de organische bodemlagen. Zelfs sterk verhoogde stikstoftoevoer doet het heidesysteem nauwelijks lekken: er spoelt ook dan vrijwel geen nitraat of ammonium uit naar dieper grondwater. Echter, ernstige verstoringen zijn een risico voor het vrijkomen van deze stikstof, zoals extreme droogte. Om dit te onderzoeken is een laboratoriumexperiment uitgevoerd, aangevuld met veldmetingen na de extreem droge zomer van 2018. Het blijkt dat de N-huishouding ernstig verstoord is door extreme droogte met zeer hoge concentraties beschikbaar ammonium en veel nitraatuitspoeling als gevolg.",
author = "Roland Bobbink and Roos Loeb and R.J. Bijlsma and {van Delft}, S.P.J.",
year = "2019",
month = "12",
language = "Dutch",
pages = "3--6",
journal = "Vakblad Natuur Bos Landschap",
issn = "1572-7610",
number = "160",

}

Doet extreme droogte stikstofbom in droge heide barsten? / Bobbink, Roland; Loeb, Roos; Bijlsma, R.J.; van Delft, S.P.J.

In: Vakblad Natuur Bos Landschap, No. 160, 12.2019, p. 3-6.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Doet extreme droogte stikstofbom in droge heide barsten?

AU - Bobbink, Roland

AU - Loeb, Roos

AU - Bijlsma, R.J.

AU - van Delft, S.P.J.

PY - 2019/12

Y1 - 2019/12

N2 - In oude heide is veel koolstof en stikstof vastgelegd in de organische bodemlagen. Zelfs sterk verhoogde stikstoftoevoer doet het heidesysteem nauwelijks lekken: er spoelt ook dan vrijwel geen nitraat of ammonium uit naar dieper grondwater. Echter, ernstige verstoringen zijn een risico voor het vrijkomen van deze stikstof, zoals extreme droogte. Om dit te onderzoeken is een laboratoriumexperiment uitgevoerd, aangevuld met veldmetingen na de extreem droge zomer van 2018. Het blijkt dat de N-huishouding ernstig verstoord is door extreme droogte met zeer hoge concentraties beschikbaar ammonium en veel nitraatuitspoeling als gevolg.

AB - In oude heide is veel koolstof en stikstof vastgelegd in de organische bodemlagen. Zelfs sterk verhoogde stikstoftoevoer doet het heidesysteem nauwelijks lekken: er spoelt ook dan vrijwel geen nitraat of ammonium uit naar dieper grondwater. Echter, ernstige verstoringen zijn een risico voor het vrijkomen van deze stikstof, zoals extreme droogte. Om dit te onderzoeken is een laboratoriumexperiment uitgevoerd, aangevuld met veldmetingen na de extreem droge zomer van 2018. Het blijkt dat de N-huishouding ernstig verstoord is door extreme droogte met zeer hoge concentraties beschikbaar ammonium en veel nitraatuitspoeling als gevolg.

M3 - Article

SP - 3

EP - 6

JO - Vakblad Natuur Bos Landschap

JF - Vakblad Natuur Bos Landschap

SN - 1572-7610

IS - 160

ER -