Direct zaaien van snijmaïs : een alternatief voor ploegen met behoud van een vruchtbare en productieve bodem

U. Prins, G.J.M. Oomen, N.J.M. van Eekeren

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De traditionele teelt van snijmaïs met ploegen, frezen of spitten heeft te kampen met een aantal belangrijke problemen. Achteruitgang van de bodemvruchtbaarheid, verslechtering van de bodemstructuur, verlies van vruchtbare grond door watererosie, overmatige stikstofverliezen en een verlies aan bodemleven zijn voor een groeiend aantal boeren een reden om te zoeken naar alternatieve methodes om maïs te telen. Samen met deze telers is het Louis Bolk Instituut sinds 2004 vanuit verschillende projecten bezig om het perspectiefvolle alternatief van de directe zaai (maïs telen zonder te ploegen) te optimaliseren. Voor de gangbare telers lijkt dit inmiddels gelukt, waardoor een bedrijfszeker alternatief voorhanden is gekomen. De ervaringen van de zoektocht naar optimalisatie en de verbeterde prestaties op het gebied van bodembehoud hebben we bij elkaar gebracht in deze brochure.
Original languageDutch
Place of PublicationDriebergen
PublisherLouis Bolk Instituut
Number of pages25
Publication statusPublished - 2009

Keywords

 • direct sowing
 • cultural methods
 • maize
 • arable farming
 • soil structure
 • soil compaction
 • soil fertility
 • organic matter
 • soil conservation
 • farm machinery
 • rotations
 • weed control
 • nitrate leaching
 • fertilizer application

Cite this

Prins, U., Oomen, G. J. M., & van Eekeren, N. J. M. (2009). Direct zaaien van snijmaïs : een alternatief voor ploegen met behoud van een vruchtbare en productieve bodem. Driebergen: Louis Bolk Instituut.
Prins, U. ; Oomen, G.J.M. ; van Eekeren, N.J.M. / Direct zaaien van snijmaïs : een alternatief voor ploegen met behoud van een vruchtbare en productieve bodem. Driebergen : Louis Bolk Instituut, 2009. 25 p.
@book{24856d3791dd44798705bb6a57145ae1,
title = "Direct zaaien van snijma{\"i}s : een alternatief voor ploegen met behoud van een vruchtbare en productieve bodem",
abstract = "De traditionele teelt van snijma{\"i}s met ploegen, frezen of spitten heeft te kampen met een aantal belangrijke problemen. Achteruitgang van de bodemvruchtbaarheid, verslechtering van de bodemstructuur, verlies van vruchtbare grond door watererosie, overmatige stikstofverliezen en een verlies aan bodemleven zijn voor een groeiend aantal boeren een reden om te zoeken naar alternatieve methodes om ma{\"i}s te telen. Samen met deze telers is het Louis Bolk Instituut sinds 2004 vanuit verschillende projecten bezig om het perspectiefvolle alternatief van de directe zaai (ma{\"i}s telen zonder te ploegen) te optimaliseren. Voor de gangbare telers lijkt dit inmiddels gelukt, waardoor een bedrijfszeker alternatief voorhanden is gekomen. De ervaringen van de zoektocht naar optimalisatie en de verbeterde prestaties op het gebied van bodembehoud hebben we bij elkaar gebracht in deze brochure.",
keywords = "direct zaaien, cultuurmethoden, ma{\"i}s, akkerbouw, bodemstructuur, bodemverdichting, bodemvruchtbaarheid, organische stof, bodembescherming, landbouwwerktuigen, rotaties, onkruidbestrijding, nitraatuitspoeling, bemesting, direct sowing, cultural methods, maize, arable farming, soil structure, soil compaction, soil fertility, organic matter, soil conservation, farm machinery, rotations, weed control, nitrate leaching, fertilizer application",
author = "U. Prins and G.J.M. Oomen and {van Eekeren}, N.J.M.",
year = "2009",
language = "Dutch",
publisher = "Louis Bolk Instituut",

}

Prins, U, Oomen, GJM & van Eekeren, NJM 2009, Direct zaaien van snijmaïs : een alternatief voor ploegen met behoud van een vruchtbare en productieve bodem. Louis Bolk Instituut, Driebergen.

