De invloed van glastuinbouwvestiging op de waterhuishouding; een verkenning van situaties in de omgeving van de Peelvenen

E.P. Querner, H.J. van de Braak, P. Hamaker

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  In de glastuinbouw wordt regenwater als gietwater gebruikt. De invloed hiervan op de grondwateraanvulling, wegzijging en grondwaterstanden is gekwantificeerd met het regionale grondwaterstromingsmodel SIMGRO en een waterbalansmodel voor glastuinbouwbedrijven. Voor situaties met één, vier en tien glastuinbouwbedrijven en met regenwaterbassins van 2000 en 4000 m3/ha zijn varianten geformuleerd. Kassen verminderen de grondwateraanvulling met 150-165 mm/a. De afname in de wegzijging hangt af van de grondwatertrap. De gemiddeld hoogste grondwaterstand daalt 0,17-0,19 m. De gemiddeld laagste grondwaterstand verandert nauwelijks. Als de bassins vol zijn, kan men het overtollige water laten infiltreren om de veranderingen te compenseren.
  Original languageUndefined/Unknown
  Place of PublicationWageningen
  PublisherSC-DLO
  Number of pages93
  Publication statusPublished - 1995

  Publication series

  NameRapport
  No.388

  Cite this

  Querner, E. P., van de Braak, H. J., & Hamaker, P. (1995). De invloed van glastuinbouwvestiging op de waterhuishouding; een verkenning van situaties in de omgeving van de Peelvenen. (Rapport; No. 388). SC-DLO.