De Bergsche Maasveren anno 2001. Maatschappelijke betekenis en effecten van door Rijkswaterstaat voorgestelde maatregelen

K.P.J. Willems, C.F. Jaarsma, W.J.M. Heijman, T. van der Doorn

Research output: Book/ReportReportAcademic

Abstract

Eind negentiende eeuw is in het Noorden van de provincie Noord-Brabant ten behoeve van een betere waterafvoer de Bergsche Maas gegraven. Omdat hierdoor het Land van Heusden en Altena in tweeën werd gesplitst, heeft Rijkswaterstaat ter compensatie van de nadelen een aantal veerponten in de vaart gebracht. Later zijn ook twee bruggen aangelegd. Rijkswaterstaat (directie Noord-Brabant) wil nu in het kader van bezuinigingen de pontveren afstoten. De Vereniging De Bergse Maasveren heeft aan de Wetenschapswinkel van Wageningen UR gevraagd om een onderzoek te bemiddelen dat inzicht verschaft in de maatschappelijke betekenis van de Bergsche Maasveren en mogelijke verkeerskundige, economische, duurzaamheids- en leefbaarheidseffecten van de voorgestelde maatregelen. De Vereniging De Bergse Maasveren wil het onderzoek gebruiken om bezwaren tegen het besluit van Rijkswaterstaat te onderbouwen. Het onderzoek wordt als afstudeerstudie verricht bij de Leerstoelgroep Landgebruiksplanning van Wageningen Universiteit.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWetenschapswinkel
Number of pages82
ISBN (Print)9789067546546
Publication statusPublished - 2001

Publication series

Name
No.nr. 180

Keywords

  • inland waterway transport
  • public services
  • traffic patterns
  • noord-brabant

Cite this

Willems, K. P. J., Jaarsma, C. F., Heijman, W. J. M., & van der Doorn, T. (2001). De Bergsche Maasveren anno 2001. Maatschappelijke betekenis en effecten van door Rijkswaterstaat voorgestelde maatregelen. Wageningen: Wetenschapswinkel.