De betekenis van lichtverontreiniging voor vogels in kustgebieden en de Noordzee

C.J. Smit, M.J. Baptist, I.G. de Mesel, T. Ysebaert

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Elk jaar maken 10-12 miljoen vogels gebruik van de internationale Waddenzee, als pleisterplaats op hun jaarlijkse heen- en terugreis tussen de broedgebieden en de overwinteringsgebied. Deze vogels gebruiken de Waddenzee voor een korte stop, als opvetgebied om langduriger bij te tanken voor een langere etappe, als ruigebied en als overwinteringsgebied. De Waddenzee vormt daarmee een essentiële halte voor het voortbestaan voor deze vogels. Een deel van de in de Waddenzee pleisterende vogels bereikt dit gebied via een route over de Noordzee. Lichtverontreiniging alhier, als gevolg van verlichting door boorplatforms, zou een negatief effect kunnen hebben op de oriëntatiemogelijkheden van vogels die ’s nachts over de Noordzee trekken. Ook zou verlichting in het Waddengebied zelf van invloed kunnen zijn op de leefwijze van wadvogels en op de mogelijkheden om voedsel te zoeken. Kennis over de mogelijke effecten van lichtverontreiniging is daarom van belang voor de beheer van de trekkende vogelpopulaties in dit gebied.
Original languageDutch
Place of PublicationTexel
PublisherIMARES
Number of pages30
Publication statusPublished - 2009

Publication series

NameRapport / IMARES Wageningen UR
PublisherIMARES
No.C122/09

Keywords

  • birds
  • marine areas
  • artificial light
  • adverse effects
  • pollution
  • offshore
  • wadden sea
  • bird migration

Cite this

Smit, C. J., Baptist, M. J., de Mesel, I. G., & Ysebaert, T. (2009). De betekenis van lichtverontreiniging voor vogels in kustgebieden en de Noordzee. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C122/09). Texel: IMARES.
Smit, C.J. ; Baptist, M.J. ; de Mesel, I.G. ; Ysebaert, T. / De betekenis van lichtverontreiniging voor vogels in kustgebieden en de Noordzee. Texel : IMARES, 2009. 30 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C122/09).
@book{d64b6c84700646059f2d68c9c3a1e5b1,
title = "De betekenis van lichtverontreiniging voor vogels in kustgebieden en de Noordzee",
abstract = "Elk jaar maken 10-12 miljoen vogels gebruik van de internationale Waddenzee, als pleisterplaats op hun jaarlijkse heen- en terugreis tussen de broedgebieden en de overwinteringsgebied. Deze vogels gebruiken de Waddenzee voor een korte stop, als opvetgebied om langduriger bij te tanken voor een langere etappe, als ruigebied en als overwinteringsgebied. De Waddenzee vormt daarmee een essenti{\"e}le halte voor het voortbestaan voor deze vogels. Een deel van de in de Waddenzee pleisterende vogels bereikt dit gebied via een route over de Noordzee. Lichtverontreiniging alhier, als gevolg van verlichting door boorplatforms, zou een negatief effect kunnen hebben op de ori{\"e}ntatiemogelijkheden van vogels die ’s nachts over de Noordzee trekken. Ook zou verlichting in het Waddengebied zelf van invloed kunnen zijn op de leefwijze van wadvogels en op de mogelijkheden om voedsel te zoeken. Kennis over de mogelijke effecten van lichtverontreiniging is daarom van belang voor de beheer van de trekkende vogelpopulaties in dit gebied.",
keywords = "vogels, mariene gebieden, kunstlicht, nadelige gevolgen, verontreiniging, offshore, waddenzee, vogeltrek, birds, marine areas, artificial light, adverse effects, pollution, offshore, wadden sea, bird migration",
author = "C.J. Smit and M.J. Baptist and {de Mesel}, I.G. and T. Ysebaert",
year = "2009",
language = "Dutch",
series = "Rapport / IMARES Wageningen UR",
publisher = "IMARES",
number = "C122/09",

}

Smit, CJ, Baptist, MJ, de Mesel, IG & Ysebaert, T 2009, De betekenis van lichtverontreiniging voor vogels in kustgebieden en de Noordzee. Rapport / IMARES Wageningen UR, no. C122/09, IMARES, Texel.

