De uitspoeling van het stikstofoverschot naar grond- en oppervlaktewater op landbouwbedrijven

B. Fraters, L.J.M. Boumans, T.C. van Leeuwen, J.W. Reijs

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  In deze studie is per grondsoort berekend in welke mate een stikstofoverschot bij bouwland en grasland uitspoelt naar het grond- en oppervlaktewater. Bij bouwland op droge zandgrond spoelt negentig procent van het stikstofoverschot uit. Bij grasland op veengrond is dat slechts vijf procent. Deze informatie zal door de Werkgroep Onderbouwing Gebruiksnormen worden gebruikt bij de afleiding van milieuverantwoorde gebruiksnormen voor het totale stikstofgebruik en het stikstofgebruik met dierlijke mest.
  Original languageDutch
  Place of PublicationBilthoven
  PublisherRIVM
  Number of pages82
  Publication statusPublished - 2007

  Publication series

  NameRIVM rapport
  PublisherRIVM
  No.680716002/2007

  Keywords

  • farm management
  • nitrogen fertilizers
  • nitrogen
  • leaching
  • surface water
  • groundwater
  • arable land
  • grasslands
  • water pollution
  • manure surpluses

  Cite this

  Fraters, B., Boumans, L. J. M., van Leeuwen, T. C., & Reijs, J. W. (2007). De uitspoeling van het stikstofoverschot naar grond- en oppervlaktewater op landbouwbedrijven. (RIVM rapport; No. 680716002/2007). Bilthoven: RIVM.
  Fraters, B. ; Boumans, L.J.M. ; van Leeuwen, T.C. ; Reijs, J.W. / De uitspoeling van het stikstofoverschot naar grond- en oppervlaktewater op landbouwbedrijven. Bilthoven : RIVM, 2007. 82 p. (RIVM rapport; 680716002/2007).
  @book{1686c0b452d84ffda9bc08cdb234b5aa,
  title = "De uitspoeling van het stikstofoverschot naar grond- en oppervlaktewater op landbouwbedrijven",
  abstract = "In deze studie is per grondsoort berekend in welke mate een stikstofoverschot bij bouwland en grasland uitspoelt naar het grond- en oppervlaktewater. Bij bouwland op droge zandgrond spoelt negentig procent van het stikstofoverschot uit. Bij grasland op veengrond is dat slechts vijf procent. Deze informatie zal door de Werkgroep Onderbouwing Gebruiksnormen worden gebruikt bij de afleiding van milieuverantwoorde gebruiksnormen voor het totale stikstofgebruik en het stikstofgebruik met dierlijke mest.",
  keywords = "agrarische bedrijfsvoering, stikstofmeststoffen, stikstof, uitspoelen, oppervlaktewater, grondwater, bouwland, graslanden, waterverontreiniging, mestoverschotten, farm management, nitrogen fertilizers, nitrogen, leaching, surface water, groundwater, arable land, grasslands, water pollution, manure surpluses",
  author = "B. Fraters and L.J.M. Boumans and {van Leeuwen}, T.C. and J.W. Reijs",
  year = "2007",
  language = "Dutch",
  series = "RIVM rapport",
  publisher = "RIVM",
  number = "680716002/2007",

  }

  Fraters, B, Boumans, LJM, van Leeuwen, TC & Reijs, JW 2007, De uitspoeling van het stikstofoverschot naar grond- en oppervlaktewater op landbouwbedrijven. RIVM rapport, no. 680716002/2007, RIVM, Bilthoven.

  De uitspoeling van het stikstofoverschot naar grond- en oppervlaktewater op landbouwbedrijven. / Fraters, B.; Boumans, L.J.M.; van Leeuwen, T.C.; Reijs, J.W.

  Bilthoven : RIVM, 2007. 82 p. (RIVM rapport; No. 680716002/2007).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - De uitspoeling van het stikstofoverschot naar grond- en oppervlaktewater op landbouwbedrijven

  AU - Fraters, B.

  AU - Boumans, L.J.M.

  AU - van Leeuwen, T.C.

  AU - Reijs, J.W.

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - In deze studie is per grondsoort berekend in welke mate een stikstofoverschot bij bouwland en grasland uitspoelt naar het grond- en oppervlaktewater. Bij bouwland op droge zandgrond spoelt negentig procent van het stikstofoverschot uit. Bij grasland op veengrond is dat slechts vijf procent. Deze informatie zal door de Werkgroep Onderbouwing Gebruiksnormen worden gebruikt bij de afleiding van milieuverantwoorde gebruiksnormen voor het totale stikstofgebruik en het stikstofgebruik met dierlijke mest.

  AB - In deze studie is per grondsoort berekend in welke mate een stikstofoverschot bij bouwland en grasland uitspoelt naar het grond- en oppervlaktewater. Bij bouwland op droge zandgrond spoelt negentig procent van het stikstofoverschot uit. Bij grasland op veengrond is dat slechts vijf procent. Deze informatie zal door de Werkgroep Onderbouwing Gebruiksnormen worden gebruikt bij de afleiding van milieuverantwoorde gebruiksnormen voor het totale stikstofgebruik en het stikstofgebruik met dierlijke mest.

  KW - agrarische bedrijfsvoering

  KW - stikstofmeststoffen

  KW - stikstof

  KW - uitspoelen

  KW - oppervlaktewater

  KW - grondwater

  KW - bouwland

  KW - graslanden

  KW - waterverontreiniging

  KW - mestoverschotten

  KW - farm management

  KW - nitrogen fertilizers

  KW - nitrogen

  KW - leaching

  KW - surface water

  KW - groundwater

  KW - arable land

  KW - grasslands

  KW - water pollution

  KW - manure surpluses

  M3 - Report

  T3 - RIVM rapport

  BT - De uitspoeling van het stikstofoverschot naar grond- en oppervlaktewater op landbouwbedrijven

  PB - RIVM

  CY - Bilthoven

  ER -

  Fraters B, Boumans LJM, van Leeuwen TC, Reijs JW. De uitspoeling van het stikstofoverschot naar grond- en oppervlaktewater op landbouwbedrijven. Bilthoven: RIVM, 2007. 82 p. (RIVM rapport; 680716002/2007).