De maat van mest: Perspectief van mestbewerking op de boerderij voor akkerbouwers en melkveehouders

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

This report focusses on the question: is it useful to process the surplus of cattle slurry on a dairy farm, or is it better to export non-processed slurry directly to arable farmers? The economic value of ten different manure products has been evaluated from the perspective of a dairy farmer who delivers it and the arable farmer who receives it. The revenues concern fertiliser savings (nitrogen, phosphorus, potassium) and organic matter supply for improving the soil fertility / quality. The costs involve costs of different housing system, (mechanical) separation, sampling & analysing, transport and application on the field. The results show that with regard to fertiliser savings and costs in many cases processing cattle slurry is not profitable. When organic matter is also included in the financial profits the solid fraction of mechanical separation is also an attractive product. Farmyard manure (straw manure) can also be favourable for arable farmers but production costs are high due to high costs for straw.
LanguageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWageningen Livestock Research
Number of pages40
DOIs
Publication statusPublished - Feb 2019

Publication series

NameWageningen Livestock Research rapport
No.1157

Cite this

van Dijk, W., & Galama, P. (2019). De maat van mest: Perspectief van mestbewerking op de boerderij voor akkerbouwers en melkveehouders. (Wageningen Livestock Research rapport; No. 1157). Wageningen: Wageningen Livestock Research. https://doi.org/10.18174/472431
van Dijk, W. ; Galama, P. / De maat van mest : Perspectief van mestbewerking op de boerderij voor akkerbouwers en melkveehouders. Wageningen : Wageningen Livestock Research, 2019. 40 p. (Wageningen Livestock Research rapport; 1157).
@book{ddfdec8b6521459da33ac39f82d96d49,
title = "De maat van mest: Perspectief van mestbewerking op de boerderij voor akkerbouwers en melkveehouders",
abstract = "Dit rapport gaat in op de vraag: heeft het zin dat melkveehouders niet op het eigen bedrijf plaatsbare rundveedrijfmest bewerken, of is het beter om deze onbewerkt af te zetten naar akkerbouwers? De economische waarde van tien verschillende mestproducten zijn geëvalueerd vanuit het perspectief van de melkveehouder en akkerbouwer. De opbrengsten betreffen de besparing aan meststoffen (stikstof, fosfor en kalium) en de waarde van de organische stof als bodemverbeteraar. De kosten betreffen verschil in kosten huisvesting, mechanische scheiding, monstername & analyse, transport en aanwending op het land. De resultaten laten zien dat mestbewerking in veel gevallen niet gunstiger is dan gebruik van onbewerkte rundveedrijfmest wanneer gekeken wordt naar kunstmestbesparing en kosten. Wanneer ook de organische stof financieel wordt gewaardeerd, wordt ook de dikke fractie na mestscheiding economisch interessant. mest kan voor de akkerbouwer interessant zijn, maar is duur vanwege het benodigde stro.",
author = "{van Dijk}, W. and P. Galama",
note = "Project numbers AF 16064, BO-47-001-006, KB21",
year = "2019",
month = "2",
doi = "10.18174/472431",
language = "Dutch",
series = "Wageningen Livestock Research rapport",
publisher = "Wageningen Livestock Research",
number = "1157",

}

De maat van mest : Perspectief van mestbewerking op de boerderij voor akkerbouwers en melkveehouders. / van Dijk, W.; Galama, P.

Wageningen : Wageningen Livestock Research, 2019. 40 p. (Wageningen Livestock Research rapport; No. 1157).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - De maat van mest

T2 - Perspectief van mestbewerking op de boerderij voor akkerbouwers en melkveehouders

AU - van Dijk, W.

AU - Galama, P.

N1 - Project numbers AF 16064, BO-47-001-006, KB21

PY - 2019/2

Y1 - 2019/2

N2 - Dit rapport gaat in op de vraag: heeft het zin dat melkveehouders niet op het eigen bedrijf plaatsbare rundveedrijfmest bewerken, of is het beter om deze onbewerkt af te zetten naar akkerbouwers? De economische waarde van tien verschillende mestproducten zijn geëvalueerd vanuit het perspectief van de melkveehouder en akkerbouwer. De opbrengsten betreffen de besparing aan meststoffen (stikstof, fosfor en kalium) en de waarde van de organische stof als bodemverbeteraar. De kosten betreffen verschil in kosten huisvesting, mechanische scheiding, monstername & analyse, transport en aanwending op het land. De resultaten laten zien dat mestbewerking in veel gevallen niet gunstiger is dan gebruik van onbewerkte rundveedrijfmest wanneer gekeken wordt naar kunstmestbesparing en kosten. Wanneer ook de organische stof financieel wordt gewaardeerd, wordt ook de dikke fractie na mestscheiding economisch interessant. mest kan voor de akkerbouwer interessant zijn, maar is duur vanwege het benodigde stro.

AB - Dit rapport gaat in op de vraag: heeft het zin dat melkveehouders niet op het eigen bedrijf plaatsbare rundveedrijfmest bewerken, of is het beter om deze onbewerkt af te zetten naar akkerbouwers? De economische waarde van tien verschillende mestproducten zijn geëvalueerd vanuit het perspectief van de melkveehouder en akkerbouwer. De opbrengsten betreffen de besparing aan meststoffen (stikstof, fosfor en kalium) en de waarde van de organische stof als bodemverbeteraar. De kosten betreffen verschil in kosten huisvesting, mechanische scheiding, monstername & analyse, transport en aanwending op het land. De resultaten laten zien dat mestbewerking in veel gevallen niet gunstiger is dan gebruik van onbewerkte rundveedrijfmest wanneer gekeken wordt naar kunstmestbesparing en kosten. Wanneer ook de organische stof financieel wordt gewaardeerd, wordt ook de dikke fractie na mestscheiding economisch interessant. mest kan voor de akkerbouwer interessant zijn, maar is duur vanwege het benodigde stro.

U2 - 10.18174/472431

DO - 10.18174/472431

M3 - Report

T3 - Wageningen Livestock Research rapport

BT - De maat van mest

PB - Wageningen Livestock Research

CY - Wageningen

ER -

van Dijk W, Galama P. De maat van mest: Perspectief van mestbewerking op de boerderij voor akkerbouwers en melkveehouders. Wageningen: Wageningen Livestock Research, 2019. 40 p. (Wageningen Livestock Research rapport; 1157). https://doi.org/10.18174/472431