De betekenis van lichtverontreiniging voor vogels in kustgebieden en de Noordzee. / Smit, C.J.; Baptist, M.J.; de Mesel, I.G.; Ysebaert, T.

Texel : IMARES, 2009. 30 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C122/09).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - De betekenis van lichtverontreiniging voor vogels in kustgebieden en de Noordzee

AU - Smit, C.J.

AU - Baptist, M.J.

AU - de Mesel, I.G.

AU - Ysebaert, T.

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Elk jaar maken 10-12 miljoen vogels gebruik van de internationale Waddenzee, als pleisterplaats op hun jaarlijkse heen- en terugreis tussen de broedgebieden en de overwinteringsgebied. Deze vogels gebruiken de Waddenzee voor een korte stop, als opvetgebied om langduriger bij te tanken voor een langere etappe, als ruigebied en als overwinteringsgebied. De Waddenzee vormt daarmee een essentiële halte voor het voortbestaan voor deze vogels. Een deel van de in de Waddenzee pleisterende vogels bereikt dit gebied via een route over de Noordzee. Lichtverontreiniging alhier, als gevolg van verlichting door boorplatforms, zou een negatief effect kunnen hebben op de oriëntatiemogelijkheden van vogels die ’s nachts over de Noordzee trekken. Ook zou verlichting in het Waddengebied zelf van invloed kunnen zijn op de leefwijze van wadvogels en op de mogelijkheden om voedsel te zoeken. Kennis over de mogelijke effecten van lichtverontreiniging is daarom van belang voor de beheer van de trekkende vogelpopulaties in dit gebied.

AB - Elk jaar maken 10-12 miljoen vogels gebruik van de internationale Waddenzee, als pleisterplaats op hun jaarlijkse heen- en terugreis tussen de broedgebieden en de overwinteringsgebied. Deze vogels gebruiken de Waddenzee voor een korte stop, als opvetgebied om langduriger bij te tanken voor een langere etappe, als ruigebied en als overwinteringsgebied. De Waddenzee vormt daarmee een essentiële halte voor het voortbestaan voor deze vogels. Een deel van de in de Waddenzee pleisterende vogels bereikt dit gebied via een route over de Noordzee. Lichtverontreiniging alhier, als gevolg van verlichting door boorplatforms, zou een negatief effect kunnen hebben op de oriëntatiemogelijkheden van vogels die ’s nachts over de Noordzee trekken. Ook zou verlichting in het Waddengebied zelf van invloed kunnen zijn op de leefwijze van wadvogels en op de mogelijkheden om voedsel te zoeken. Kennis over de mogelijke effecten van lichtverontreiniging is daarom van belang voor de beheer van de trekkende vogelpopulaties in dit gebied.

KW - vogels

KW - mariene gebieden

KW - kunstlicht

KW - nadelige gevolgen

KW - verontreiniging

KW - offshore

KW - waddenzee

KW - vogeltrek

KW - birds

KW - marine areas

KW - artificial light

KW - adverse effects

KW - pollution

KW - offshore

KW - wadden sea

KW - bird migration

M3 - Report

T3 - Rapport / IMARES Wageningen UR

BT - De betekenis van lichtverontreiniging voor vogels in kustgebieden en de Noordzee

PB - IMARES

CY - Texel

ER -

Smit CJ, Baptist MJ, de Mesel IG, Ysebaert T. De betekenis van lichtverontreiniging voor vogels in kustgebieden en de Noordzee. Texel: IMARES, 2009. 30 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C122/09).