Direct zaaien van snijmaïs : een alternatief voor ploegen met behoud van een vruchtbare en productieve bodem. / Prins, U.; Oomen, G.J.M.; van Eekeren, N.J.M.

Driebergen : Louis Bolk Instituut, 2009. 25 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Direct zaaien van snijmaïs : een alternatief voor ploegen met behoud van een vruchtbare en productieve bodem

AU - Prins, U.

AU - Oomen, G.J.M.

AU - van Eekeren, N.J.M.

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - De traditionele teelt van snijmaïs met ploegen, frezen of spitten heeft te kampen met een aantal belangrijke problemen. Achteruitgang van de bodemvruchtbaarheid, verslechtering van de bodemstructuur, verlies van vruchtbare grond door watererosie, overmatige stikstofverliezen en een verlies aan bodemleven zijn voor een groeiend aantal boeren een reden om te zoeken naar alternatieve methodes om maïs te telen. Samen met deze telers is het Louis Bolk Instituut sinds 2004 vanuit verschillende projecten bezig om het perspectiefvolle alternatief van de directe zaai (maïs telen zonder te ploegen) te optimaliseren. Voor de gangbare telers lijkt dit inmiddels gelukt, waardoor een bedrijfszeker alternatief voorhanden is gekomen. De ervaringen van de zoektocht naar optimalisatie en de verbeterde prestaties op het gebied van bodembehoud hebben we bij elkaar gebracht in deze brochure.

AB - De traditionele teelt van snijmaïs met ploegen, frezen of spitten heeft te kampen met een aantal belangrijke problemen. Achteruitgang van de bodemvruchtbaarheid, verslechtering van de bodemstructuur, verlies van vruchtbare grond door watererosie, overmatige stikstofverliezen en een verlies aan bodemleven zijn voor een groeiend aantal boeren een reden om te zoeken naar alternatieve methodes om maïs te telen. Samen met deze telers is het Louis Bolk Instituut sinds 2004 vanuit verschillende projecten bezig om het perspectiefvolle alternatief van de directe zaai (maïs telen zonder te ploegen) te optimaliseren. Voor de gangbare telers lijkt dit inmiddels gelukt, waardoor een bedrijfszeker alternatief voorhanden is gekomen. De ervaringen van de zoektocht naar optimalisatie en de verbeterde prestaties op het gebied van bodembehoud hebben we bij elkaar gebracht in deze brochure.

KW - direct zaaien

KW - cultuurmethoden

KW - maïs

KW - akkerbouw

KW - bodemstructuur

KW - bodemverdichting

KW - bodemvruchtbaarheid

KW - organische stof

KW - bodembescherming

KW - landbouwwerktuigen

KW - rotaties

KW - onkruidbestrijding

KW - nitraatuitspoeling

KW - bemesting

KW - direct sowing

KW - cultural methods

KW - maize

KW - arable farming

KW - soil structure

KW - soil compaction

KW - soil fertility

KW - organic matter

KW - soil conservation

KW - farm machinery

KW - rotations

KW - weed control

KW - nitrate leaching

KW - fertilizer application

M3 - Report

BT - Direct zaaien van snijmaïs : een alternatief voor ploegen met behoud van een vruchtbare en productieve bodem

PB - Louis Bolk Instituut

CY - Driebergen

ER -

Prins U, Oomen GJM, van Eekeren NJM. Direct zaaien van snijmaïs : een alternatief voor ploegen met behoud van een vruchtbare en productieve bodem. Driebergen: Louis Bolk Instituut, 2009. 25 p.