De betekenis van structuur en complexiteit voor de beleving van het landschap

J.F. Coeterier

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  In het herinrichtingsgebied Enschede-Noord is onderzocht hoe de bewoners structuur en complexiteit in het landschap beleven. Nagegaan is of deze begrippen, vanuit de beleving gezien, betekenis kunnen hebben voor landinrichtingsplannen. Voor een vruchtbare toepassing blijken ze te abstract. Bovendien zijn ze niet complementair; veel structuur gaat niet altijd samen met weinig complexiteit. In de beleving wordt structuur bepaald door de actoren in het landschap. Complexiteit is schaalgebonden, gebiedsspecifiek en meerduidig. Dit is een andere inhoud dan planners en ontwerpers aan de begrippen geven. Belevingsonderzoek kan deze abstracte begrippen een concrete inhoud geven vanuit de ideeën van de bevolking.
  Original languageDutch
  Pages (from-to)28-35
  JournalLandinrichting
  Volume36
  Issue number1
  Publication statusPublished - 1996

  Keywords

  • perception
  • environment
  • landscape
  • agricultural land
  • rural planning
  • rural development
  • land use
  • management
  • overijssel

  Cite this

  @article{52dd4852a57a47ac80a1bab2b9624939,
  title = "De betekenis van structuur en complexiteit voor de beleving van het landschap",
  abstract = "In het herinrichtingsgebied Enschede-Noord is onderzocht hoe de bewoners structuur en complexiteit in het landschap beleven. Nagegaan is of deze begrippen, vanuit de beleving gezien, betekenis kunnen hebben voor landinrichtingsplannen. Voor een vruchtbare toepassing blijken ze te abstract. Bovendien zijn ze niet complementair; veel structuur gaat niet altijd samen met weinig complexiteit. In de beleving wordt structuur bepaald door de actoren in het landschap. Complexiteit is schaalgebonden, gebiedsspecifiek en meerduidig. Dit is een andere inhoud dan planners en ontwerpers aan de begrippen geven. Belevingsonderzoek kan deze abstracte begrippen een concrete inhoud geven vanuit de idee{\"e}n van de bevolking.",
  keywords = "perceptie, milieu, landschap, landbouwgrond, plattelandsplanning, plattelandsontwikkeling, landgebruik, bedrijfsvoering, overijssel, perception, environment, landscape, agricultural land, rural planning, rural development, land use, management, overijssel",
  author = "J.F. Coeterier",
  year = "1996",
  language = "Dutch",
  volume = "36",
  pages = "28--35",
  journal = "Landinrichting",
  issn = "0922-6419",
  number = "1",

  }

  De betekenis van structuur en complexiteit voor de beleving van het landschap. / Coeterier, J.F.

  In: Landinrichting, Vol. 36, No. 1, 1996, p. 28-35.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - De betekenis van structuur en complexiteit voor de beleving van het landschap

  AU - Coeterier, J.F.

  PY - 1996

  Y1 - 1996

  N2 - In het herinrichtingsgebied Enschede-Noord is onderzocht hoe de bewoners structuur en complexiteit in het landschap beleven. Nagegaan is of deze begrippen, vanuit de beleving gezien, betekenis kunnen hebben voor landinrichtingsplannen. Voor een vruchtbare toepassing blijken ze te abstract. Bovendien zijn ze niet complementair; veel structuur gaat niet altijd samen met weinig complexiteit. In de beleving wordt structuur bepaald door de actoren in het landschap. Complexiteit is schaalgebonden, gebiedsspecifiek en meerduidig. Dit is een andere inhoud dan planners en ontwerpers aan de begrippen geven. Belevingsonderzoek kan deze abstracte begrippen een concrete inhoud geven vanuit de ideeën van de bevolking.

  AB - In het herinrichtingsgebied Enschede-Noord is onderzocht hoe de bewoners structuur en complexiteit in het landschap beleven. Nagegaan is of deze begrippen, vanuit de beleving gezien, betekenis kunnen hebben voor landinrichtingsplannen. Voor een vruchtbare toepassing blijken ze te abstract. Bovendien zijn ze niet complementair; veel structuur gaat niet altijd samen met weinig complexiteit. In de beleving wordt structuur bepaald door de actoren in het landschap. Complexiteit is schaalgebonden, gebiedsspecifiek en meerduidig. Dit is een andere inhoud dan planners en ontwerpers aan de begrippen geven. Belevingsonderzoek kan deze abstracte begrippen een concrete inhoud geven vanuit de ideeën van de bevolking.

  KW - perceptie

  KW - milieu

  KW - landschap

  KW - landbouwgrond

  KW - plattelandsplanning

  KW - plattelandsontwikkeling

  KW - landgebruik

  KW - bedrijfsvoering

  KW - overijssel

  KW - perception

  KW - environment

  KW - landscape

  KW - agricultural land

  KW - rural planning

  KW - rural development

  KW - land use

  KW - management

  KW - overijssel

  M3 - Article

  VL - 36

  SP - 28

  EP - 35

  JO - Landinrichting

  JF - Landinrichting

  SN - 0922-6419

  IS - 1

  ER -