De gevolgen van de bronbemalingen ten behoeve van de bouw van de Coentunnel voor het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal

J.J. Kouwe

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  In verband met de aanleg van de Coen- en de IJtunnel onder het Noordzeekanaal werden door Rijkswaterstaat bij Tuindorp Oostzaan een aantal bouwdokken voor het bouwen van de tunnelsecties en een bouwput voor de Coentunnel ingericht op de noordelijke oever van het kanaal. Deze werken worden door bronbemaling watervrij gehouden. Deze bronbemalingen onttrekken grote hoeveelheden water aan de zandondergrond, met als gevolg dat de potentiaal van het grondwater hierin aanmerkelijk wordt verlaagd. Na het begin van de bemaling van de bouwputten, welke plaatsvond tussen 15 december 1961 en 1 januari 1962 werden door enige boeren klachten geuit over zodanige bodemdalingen in een strook grond ter breedte van 200 a 300 m gelegen langs de weg van Tuindorp Oostzaan naar Oostzaan dat daardoor het grasland zelfs in droge perioden door een te hoge grondwaterstand of doordat zelfs water op het land kwam te staan, onbeweidbaar was geworden.
  Original languageDutch
  Place of PublicationWageningen
  PublisherInstituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding
  Number of pages13
  Publication statusPublished - 1963

  Publication series

  NameNota / Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding
  No.226

  Keywords

  • tunnels
  • design
  • groundwater level
  • well-point drainage
  • noord-holland

  Cite this

  Kouwe, J. J. (1963). De gevolgen van de bronbemalingen ten behoeve van de bouw van de Coentunnel voor het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal. (Nota / Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding; No. 226). Wageningen: Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding.
  Kouwe, J.J. / De gevolgen van de bronbemalingen ten behoeve van de bouw van de Coentunnel voor het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal. Wageningen : Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding, 1963. 13 p. (Nota / Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding; 226).
  @book{364b5092ec0f47b6962f256a8e346749,
  title = "De gevolgen van de bronbemalingen ten behoeve van de bouw van de Coentunnel voor het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal",
  abstract = "In verband met de aanleg van de Coen- en de IJtunnel onder het Noordzeekanaal werden door Rijkswaterstaat bij Tuindorp Oostzaan een aantal bouwdokken voor het bouwen van de tunnelsecties en een bouwput voor de Coentunnel ingericht op de noordelijke oever van het kanaal. Deze werken worden door bronbemaling watervrij gehouden. Deze bronbemalingen onttrekken grote hoeveelheden water aan de zandondergrond, met als gevolg dat de potentiaal van het grondwater hierin aanmerkelijk wordt verlaagd. Na het begin van de bemaling van de bouwputten, welke plaatsvond tussen 15 december 1961 en 1 januari 1962 werden door enige boeren klachten geuit over zodanige bodemdalingen in een strook grond ter breedte van 200 a 300 m gelegen langs de weg van Tuindorp Oostzaan naar Oostzaan dat daardoor het grasland zelfs in droge perioden door een te hoge grondwaterstand of doordat zelfs water op het land kwam te staan, onbeweidbaar was geworden.",
  keywords = "tunnels, ontwerp, grondwaterstand, bronbemaling, noord-holland, tunnels, design, groundwater level, well-point drainage, noord-holland",
  author = "J.J. Kouwe",
  year = "1963",
  language = "Dutch",
  series = "Nota / Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding",
  publisher = "Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding",
  number = "226",

  }

  Kouwe, JJ 1963, De gevolgen van de bronbemalingen ten behoeve van de bouw van de Coentunnel voor het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal. Nota / Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding, no. 226, Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding, Wageningen.

  De gevolgen van de bronbemalingen ten behoeve van de bouw van de Coentunnel voor het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal. / Kouwe, J.J.

  Wageningen : Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding, 1963. 13 p. (Nota / Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding; No. 226).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - De gevolgen van de bronbemalingen ten behoeve van de bouw van de Coentunnel voor het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal

  AU - Kouwe, J.J.

  PY - 1963

  Y1 - 1963

  N2 - In verband met de aanleg van de Coen- en de IJtunnel onder het Noordzeekanaal werden door Rijkswaterstaat bij Tuindorp Oostzaan een aantal bouwdokken voor het bouwen van de tunnelsecties en een bouwput voor de Coentunnel ingericht op de noordelijke oever van het kanaal. Deze werken worden door bronbemaling watervrij gehouden. Deze bronbemalingen onttrekken grote hoeveelheden water aan de zandondergrond, met als gevolg dat de potentiaal van het grondwater hierin aanmerkelijk wordt verlaagd. Na het begin van de bemaling van de bouwputten, welke plaatsvond tussen 15 december 1961 en 1 januari 1962 werden door enige boeren klachten geuit over zodanige bodemdalingen in een strook grond ter breedte van 200 a 300 m gelegen langs de weg van Tuindorp Oostzaan naar Oostzaan dat daardoor het grasland zelfs in droge perioden door een te hoge grondwaterstand of doordat zelfs water op het land kwam te staan, onbeweidbaar was geworden.

  AB - In verband met de aanleg van de Coen- en de IJtunnel onder het Noordzeekanaal werden door Rijkswaterstaat bij Tuindorp Oostzaan een aantal bouwdokken voor het bouwen van de tunnelsecties en een bouwput voor de Coentunnel ingericht op de noordelijke oever van het kanaal. Deze werken worden door bronbemaling watervrij gehouden. Deze bronbemalingen onttrekken grote hoeveelheden water aan de zandondergrond, met als gevolg dat de potentiaal van het grondwater hierin aanmerkelijk wordt verlaagd. Na het begin van de bemaling van de bouwputten, welke plaatsvond tussen 15 december 1961 en 1 januari 1962 werden door enige boeren klachten geuit over zodanige bodemdalingen in een strook grond ter breedte van 200 a 300 m gelegen langs de weg van Tuindorp Oostzaan naar Oostzaan dat daardoor het grasland zelfs in droge perioden door een te hoge grondwaterstand of doordat zelfs water op het land kwam te staan, onbeweidbaar was geworden.

  KW - tunnels

  KW - ontwerp

  KW - grondwaterstand

  KW - bronbemaling

  KW - noord-holland

  KW - tunnels

  KW - design

  KW - groundwater level

  KW - well-point drainage

  KW - noord-holland

  M3 - Report

  T3 - Nota / Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding

  BT - De gevolgen van de bronbemalingen ten behoeve van de bouw van de Coentunnel voor het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal

  PB - Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding

  CY - Wageningen

  ER -

  Kouwe JJ. De gevolgen van de bronbemalingen ten behoeve van de bouw van de Coentunnel voor het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal. Wageningen: Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding, 1963. 13 p. (Nota / Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding; 226).