CSI ook in de Plantenwereld

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

In de land- en tuinbouw heeft de ontwikkeling van (moleculaire) detectiemethoden van plantenpathogenen de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Inmiddels worden deze methoden al grootschalig toegepast in de praktijk. Werd in het begin alleen conventionele polymerase chain reaction (PCR) ingezet voor moleculaire detectie, momenteel vindt ook real-time PCR meer en meer ingang. Binnen het FES-programma ‘Versterking infrastructuur plantgezondheid’ zijn binnen het werkpakket ‘Identificatie- en Detectiemethoden’ vele projecten uitgevoerd om de ‘daders’ van aantastingen te kunnen identificeren. De focus was hierbij gericht op quarantaineorganismen.
LanguageDutch
Pages66-71
JournalGewasbescherming
Volume42
Issue number2
Publication statusPublished - 2011

Keywords

  • plant pests
  • plant diseases
  • molecular detection
  • polymerase chain reaction
  • quarantine organisms
  • molecular plant pathology
  • molecular recognition
  • molecular techniques

Cite this

@article{1f7f6d75f8c743c684d58d6cd7231319,
title = "CSI ook in de Plantenwereld",
abstract = "In de land- en tuinbouw heeft de ontwikkeling van (moleculaire) detectiemethoden van plantenpathogenen de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Inmiddels worden deze methoden al grootschalig toegepast in de praktijk. Werd in het begin alleen conventionele polymerase chain reaction (PCR) ingezet voor moleculaire detectie, momenteel vindt ook real-time PCR meer en meer ingang. Binnen het FES-programma ‘Versterking infrastructuur plantgezondheid’ zijn binnen het werkpakket ‘Identificatie- en Detectiemethoden’ vele projecten uitgevoerd om de ‘daders’ van aantastingen te kunnen identificeren. De focus was hierbij gericht op quarantaineorganismen.",
keywords = "plantenplagen, plantenziekten, moleculaire detectie, polymerase-kettingreactie, quarantaine organismen, moleculaire plantenziektekunde, moleculaire herkenning, moleculaire technieken, plant pests, plant diseases, molecular detection, polymerase chain reaction, quarantine organisms, molecular plant pathology, molecular recognition, molecular techniques",
author = "P.J.M. Bonants and {van der Lee}, T.A.J.",
year = "2011",
language = "Dutch",
volume = "42",
pages = "66--71",
journal = "Gewasbescherming",
issn = "0166-6495",
number = "2",

}

CSI ook in de Plantenwereld. / Bonants, P.J.M.; van der Lee, T.A.J.

In: Gewasbescherming, Vol. 42, No. 2, 2011, p. 66-71.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - CSI ook in de Plantenwereld

AU - Bonants, P.J.M.

AU - van der Lee, T.A.J.

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - In de land- en tuinbouw heeft de ontwikkeling van (moleculaire) detectiemethoden van plantenpathogenen de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Inmiddels worden deze methoden al grootschalig toegepast in de praktijk. Werd in het begin alleen conventionele polymerase chain reaction (PCR) ingezet voor moleculaire detectie, momenteel vindt ook real-time PCR meer en meer ingang. Binnen het FES-programma ‘Versterking infrastructuur plantgezondheid’ zijn binnen het werkpakket ‘Identificatie- en Detectiemethoden’ vele projecten uitgevoerd om de ‘daders’ van aantastingen te kunnen identificeren. De focus was hierbij gericht op quarantaineorganismen.

AB - In de land- en tuinbouw heeft de ontwikkeling van (moleculaire) detectiemethoden van plantenpathogenen de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Inmiddels worden deze methoden al grootschalig toegepast in de praktijk. Werd in het begin alleen conventionele polymerase chain reaction (PCR) ingezet voor moleculaire detectie, momenteel vindt ook real-time PCR meer en meer ingang. Binnen het FES-programma ‘Versterking infrastructuur plantgezondheid’ zijn binnen het werkpakket ‘Identificatie- en Detectiemethoden’ vele projecten uitgevoerd om de ‘daders’ van aantastingen te kunnen identificeren. De focus was hierbij gericht op quarantaineorganismen.

KW - plantenplagen

KW - plantenziekten

KW - moleculaire detectie

KW - polymerase-kettingreactie

KW - quarantaine organismen

KW - moleculaire plantenziektekunde

KW - moleculaire herkenning

KW - moleculaire technieken

KW - plant pests

KW - plant diseases

KW - molecular detection

KW - polymerase chain reaction

KW - quarantine organisms

KW - molecular plant pathology

KW - molecular recognition

KW - molecular techniques

M3 - Article

VL - 42

SP - 66

EP - 71

JO - Gewasbescherming

T2 - Gewasbescherming

JF - Gewasbescherming

SN - 0166-6495

IS - 2

ER -