Crisispreventie via een telersvereniging : casus de Nederlandse champignonsector

H.A.B. van der Meulen, M.A.P.M. van Asseldonk, G.D. Jukema, K. van Leeuwen, M.E.G. Litjens

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Er is behoefte aan aanbodstabiliteit door organisatie van de champignonketen. De champignonketen moet van fragmentatie en gebrek aan samenwerking naar een situatie van organisatie en langetermijnsamenwerking. Dit vraagt om afstemming van vraag en aanbod door marktgerichte productie van telers via een krachtige telersvereniging met behulp van het preventie-instrument clearing house. In het huidige onderzoek is een analyse gemaakt van de toepassingsmogelijkheden naar de marktsituatie in champignons op basis van tijdreeksanalyse van prijzen en volumes. De Gemeenschappelijke Marktordening (GMO)-Verordening biedt voor producenten meer mogelijkheden met betrekking tot aanbodbundeling dan tot nu toe in Nederland ingezet wordt. Het is mogelijk producenten en mededingingsautoriteiten duidelijkheid te bieden over de nationale uitwerking van de GMO-verordening, waardoor fricties met de mededingingsregels niet meer voorkomen.
Original languageDutch
Place of PublicationDen Haag
PublisherLEI Wageningen UR
Number of pages42
Publication statusPublished - 2013

Publication series

NameLEI-nota / LEI Wageningen UR : Werkveld Sectoren en bedrijven
PublisherLEI Wageningen UR

Keywords

  • agricultural economics
  • mushrooms
  • agaricus
  • market prices
  • price formation
  • supply
  • cooperative societies
  • crises
  • legislation
  • Netherlands

Cite this

van der Meulen, H. A. B., van Asseldonk, M. A. P. M., Jukema, G. D., van Leeuwen, K., & Litjens, M. E. G. (2013). Crisispreventie via een telersvereniging : casus de Nederlandse champignonsector. (LEI-nota / LEI Wageningen UR : Werkveld Sectoren en bedrijven). Den Haag: LEI Wageningen UR.
van der Meulen, H.A.B. ; van Asseldonk, M.A.P.M. ; Jukema, G.D. ; van Leeuwen, K. ; Litjens, M.E.G. / Crisispreventie via een telersvereniging : casus de Nederlandse champignonsector. Den Haag : LEI Wageningen UR, 2013. 42 p. (LEI-nota / LEI Wageningen UR : Werkveld Sectoren en bedrijven).
@book{adfcf8571add440f92ea405b040e818c,
title = "Crisispreventie via een telersvereniging : casus de Nederlandse champignonsector",
abstract = "Er is behoefte aan aanbodstabiliteit door organisatie van de champignonketen. De champignonketen moet van fragmentatie en gebrek aan samenwerking naar een situatie van organisatie en langetermijnsamenwerking. Dit vraagt om afstemming van vraag en aanbod door marktgerichte productie van telers via een krachtige telersvereniging met behulp van het preventie-instrument clearing house. In het huidige onderzoek is een analyse gemaakt van de toepassingsmogelijkheden naar de marktsituatie in champignons op basis van tijdreeksanalyse van prijzen en volumes. De Gemeenschappelijke Marktordening (GMO)-Verordening biedt voor producenten meer mogelijkheden met betrekking tot aanbodbundeling dan tot nu toe in Nederland ingezet wordt. Het is mogelijk producenten en mededingingsautoriteiten duidelijkheid te bieden over de nationale uitwerking van de GMO-verordening, waardoor fricties met de mededingingsregels niet meer voorkomen.",
keywords = "agrarische economie, paddestoelen, agaricus, marktprijzen, prijsvorming, aanbod, co{\"o}peratieve verenigingen, crises, wetgeving, Nederland, agricultural economics, mushrooms, agaricus, market prices, price formation, supply, cooperative societies, crises, legislation, Netherlands",
author = "{van der Meulen}, H.A.B. and {van Asseldonk}, M.A.P.M. and G.D. Jukema and {van Leeuwen}, K. and M.E.G. Litjens",
year = "2013",
language = "Dutch",
series = "LEI-nota / LEI Wageningen UR : Werkveld Sectoren en bedrijven",
publisher = "LEI Wageningen UR",

}

van der Meulen, HAB, van Asseldonk, MAPM, Jukema, GD, van Leeuwen, K & Litjens, MEG 2013, Crisispreventie via een telersvereniging : casus de Nederlandse champignonsector. LEI-nota / LEI Wageningen UR : Werkveld Sectoren en bedrijven, LEI Wageningen UR, Den Haag.

