De genetica van grauwe schimmelresistentie in tomaat

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Resistentie tegen Botrytis cinerea is gevonden in wilde verwanten van tomaat en deze resistentie was meestal kwantitatief. Het doel van dit promotieonderzoek was om kwantitatieve loci (QTLs) te identificeren die bijdragen aan resistentie tegen B. cinerea. Met behulp van DNA-merkertechnologie en een populatie van introgressie-lijnen zijn tien QTLs geïdentificeerd. Geen van de afzonderlijke QTLs resulteerde in een niveau van resistentie dat overeen kwam de resistente ouder Solanum habrochaites LYC4. Dit betekent dat QTLs gecombineerd zullen moeten worden om Botrytis cinerea-resistente tomaten te verkrijgen. Dankzij de ontwikkelde DNA-merkers kunnen de geïdentificeerde chromosoomfragmenten met resistentiegenen nu gericht ingekruist worden.
Original languageDutch
Pages (from-to)250-252
JournalGewasbescherming
Volume41
Issue number5
Publication statusPublished - 2010

Keywords

  • tomatoes
  • solanum lycopersicum
  • botrytis cinerea
  • genetic resistance
  • wild relatives
  • quantitative trait loci
  • genetic markers
  • resistance breeding

Cite this

@article{aa2f861b265d403cab4ac78d9b21ea3d,
title = "De genetica van grauwe schimmelresistentie in tomaat",
abstract = "Resistentie tegen Botrytis cinerea is gevonden in wilde verwanten van tomaat en deze resistentie was meestal kwantitatief. Het doel van dit promotieonderzoek was om kwantitatieve loci (QTLs) te identificeren die bijdragen aan resistentie tegen B. cinerea. Met behulp van DNA-merkertechnologie en een populatie van introgressie-lijnen zijn tien QTLs ge{\"i}dentificeerd. Geen van de afzonderlijke QTLs resulteerde in een niveau van resistentie dat overeen kwam de resistente ouder Solanum habrochaites LYC4. Dit betekent dat QTLs gecombineerd zullen moeten worden om Botrytis cinerea-resistente tomaten te verkrijgen. Dankzij de ontwikkelde DNA-merkers kunnen de ge{\"i}dentificeerde chromosoomfragmenten met resistentiegenen nu gericht ingekruist worden.",
keywords = "tomaten, solanum lycopersicum, botrytis cinerea, genetisch bepaalde resistentie, wilde verwanten, loci voor kwantitatief kenmerk, genetische merkers, resistentieveredeling, tomatoes, solanum lycopersicum, botrytis cinerea, genetic resistance, wild relatives, quantitative trait loci, genetic markers, resistance breeding",
author = "H.J. Finkers",
year = "2010",
language = "Dutch",
volume = "41",
pages = "250--252",
journal = "Gewasbescherming",
issn = "0166-6495",
number = "5",

}

De genetica van grauwe schimmelresistentie in tomaat. / Finkers, H.J.

In: Gewasbescherming, Vol. 41, No. 5, 2010, p. 250-252.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - De genetica van grauwe schimmelresistentie in tomaat

AU - Finkers, H.J.

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Resistentie tegen Botrytis cinerea is gevonden in wilde verwanten van tomaat en deze resistentie was meestal kwantitatief. Het doel van dit promotieonderzoek was om kwantitatieve loci (QTLs) te identificeren die bijdragen aan resistentie tegen B. cinerea. Met behulp van DNA-merkertechnologie en een populatie van introgressie-lijnen zijn tien QTLs geïdentificeerd. Geen van de afzonderlijke QTLs resulteerde in een niveau van resistentie dat overeen kwam de resistente ouder Solanum habrochaites LYC4. Dit betekent dat QTLs gecombineerd zullen moeten worden om Botrytis cinerea-resistente tomaten te verkrijgen. Dankzij de ontwikkelde DNA-merkers kunnen de geïdentificeerde chromosoomfragmenten met resistentiegenen nu gericht ingekruist worden.

AB - Resistentie tegen Botrytis cinerea is gevonden in wilde verwanten van tomaat en deze resistentie was meestal kwantitatief. Het doel van dit promotieonderzoek was om kwantitatieve loci (QTLs) te identificeren die bijdragen aan resistentie tegen B. cinerea. Met behulp van DNA-merkertechnologie en een populatie van introgressie-lijnen zijn tien QTLs geïdentificeerd. Geen van de afzonderlijke QTLs resulteerde in een niveau van resistentie dat overeen kwam de resistente ouder Solanum habrochaites LYC4. Dit betekent dat QTLs gecombineerd zullen moeten worden om Botrytis cinerea-resistente tomaten te verkrijgen. Dankzij de ontwikkelde DNA-merkers kunnen de geïdentificeerde chromosoomfragmenten met resistentiegenen nu gericht ingekruist worden.

KW - tomaten

KW - solanum lycopersicum

KW - botrytis cinerea

KW - genetisch bepaalde resistentie

KW - wilde verwanten

KW - loci voor kwantitatief kenmerk

KW - genetische merkers

KW - resistentieveredeling

KW - tomatoes

KW - solanum lycopersicum

KW - botrytis cinerea

KW - genetic resistance

KW - wild relatives

KW - quantitative trait loci

KW - genetic markers

KW - resistance breeding

M3 - Article

VL - 41

SP - 250

EP - 252

JO - Gewasbescherming

JF - Gewasbescherming

SN - 0166-6495

IS - 5

ER -