De strategie rond dak- en gevelgroen

M.E.C.M. Hop, J.A. Hiemstra

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  In dicht bevolkte stadsdelen is een groot deel van de daken privaat eigendom, en hebben stadsbesturen de vergroening van de daken niet in eigen hand. Groene daken leveren echter diensten die juist voor de stad als geheel gewenst zijn. Voor de particuliere eigenaar wegen de aanlegkosten niet op tegen de te verwachten private baten. Het stadsbestuur zal er dus voor moeten zorgen dat het voor eigenaren de moeite waard wordt om een groen dak aan te leggen, wil de stad van de voordelen kunnen profiteren. In de literatuurstudie is daarom ook gekeken naar de oplossingsrichtingen die worden genoemd, om de aanleg van dak- en gevelgroen te stimuleren. Daarnaast is uitgezocht of de oplossingsrichtingen alle bezwaren kunnen wegnemen. In Nederland zijn 12 gemeentes die een subsidieregeling voor groene daken hebben of hadden. Als onderdeel van de hier beschreven studie is daarom in vraaggesprekken met een deel van deze gemeentes nagegaan hoe deze regelingen in de praktijk functioneren.
  Original languageDutch
  Place of PublicationRandwijk
  PublisherPraktijkonderzoek Plant en Omgeving, Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit
  Number of pages27
  Publication statusPublished - 2014

  Keywords

  • green walls
  • green roofs
  • vegetation management
  • urban areas
  • ecosystem services
  • economic analysis
  • precipitation
  • dwellings
  • private ownership
  • decision making
  • cost benefit analysis

  Cite this

  Hop, M. E. C. M., & Hiemstra, J. A. (2014). De strategie rond dak- en gevelgroen. Randwijk: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit.
  Hop, M.E.C.M. ; Hiemstra, J.A. / De strategie rond dak- en gevelgroen. Randwijk : Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit, 2014. 27 p.
  @book{8629129f56074ee49fdd7cda95c7e2b1,
  title = "De strategie rond dak- en gevelgroen",
  abstract = "In dicht bevolkte stadsdelen is een groot deel van de daken privaat eigendom, en hebben stadsbesturen de vergroening van de daken niet in eigen hand. Groene daken leveren echter diensten die juist voor de stad als geheel gewenst zijn. Voor de particuliere eigenaar wegen de aanlegkosten niet op tegen de te verwachten private baten. Het stadsbestuur zal er dus voor moeten zorgen dat het voor eigenaren de moeite waard wordt om een groen dak aan te leggen, wil de stad van de voordelen kunnen profiteren. In de literatuurstudie is daarom ook gekeken naar de oplossingsrichtingen die worden genoemd, om de aanleg van dak- en gevelgroen te stimuleren. Daarnaast is uitgezocht of de oplossingsrichtingen alle bezwaren kunnen wegnemen. In Nederland zijn 12 gemeentes die een subsidieregeling voor groene daken hebben of hadden. Als onderdeel van de hier beschreven studie is daarom in vraaggesprekken met een deel van deze gemeentes nagegaan hoe deze regelingen in de praktijk functioneren.",
  keywords = "groene gevels, groene daken, vegetatiebeheer, stedelijke gebieden, ecosysteemdiensten, economische analyse, neerslag, woningen, particulier eigendom, besluitvorming, kosten-batenanalyse, green walls, green roofs, vegetation management, urban areas, ecosystem services, economic analysis, precipitation, dwellings, private ownership, decision making, cost benefit analysis",
  author = "M.E.C.M. Hop and J.A. Hiemstra",
  year = "2014",
  language = "Dutch",
  publisher = "Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit",

  }

  Hop, MECM & Hiemstra, JA 2014, De strategie rond dak- en gevelgroen. Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit, Randwijk.

  De strategie rond dak- en gevelgroen. / Hop, M.E.C.M.; Hiemstra, J.A.

  Randwijk : Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit, 2014. 27 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - De strategie rond dak- en gevelgroen

  AU - Hop, M.E.C.M.

  AU - Hiemstra, J.A.

  PY - 2014

  Y1 - 2014

  N2 - In dicht bevolkte stadsdelen is een groot deel van de daken privaat eigendom, en hebben stadsbesturen de vergroening van de daken niet in eigen hand. Groene daken leveren echter diensten die juist voor de stad als geheel gewenst zijn. Voor de particuliere eigenaar wegen de aanlegkosten niet op tegen de te verwachten private baten. Het stadsbestuur zal er dus voor moeten zorgen dat het voor eigenaren de moeite waard wordt om een groen dak aan te leggen, wil de stad van de voordelen kunnen profiteren. In de literatuurstudie is daarom ook gekeken naar de oplossingsrichtingen die worden genoemd, om de aanleg van dak- en gevelgroen te stimuleren. Daarnaast is uitgezocht of de oplossingsrichtingen alle bezwaren kunnen wegnemen. In Nederland zijn 12 gemeentes die een subsidieregeling voor groene daken hebben of hadden. Als onderdeel van de hier beschreven studie is daarom in vraaggesprekken met een deel van deze gemeentes nagegaan hoe deze regelingen in de praktijk functioneren.

  AB - In dicht bevolkte stadsdelen is een groot deel van de daken privaat eigendom, en hebben stadsbesturen de vergroening van de daken niet in eigen hand. Groene daken leveren echter diensten die juist voor de stad als geheel gewenst zijn. Voor de particuliere eigenaar wegen de aanlegkosten niet op tegen de te verwachten private baten. Het stadsbestuur zal er dus voor moeten zorgen dat het voor eigenaren de moeite waard wordt om een groen dak aan te leggen, wil de stad van de voordelen kunnen profiteren. In de literatuurstudie is daarom ook gekeken naar de oplossingsrichtingen die worden genoemd, om de aanleg van dak- en gevelgroen te stimuleren. Daarnaast is uitgezocht of de oplossingsrichtingen alle bezwaren kunnen wegnemen. In Nederland zijn 12 gemeentes die een subsidieregeling voor groene daken hebben of hadden. Als onderdeel van de hier beschreven studie is daarom in vraaggesprekken met een deel van deze gemeentes nagegaan hoe deze regelingen in de praktijk functioneren.

  KW - groene gevels

  KW - groene daken

  KW - vegetatiebeheer

  KW - stedelijke gebieden

  KW - ecosysteemdiensten

  KW - economische analyse

  KW - neerslag

  KW - woningen

  KW - particulier eigendom

  KW - besluitvorming

  KW - kosten-batenanalyse

  KW - green walls

  KW - green roofs

  KW - vegetation management

  KW - urban areas

  KW - ecosystem services

  KW - economic analysis

  KW - precipitation

  KW - dwellings

  KW - private ownership

  KW - decision making

  KW - cost benefit analysis

  M3 - Report

  BT - De strategie rond dak- en gevelgroen

  PB - Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit

  CY - Randwijk

  ER -

  Hop MECM, Hiemstra JA. De strategie rond dak- en gevelgroen. Randwijk: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit, 2014. 27 p.