De biomassabehoefte van de chemische industrie in een biobasedeconomy

inschattingen gebaseerd op drie ideaaltypische technologische scenario's

Rolf Blaauw, Harriët Bos, Jaap van Hal, Değer Saygin, Martin Patel

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In dit rapport wordt een inschatting gemaakt van de totale toekomstige behoefte van de petrochemische industrie in Europa aan biomassa voor het maken van chemicaliën en materialen, en het genereren van de procesenergie die daarvoor nodig is. Hierbij wordt uitgegaan van de volledige overstap van nafta, de huidige grondstof van de petrochemische industrie, naar biomassa. De inschatting wordt gemaakt op basis van drie verschillende ideaaltypische scenario’s volgens fundamenteel verschillende technologische routes.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWageningen UR - Food & Biobased Research
Number of pages22
ISBN (Electronic)9789461734891
Publication statusPublished - 2013

Publication series

NameRapport / Wageningen UR Food & Biobased Research
No.1376

Keywords

  • chemical industry
  • biobased chemistry
  • biobased economy
  • biomass
  • scenario analysis
  • efficiency
  • gasification
  • fermentation
  • biomass conversion

Cite this

Blaauw, R., Bos, H., van Hal, J., Saygin, D., & Patel, M. (2013). De biomassabehoefte van de chemische industrie in een biobasedeconomy: inschattingen gebaseerd op drie ideaaltypische technologische scenario's. (Rapport / Wageningen UR Food & Biobased Research; No. 1376). Wageningen: Wageningen UR - Food & Biobased Research.
Blaauw, Rolf ; Bos, Harriët ; van Hal, Jaap ; Saygin, Değer ; Patel, Martin. / De biomassabehoefte van de chemische industrie in een biobasedeconomy : inschattingen gebaseerd op drie ideaaltypische technologische scenario's. Wageningen : Wageningen UR - Food & Biobased Research, 2013. 22 p. (Rapport / Wageningen UR Food & Biobased Research; 1376).
@book{5018baab8caf422183747d88a391c7c4,
title = "De biomassabehoefte van de chemische industrie in een biobasedeconomy: inschattingen gebaseerd op drie ideaaltypische technologische scenario's",
abstract = "In dit rapport wordt een inschatting gemaakt van de totale toekomstige behoefte van de petrochemische industrie in Europa aan biomassa voor het maken van chemicali{\"e}n en materialen, en het genereren van de procesenergie die daarvoor nodig is. Hierbij wordt uitgegaan van de volledige overstap van nafta, de huidige grondstof van de petrochemische industrie, naar biomassa. De inschatting wordt gemaakt op basis van drie verschillende ideaaltypische scenario’s volgens fundamenteel verschillende technologische routes.",
keywords = "chemische industrie, chemie op basis van biologische grondstoffen, biobased economy, biomassa, scenario-analyse, effici{\"e}ntie, vergassing, fermentatie, biomassaconversie, chemical industry, biobased chemistry, biobased economy, biomass, scenario analysis, efficiency, gasification, fermentation, biomass conversion",
author = "Rolf Blaauw and Harriët Bos and {van Hal}, Jaap and Değer Saygin and Martin Patel",
year = "2013",
language = "Dutch",
series = "Rapport / Wageningen UR Food & Biobased Research",
publisher = "Wageningen UR - Food & Biobased Research",
number = "1376",

}

Blaauw, R, Bos, H, van Hal, J, Saygin, D & Patel, M 2013, De biomassabehoefte van de chemische industrie in een biobasedeconomy: inschattingen gebaseerd op drie ideaaltypische technologische scenario's. Rapport / Wageningen UR Food & Biobased Research, no. 1376, Wageningen UR - Food & Biobased Research, Wageningen.

De biomassabehoefte van de chemische industrie in een biobasedeconomy : inschattingen gebaseerd op drie ideaaltypische technologische scenario's. / Blaauw, Rolf; Bos, Harriët; van Hal, Jaap; Saygin, Değer; Patel, Martin.

Wageningen : Wageningen UR - Food & Biobased Research, 2013. 22 p. (Rapport / Wageningen UR Food & Biobased Research; No. 1376).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - De biomassabehoefte van de chemische industrie in een biobasedeconomy

T2 - inschattingen gebaseerd op drie ideaaltypische technologische scenario's

AU - Blaauw, Rolf

AU - Bos, Harriët

AU - van Hal, Jaap

AU - Saygin, Değer

AU - Patel, Martin

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - In dit rapport wordt een inschatting gemaakt van de totale toekomstige behoefte van de petrochemische industrie in Europa aan biomassa voor het maken van chemicaliën en materialen, en het genereren van de procesenergie die daarvoor nodig is. Hierbij wordt uitgegaan van de volledige overstap van nafta, de huidige grondstof van de petrochemische industrie, naar biomassa. De inschatting wordt gemaakt op basis van drie verschillende ideaaltypische scenario’s volgens fundamenteel verschillende technologische routes.

AB - In dit rapport wordt een inschatting gemaakt van de totale toekomstige behoefte van de petrochemische industrie in Europa aan biomassa voor het maken van chemicaliën en materialen, en het genereren van de procesenergie die daarvoor nodig is. Hierbij wordt uitgegaan van de volledige overstap van nafta, de huidige grondstof van de petrochemische industrie, naar biomassa. De inschatting wordt gemaakt op basis van drie verschillende ideaaltypische scenario’s volgens fundamenteel verschillende technologische routes.

KW - chemische industrie

KW - chemie op basis van biologische grondstoffen

KW - biobased economy

KW - biomassa

KW - scenario-analyse

KW - efficiëntie

KW - vergassing

KW - fermentatie

KW - biomassaconversie

KW - chemical industry

KW - biobased chemistry

KW - biobased economy

KW - biomass

KW - scenario analysis

KW - efficiency

KW - gasification

KW - fermentation

KW - biomass conversion

M3 - Report

T3 - Rapport / Wageningen UR Food & Biobased Research

BT - De biomassabehoefte van de chemische industrie in een biobasedeconomy

PB - Wageningen UR - Food & Biobased Research

CY - Wageningen

ER -

Blaauw R, Bos H, van Hal J, Saygin D, Patel M. De biomassabehoefte van de chemische industrie in een biobasedeconomy: inschattingen gebaseerd op drie ideaaltypische technologische scenario's. Wageningen: Wageningen UR - Food & Biobased Research, 2013. 22 p. (Rapport / Wageningen UR Food & Biobased Research; 1376).