De suzuki-fruitvlieg Drosophila suzukii, een nieuwe plaag op fruit in Nederland

H.H.M. Helsen, J. van Bruchem, R. Potting

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  In 2012 is voor het eerst de suzuki-fruitvlieg Drosophila suzukii (Matsamura) in Nederland aangetroffen. Deze van oorsprong Aziatische soort heeft zich in de afgelopen jaren in hoog tempo over Europa en Noord-Amerika verspreid. De suzuki-fruitvlieg is schadelijk doordat de vrouwtjes in staat zijn hun eieren te leggen in rijpende vruchten van een groot aantal fruitgewassen. Kleinfruit (o.a. aardbei en bessen) en steenfruit (vooral kersen) zijn de gewassen die het meest gevoelig zijn voor aantasting door de suzukifruitvlieg. Dit artikel geeft een beschrijving van de soort en een overzicht van de bestrijdingsmogelijkheden.
  Original languageDutch
  Pages (from-to)72-76
  JournalGewasbescherming
  Volume44
  Issue number3
  Publication statusPublished - 2013

  Keywords

  • drosophila suzukii
  • insect pests
  • small fruits
  • properties
  • control methods
  • plant protection
  • pest control
  • fruit growing

  Cite this

  Helsen, H.H.M. ; van Bruchem, J. ; Potting, R. / De suzuki-fruitvlieg Drosophila suzukii, een nieuwe plaag op fruit in Nederland. In: Gewasbescherming. 2013 ; Vol. 44, No. 3. pp. 72-76.
  @article{ab4d7cc1e155438fb20d85f9c3246f0e,
  title = "De suzuki-fruitvlieg Drosophila suzukii, een nieuwe plaag op fruit in Nederland",
  abstract = "In 2012 is voor het eerst de suzuki-fruitvlieg Drosophila suzukii (Matsamura) in Nederland aangetroffen. Deze van oorsprong Aziatische soort heeft zich in de afgelopen jaren in hoog tempo over Europa en Noord-Amerika verspreid. De suzuki-fruitvlieg is schadelijk doordat de vrouwtjes in staat zijn hun eieren te leggen in rijpende vruchten van een groot aantal fruitgewassen. Kleinfruit (o.a. aardbei en bessen) en steenfruit (vooral kersen) zijn de gewassen die het meest gevoelig zijn voor aantasting door de suzukifruitvlieg. Dit artikel geeft een beschrijving van de soort en een overzicht van de bestrijdingsmogelijkheden.",
  keywords = "drosophila suzukii, insectenplagen, kleinfruit, eigenschappen, bestrijdingsmethoden, gewasbescherming, plagenbestrijding, fruitteelt, drosophila suzukii, insect pests, small fruits, properties, control methods, plant protection, pest control, fruit growing",
  author = "H.H.M. Helsen and {van Bruchem}, J. and R. Potting",
  year = "2013",
  language = "Dutch",
  volume = "44",
  pages = "72--76",
  journal = "Gewasbescherming",
  issn = "0166-6495",
  number = "3",

  }

  De suzuki-fruitvlieg Drosophila suzukii, een nieuwe plaag op fruit in Nederland. / Helsen, H.H.M.; van Bruchem, J.; Potting, R.

  In: Gewasbescherming, Vol. 44, No. 3, 2013, p. 72-76.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - De suzuki-fruitvlieg Drosophila suzukii, een nieuwe plaag op fruit in Nederland

  AU - Helsen, H.H.M.

  AU - van Bruchem, J.

  AU - Potting, R.

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - In 2012 is voor het eerst de suzuki-fruitvlieg Drosophila suzukii (Matsamura) in Nederland aangetroffen. Deze van oorsprong Aziatische soort heeft zich in de afgelopen jaren in hoog tempo over Europa en Noord-Amerika verspreid. De suzuki-fruitvlieg is schadelijk doordat de vrouwtjes in staat zijn hun eieren te leggen in rijpende vruchten van een groot aantal fruitgewassen. Kleinfruit (o.a. aardbei en bessen) en steenfruit (vooral kersen) zijn de gewassen die het meest gevoelig zijn voor aantasting door de suzukifruitvlieg. Dit artikel geeft een beschrijving van de soort en een overzicht van de bestrijdingsmogelijkheden.

  AB - In 2012 is voor het eerst de suzuki-fruitvlieg Drosophila suzukii (Matsamura) in Nederland aangetroffen. Deze van oorsprong Aziatische soort heeft zich in de afgelopen jaren in hoog tempo over Europa en Noord-Amerika verspreid. De suzuki-fruitvlieg is schadelijk doordat de vrouwtjes in staat zijn hun eieren te leggen in rijpende vruchten van een groot aantal fruitgewassen. Kleinfruit (o.a. aardbei en bessen) en steenfruit (vooral kersen) zijn de gewassen die het meest gevoelig zijn voor aantasting door de suzukifruitvlieg. Dit artikel geeft een beschrijving van de soort en een overzicht van de bestrijdingsmogelijkheden.

  KW - drosophila suzukii

  KW - insectenplagen

  KW - kleinfruit

  KW - eigenschappen

  KW - bestrijdingsmethoden

  KW - gewasbescherming

  KW - plagenbestrijding

  KW - fruitteelt

  KW - drosophila suzukii

  KW - insect pests

  KW - small fruits

  KW - properties

  KW - control methods

  KW - plant protection

  KW - pest control

  KW - fruit growing

  M3 - Article

  VL - 44

  SP - 72

  EP - 76

  JO - Gewasbescherming

  JF - Gewasbescherming

  SN - 0166-6495

  IS - 3

  ER -