Dispersie van macrofauna door duikers : resultaten van een labexperiment

K. Didderen, R.C. Snoek, P.F.M. Verdonschot

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Na herstelmaatregelen blijft ecologisch herstel van oppervlaktewateren vaak uit. Een mogelijke oorzaak ligt in de capaciteit van de soorten om de afstand naar een hersteld oppervlaktewater te overbruggen. Om te onderzoeken welke factoren barrières opwerpen voor dispersie van macrofauna, is de verspreiding van organismen in dit onderzoek experimenteel onderzocht. Een veldsituatie van twee wateren verbonden door een duiker is nagebootst in het laboratorium. In totaal zijn zes verschillende type barrières onderzocht voor drie verschillende bewegings¬groepen. Uit het onderzoek komen enkele directe en indirecte barrières voor de verspreiding van verschillende bewegingsgroepen naar voren. Bij het uitvoeren van herstelmaatregelen kan rekening gehouden worden met deze bevindingen en de aangewezen barrières zouden verwijderd kunnen worden, opdat aquatische organismen zich sneller kunnen verspreiden.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra
Number of pages45
Publication statusPublished - 2008

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra
No.1746
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • fauna
  • dispersion
  • aquatic environment
  • rehabilitation
  • surface water
  • barriers
  • dispersal
  • macrofauna
  • aquatic ecology

Cite this

Didderen, K., Snoek, R. C., & Verdonschot, P. F. M. (2008). Dispersie van macrofauna door duikers : resultaten van een labexperiment. (Alterra-rapport; No. 1746). Wageningen: Alterra.
Didderen, K. ; Snoek, R.C. ; Verdonschot, P.F.M. / Dispersie van macrofauna door duikers : resultaten van een labexperiment. Wageningen : Alterra, 2008. 45 p. (Alterra-rapport; 1746).
@book{11d21cbf17f3476982bc1a83cabdbbb9,
title = "Dispersie van macrofauna door duikers : resultaten van een labexperiment",
abstract = "Na herstelmaatregelen blijft ecologisch herstel van oppervlaktewateren vaak uit. Een mogelijke oorzaak ligt in de capaciteit van de soorten om de afstand naar een hersteld oppervlaktewater te overbruggen. Om te onderzoeken welke factoren barri{\`e}res opwerpen voor dispersie van macrofauna, is de verspreiding van organismen in dit onderzoek experimenteel onderzocht. Een veldsituatie van twee wateren verbonden door een duiker is nagebootst in het laboratorium. In totaal zijn zes verschillende type barri{\`e}res onderzocht voor drie verschillende bewegings¬groepen. Uit het onderzoek komen enkele directe en indirecte barri{\`e}res voor de verspreiding van verschillende bewegingsgroepen naar voren. Bij het uitvoeren van herstelmaatregelen kan rekening gehouden worden met deze bevindingen en de aangewezen barri{\`e}res zouden verwijderd kunnen worden, opdat aquatische organismen zich sneller kunnen verspreiden.",
keywords = "fauna, dispersie, aquatisch milieu, herstel, oppervlaktewater, barri{\`e}res, verspreiding, macrofauna, aquatische ecologie, fauna, dispersion, aquatic environment, rehabilitation, surface water, barriers, dispersal, macrofauna, aquatic ecology",
author = "K. Didderen and R.C. Snoek and P.F.M. Verdonschot",
year = "2008",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra",
number = "1746",

}

Didderen, K, Snoek, RC & Verdonschot, PFM 2008, Dispersie van macrofauna door duikers : resultaten van een labexperiment. Alterra-rapport, no. 1746, Alterra, Wageningen.

Dispersie van macrofauna door duikers : resultaten van een labexperiment. / Didderen, K.; Snoek, R.C.; Verdonschot, P.F.M.

Wageningen : Alterra, 2008. 45 p. (Alterra-rapport; No. 1746).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Dispersie van macrofauna door duikers : resultaten van een labexperiment

AU - Didderen, K.

AU - Snoek, R.C.

AU - Verdonschot, P.F.M.

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Na herstelmaatregelen blijft ecologisch herstel van oppervlaktewateren vaak uit. Een mogelijke oorzaak ligt in de capaciteit van de soorten om de afstand naar een hersteld oppervlaktewater te overbruggen. Om te onderzoeken welke factoren barrières opwerpen voor dispersie van macrofauna, is de verspreiding van organismen in dit onderzoek experimenteel onderzocht. Een veldsituatie van twee wateren verbonden door een duiker is nagebootst in het laboratorium. In totaal zijn zes verschillende type barrières onderzocht voor drie verschillende bewegings¬groepen. Uit het onderzoek komen enkele directe en indirecte barrières voor de verspreiding van verschillende bewegingsgroepen naar voren. Bij het uitvoeren van herstelmaatregelen kan rekening gehouden worden met deze bevindingen en de aangewezen barrières zouden verwijderd kunnen worden, opdat aquatische organismen zich sneller kunnen verspreiden.

AB - Na herstelmaatregelen blijft ecologisch herstel van oppervlaktewateren vaak uit. Een mogelijke oorzaak ligt in de capaciteit van de soorten om de afstand naar een hersteld oppervlaktewater te overbruggen. Om te onderzoeken welke factoren barrières opwerpen voor dispersie van macrofauna, is de verspreiding van organismen in dit onderzoek experimenteel onderzocht. Een veldsituatie van twee wateren verbonden door een duiker is nagebootst in het laboratorium. In totaal zijn zes verschillende type barrières onderzocht voor drie verschillende bewegings¬groepen. Uit het onderzoek komen enkele directe en indirecte barrières voor de verspreiding van verschillende bewegingsgroepen naar voren. Bij het uitvoeren van herstelmaatregelen kan rekening gehouden worden met deze bevindingen en de aangewezen barrières zouden verwijderd kunnen worden, opdat aquatische organismen zich sneller kunnen verspreiden.

KW - fauna

KW - dispersie

KW - aquatisch milieu

KW - herstel

KW - oppervlaktewater

KW - barrières

KW - verspreiding

KW - macrofauna

KW - aquatische ecologie

KW - fauna

KW - dispersion

KW - aquatic environment

KW - rehabilitation

KW - surface water

KW - barriers

KW - dispersal

KW - macrofauna

KW - aquatic ecology

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Dispersie van macrofauna door duikers : resultaten van een labexperiment

PB - Alterra

CY - Wageningen

ER -

Didderen K, Snoek RC, Verdonschot PFM. Dispersie van macrofauna door duikers : resultaten van een labexperiment. Wageningen: Alterra, 2008. 45 p. (Alterra-rapport; 1746).