Crisispreventie via een telersvereniging : casus de Nederlandse champignonsector. / van der Meulen, H.A.B.; van Asseldonk, M.A.P.M.; Jukema, G.D.; van Leeuwen, K.; Litjens, M.E.G.

Den Haag : LEI Wageningen UR, 2013. 42 p. (LEI-nota / LEI Wageningen UR : Werkveld Sectoren en bedrijven).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Crisispreventie via een telersvereniging : casus de Nederlandse champignonsector

AU - van der Meulen, H.A.B.

AU - van Asseldonk, M.A.P.M.

AU - Jukema, G.D.

AU - van Leeuwen, K.

AU - Litjens, M.E.G.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Er is behoefte aan aanbodstabiliteit door organisatie van de champignonketen. De champignonketen moet van fragmentatie en gebrek aan samenwerking naar een situatie van organisatie en langetermijnsamenwerking. Dit vraagt om afstemming van vraag en aanbod door marktgerichte productie van telers via een krachtige telersvereniging met behulp van het preventie-instrument clearing house. In het huidige onderzoek is een analyse gemaakt van de toepassingsmogelijkheden naar de marktsituatie in champignons op basis van tijdreeksanalyse van prijzen en volumes. De Gemeenschappelijke Marktordening (GMO)-Verordening biedt voor producenten meer mogelijkheden met betrekking tot aanbodbundeling dan tot nu toe in Nederland ingezet wordt. Het is mogelijk producenten en mededingingsautoriteiten duidelijkheid te bieden over de nationale uitwerking van de GMO-verordening, waardoor fricties met de mededingingsregels niet meer voorkomen.

AB - Er is behoefte aan aanbodstabiliteit door organisatie van de champignonketen. De champignonketen moet van fragmentatie en gebrek aan samenwerking naar een situatie van organisatie en langetermijnsamenwerking. Dit vraagt om afstemming van vraag en aanbod door marktgerichte productie van telers via een krachtige telersvereniging met behulp van het preventie-instrument clearing house. In het huidige onderzoek is een analyse gemaakt van de toepassingsmogelijkheden naar de marktsituatie in champignons op basis van tijdreeksanalyse van prijzen en volumes. De Gemeenschappelijke Marktordening (GMO)-Verordening biedt voor producenten meer mogelijkheden met betrekking tot aanbodbundeling dan tot nu toe in Nederland ingezet wordt. Het is mogelijk producenten en mededingingsautoriteiten duidelijkheid te bieden over de nationale uitwerking van de GMO-verordening, waardoor fricties met de mededingingsregels niet meer voorkomen.

KW - agrarische economie

KW - paddestoelen

KW - agaricus

KW - marktprijzen

KW - prijsvorming

KW - aanbod

KW - coöperatieve verenigingen

KW - crises

KW - wetgeving

KW - Nederland

KW - agricultural economics

KW - mushrooms

KW - agaricus

KW - market prices

KW - price formation

KW - supply

KW - cooperative societies

KW - crises

KW - legislation

KW - Netherlands

M3 - Report

T3 - LEI-nota / LEI Wageningen UR : Werkveld Sectoren en bedrijven

BT - Crisispreventie via een telersvereniging : casus de Nederlandse champignonsector

PB - LEI Wageningen UR

CY - Den Haag

ER -

van der Meulen HAB, van Asseldonk MAPM, Jukema GD, van Leeuwen K, Litjens MEG. Crisispreventie via een telersvereniging : casus de Nederlandse champignonsector. Den Haag: LEI Wageningen UR, 2013. 42 p. (LEI-nota / LEI Wageningen UR : Werkveld Sectoren en bedrijven).