De stromingsweerstand en de berekening van de afvoer in begroeide waterlopen

E.P. Querner

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  Maaionderhoud in waterlopen is een belangrijke taak van waterschappen. Het vermogen om water af te voeren is afhankelijk van de aanwezigheid van waterplanten en oevervegetatie en bepaalt het tijdstip van onderhoud. Met behulp van de stromingsweerstanden de mate van begroeiing met water- en oevervegetatie wordt het debiet in een waterloop berekend. Het dwarsprofiel van een waterloop wordt opgedeeld in een onbegroeid en een begroeid gedeelte. Voor het onbegroeide deel is met behulp van metingen in het veld en in een modelgoot een stromingsweerstand afgeleid. De stroming door het begroeide deel is te verwaarlozen. Het oppervlak dat door waterplanten wordt ingenomen, is gedurende het groeiseizoen gemeten.
  Original languageDutch
  Pages (from-to)350-356
  JournalHet Waterschap
  Volume80
  Issue number9
  Publication statusPublished - 1995

  Keywords

  • aquatic weeds
  • canals
  • channels
  • ditches
  • flow
  • fluids
  • hydrodynamics
  • liquids
  • maintenance
  • waterways
  • weed control

  Cite this

  @article{d9a061b00f0446a88b9ec7c9a38992df,
  title = "De stromingsweerstand en de berekening van de afvoer in begroeide waterlopen",
  abstract = "Maaionderhoud in waterlopen is een belangrijke taak van waterschappen. Het vermogen om water af te voeren is afhankelijk van de aanwezigheid van waterplanten en oevervegetatie en bepaalt het tijdstip van onderhoud. Met behulp van de stromingsweerstanden de mate van begroeiing met water- en oevervegetatie wordt het debiet in een waterloop berekend. Het dwarsprofiel van een waterloop wordt opgedeeld in een onbegroeid en een begroeid gedeelte. Voor het onbegroeide deel is met behulp van metingen in het veld en in een modelgoot een stromingsweerstand afgeleid. De stroming door het begroeide deel is te verwaarlozen. Het oppervlak dat door waterplanten wordt ingenomen, is gedurende het groeiseizoen gemeten.",
  keywords = "schadelijke waterplanten, kanalen, kanalen, klein, sloten, stroming, vloeistoffen (fluids), hydrodynamica, vloeistoffen (liquids), onderhoud, waterwegen, onkruidbestrijding, aquatic weeds, canals, channels, ditches, flow, fluids, hydrodynamics, liquids, maintenance, waterways, weed control",
  author = "E.P. Querner",
  year = "1995",
  language = "Dutch",
  volume = "80",
  pages = "350--356",
  journal = "Het Waterschap",
  issn = "1380-4251",
  number = "9",

  }

  De stromingsweerstand en de berekening van de afvoer in begroeide waterlopen. / Querner, E.P.

  In: Het Waterschap, Vol. 80, No. 9, 1995, p. 350-356.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - De stromingsweerstand en de berekening van de afvoer in begroeide waterlopen

  AU - Querner, E.P.

  PY - 1995

  Y1 - 1995

  N2 - Maaionderhoud in waterlopen is een belangrijke taak van waterschappen. Het vermogen om water af te voeren is afhankelijk van de aanwezigheid van waterplanten en oevervegetatie en bepaalt het tijdstip van onderhoud. Met behulp van de stromingsweerstanden de mate van begroeiing met water- en oevervegetatie wordt het debiet in een waterloop berekend. Het dwarsprofiel van een waterloop wordt opgedeeld in een onbegroeid en een begroeid gedeelte. Voor het onbegroeide deel is met behulp van metingen in het veld en in een modelgoot een stromingsweerstand afgeleid. De stroming door het begroeide deel is te verwaarlozen. Het oppervlak dat door waterplanten wordt ingenomen, is gedurende het groeiseizoen gemeten.

  AB - Maaionderhoud in waterlopen is een belangrijke taak van waterschappen. Het vermogen om water af te voeren is afhankelijk van de aanwezigheid van waterplanten en oevervegetatie en bepaalt het tijdstip van onderhoud. Met behulp van de stromingsweerstanden de mate van begroeiing met water- en oevervegetatie wordt het debiet in een waterloop berekend. Het dwarsprofiel van een waterloop wordt opgedeeld in een onbegroeid en een begroeid gedeelte. Voor het onbegroeide deel is met behulp van metingen in het veld en in een modelgoot een stromingsweerstand afgeleid. De stroming door het begroeide deel is te verwaarlozen. Het oppervlak dat door waterplanten wordt ingenomen, is gedurende het groeiseizoen gemeten.

  KW - schadelijke waterplanten

  KW - kanalen

  KW - kanalen, klein

  KW - sloten

  KW - stroming

  KW - vloeistoffen (fluids)

  KW - hydrodynamica

  KW - vloeistoffen (liquids)

  KW - onderhoud

  KW - waterwegen

  KW - onkruidbestrijding

  KW - aquatic weeds

  KW - canals

  KW - channels

  KW - ditches

  KW - flow

  KW - fluids

  KW - hydrodynamics

  KW - liquids

  KW - maintenance

  KW - waterways

  KW - weed control

  M3 - Article

  VL - 80

  SP - 350

  EP - 356

  JO - Het Waterschap

  JF - Het Waterschap

  SN - 1380-4251

  IS - 9

  ER -