De voedselveiligheid van Japanse oesters en mosselen in de Waddenzee

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

De laatste decennia is het areaal aan Japanse oesters in de Duitse en Nederlandse Waddenzee toegenomen. Dit leidt tot een zekere mate van concurrentie in ruimte en voedsel tussen onder andere mosselen en oesters. Naast de ecologische effecten zijn er ook directe economische effecten, er wordt inmiddels al dankbaar gebruik gemaakt door bedrijfsmatig oester in de Waddenzee te rapen. Over de voedselveiligheid van deze oesters in het Wad is nog niet veel bekend, reden dus om een monitoring uit te voeren op oesters en als vergelijking mosselen. Dit alles om beter zicht te hebben op de voedselveiligheid van Waddenzee oesters.
Original languageDutch
Pages (from-to)10-16
JournalAquacultuur
Volume28
Issue number2
Publication statusPublished - 2013

Keywords

  • oysters
  • crassostrea gigas
  • mussels
  • mytilidae
  • food safety
  • public health
  • monitoring
  • sampling
  • samples
  • wadden sea

Cite this

@article{6c5510f484eb4144866346962d43d3c8,
title = "De voedselveiligheid van Japanse oesters en mosselen in de Waddenzee",
abstract = "De laatste decennia is het areaal aan Japanse oesters in de Duitse en Nederlandse Waddenzee toegenomen. Dit leidt tot een zekere mate van concurrentie in ruimte en voedsel tussen onder andere mosselen en oesters. Naast de ecologische effecten zijn er ook directe economische effecten, er wordt inmiddels al dankbaar gebruik gemaakt door bedrijfsmatig oester in de Waddenzee te rapen. Over de voedselveiligheid van deze oesters in het Wad is nog niet veel bekend, reden dus om een monitoring uit te voeren op oesters en als vergelijking mosselen. Dit alles om beter zicht te hebben op de voedselveiligheid van Waddenzee oesters.",
keywords = "oesters, crassostrea gigas, mossels, mytilidae, voedselveiligheid, volksgezondheid, monitoring, bemonsteren, monsters, waddenzee, oysters, crassostrea gigas, mussels, mytilidae, food safety, public health, monitoring, sampling, samples, wadden sea",
author = "M. Poelman and S.T. Glorius and {van Gool}, A.C.M. and {van der Linden}, A.",
year = "2013",
language = "Dutch",
volume = "28",
pages = "10--16",
journal = "Aquacultuur",
issn = "1382-2764",
number = "2",

}

De voedselveiligheid van Japanse oesters en mosselen in de Waddenzee. / Poelman, M.; Glorius, S.T.; van Gool, A.C.M.; van der Linden, A.

In: Aquacultuur, Vol. 28, No. 2, 2013, p. 10-16.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - De voedselveiligheid van Japanse oesters en mosselen in de Waddenzee

AU - Poelman, M.

AU - Glorius, S.T.

AU - van Gool, A.C.M.

AU - van der Linden, A.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - De laatste decennia is het areaal aan Japanse oesters in de Duitse en Nederlandse Waddenzee toegenomen. Dit leidt tot een zekere mate van concurrentie in ruimte en voedsel tussen onder andere mosselen en oesters. Naast de ecologische effecten zijn er ook directe economische effecten, er wordt inmiddels al dankbaar gebruik gemaakt door bedrijfsmatig oester in de Waddenzee te rapen. Over de voedselveiligheid van deze oesters in het Wad is nog niet veel bekend, reden dus om een monitoring uit te voeren op oesters en als vergelijking mosselen. Dit alles om beter zicht te hebben op de voedselveiligheid van Waddenzee oesters.

AB - De laatste decennia is het areaal aan Japanse oesters in de Duitse en Nederlandse Waddenzee toegenomen. Dit leidt tot een zekere mate van concurrentie in ruimte en voedsel tussen onder andere mosselen en oesters. Naast de ecologische effecten zijn er ook directe economische effecten, er wordt inmiddels al dankbaar gebruik gemaakt door bedrijfsmatig oester in de Waddenzee te rapen. Over de voedselveiligheid van deze oesters in het Wad is nog niet veel bekend, reden dus om een monitoring uit te voeren op oesters en als vergelijking mosselen. Dit alles om beter zicht te hebben op de voedselveiligheid van Waddenzee oesters.

KW - oesters

KW - crassostrea gigas

KW - mossels

KW - mytilidae

KW - voedselveiligheid

KW - volksgezondheid

KW - monitoring

KW - bemonsteren

KW - monsters

KW - waddenzee

KW - oysters

KW - crassostrea gigas

KW - mussels

KW - mytilidae

KW - food safety

KW - public health

KW - monitoring

KW - sampling

KW - samples

KW - wadden sea

M3 - Article

VL - 28

SP - 10

EP - 16

JO - Aquacultuur

JF - Aquacultuur

SN - 1382-2764

IS - 2

ER -