Bronnenonderzoek Leucocoprinus birnbaumii - Fase A

D.J.W. Ludeking, R. Hamelink, J.J.P. Baars

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Bij de teelt van potplanten wordt op vaak onverklaarbare wijze een plotseling groei van schimmelpluis of vruchtlichamen en paddenstoelen in het substraat waargenomen. De overmatige groei van schimmelpluis wordt veroorzaakt door de goudgele plooiparasol, Leucocoprinus birnbaumii. Ook andere soorten uit het genus worden waargenomen gedurende de teelt. De schimmel Leucocoprinus birnbaumii behoort tot de familie Agaricaceae. Tot deze grote familie behoren ook de bekende champignon ( Agaricus bisporus ) en inktzwammen ( Coprinus soorten ). In dit onderzoek is een bronnenonderzoek uitgevoerd op praktijkbedrijven waarbij de schimmel Leucocoprinus birnbaumii in drainwater, in grondresten bij de oppotmachine en in jong plantmateriaal werd aangetoond. In de literatuur zijn er aanknopingspunten gevonden voor het ontwikkelen van niet-chemische beheersstrategiën van de schimmel. Bijvoorbeeld sturing met CO2 om de groei en de vorming van primordia van paddenstoelen te remmen. Ook kunnen isolaten van biologische bestrijders uit de praktijk en isolaten uit de champignonteelt van Trichoderma soorten worden getest op hun onderdrukkend effect tegen L. birnbaumii. Hierbij kan tevens gebruik worden gemaakt van bacteriële antagonisten.
Original languageDutch
Place of PublicationBleiswijk
PublisherWageningen UR Glastuinbouw
Number of pages26
Publication statusPublished - 2012

Publication series

NameRapporten WUR GTB
PublisherWageningen UR Glastuinbouw
No.1259

Keywords

  • pot plants
  • substrates
  • culture media
  • plant pathogenic fungi
  • agaricomycotina
  • disease prevention
  • industrial hygiene
  • water
  • propagation materials
  • agricultural research

Cite this

Ludeking, D. J. W., Hamelink, R., & Baars, J. J. P. (2012). Bronnenonderzoek Leucocoprinus birnbaumii - Fase A. (Rapporten WUR GTB; No. 1259). Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw.
Ludeking, D.J.W. ; Hamelink, R. ; Baars, J.J.P. / Bronnenonderzoek Leucocoprinus birnbaumii - Fase A. Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2012. 26 p. (Rapporten WUR GTB; 1259).
@book{9e1e7f48537747c1b33c9c47cad9458b,
title = "Bronnenonderzoek Leucocoprinus birnbaumii - Fase A",
abstract = "Bij de teelt van potplanten wordt op vaak onverklaarbare wijze een plotseling groei van schimmelpluis of vruchtlichamen en paddenstoelen in het substraat waargenomen. De overmatige groei van schimmelpluis wordt veroorzaakt door de goudgele plooiparasol, Leucocoprinus birnbaumii. Ook andere soorten uit het genus worden waargenomen gedurende de teelt. De schimmel Leucocoprinus birnbaumii behoort tot de familie Agaricaceae. Tot deze grote familie behoren ook de bekende champignon ( Agaricus bisporus ) en inktzwammen ( Coprinus soorten ). In dit onderzoek is een bronnenonderzoek uitgevoerd op praktijkbedrijven waarbij de schimmel Leucocoprinus birnbaumii in drainwater, in grondresten bij de oppotmachine en in jong plantmateriaal werd aangetoond. In de literatuur zijn er aanknopingspunten gevonden voor het ontwikkelen van niet-chemische beheersstrategi{\"e}n van de schimmel. Bijvoorbeeld sturing met CO2 om de groei en de vorming van primordia van paddenstoelen te remmen. Ook kunnen isolaten van biologische bestrijders uit de praktijk en isolaten uit de champignonteelt van Trichoderma soorten worden getest op hun onderdrukkend effect tegen L. birnbaumii. Hierbij kan tevens gebruik worden gemaakt van bacteri{\"e}le antagonisten.",
keywords = "potplanten, substraten, kweekmedia, plantenziekteverwekkende schimmels, agaricomycotina, ziektepreventie, bedrijfshygi{\"e}ne, water, vermeerderingsmateriaal, landbouwkundig onderzoek, pot plants, substrates, culture media, plant pathogenic fungi, agaricomycotina, disease prevention, industrial hygiene, water, propagation materials, agricultural research",
author = "D.J.W. Ludeking and R. Hamelink and J.J.P. Baars",
note = "Projectnummer: 3242139200 / PT-nummer: 14680",
year = "2012",
language = "Dutch",
series = "Rapporten WUR GTB",
publisher = "Wageningen UR Glastuinbouw",
number = "1259",

}

Ludeking, DJW, Hamelink, R & Baars, JJP 2012, Bronnenonderzoek Leucocoprinus birnbaumii - Fase A. Rapporten WUR GTB, no. 1259, Wageningen UR Glastuinbouw, Bleiswijk.

Bronnenonderzoek Leucocoprinus birnbaumii - Fase A. / Ludeking, D.J.W.; Hamelink, R.; Baars, J.J.P.

Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw, 2012. 26 p. (Rapporten WUR GTB; No. 1259).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Bronnenonderzoek Leucocoprinus birnbaumii - Fase A

AU - Ludeking, D.J.W.

AU - Hamelink, R.

AU - Baars, J.J.P.

N1 - Projectnummer: 3242139200 / PT-nummer: 14680

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Bij de teelt van potplanten wordt op vaak onverklaarbare wijze een plotseling groei van schimmelpluis of vruchtlichamen en paddenstoelen in het substraat waargenomen. De overmatige groei van schimmelpluis wordt veroorzaakt door de goudgele plooiparasol, Leucocoprinus birnbaumii. Ook andere soorten uit het genus worden waargenomen gedurende de teelt. De schimmel Leucocoprinus birnbaumii behoort tot de familie Agaricaceae. Tot deze grote familie behoren ook de bekende champignon ( Agaricus bisporus ) en inktzwammen ( Coprinus soorten ). In dit onderzoek is een bronnenonderzoek uitgevoerd op praktijkbedrijven waarbij de schimmel Leucocoprinus birnbaumii in drainwater, in grondresten bij de oppotmachine en in jong plantmateriaal werd aangetoond. In de literatuur zijn er aanknopingspunten gevonden voor het ontwikkelen van niet-chemische beheersstrategiën van de schimmel. Bijvoorbeeld sturing met CO2 om de groei en de vorming van primordia van paddenstoelen te remmen. Ook kunnen isolaten van biologische bestrijders uit de praktijk en isolaten uit de champignonteelt van Trichoderma soorten worden getest op hun onderdrukkend effect tegen L. birnbaumii. Hierbij kan tevens gebruik worden gemaakt van bacteriële antagonisten.

AB - Bij de teelt van potplanten wordt op vaak onverklaarbare wijze een plotseling groei van schimmelpluis of vruchtlichamen en paddenstoelen in het substraat waargenomen. De overmatige groei van schimmelpluis wordt veroorzaakt door de goudgele plooiparasol, Leucocoprinus birnbaumii. Ook andere soorten uit het genus worden waargenomen gedurende de teelt. De schimmel Leucocoprinus birnbaumii behoort tot de familie Agaricaceae. Tot deze grote familie behoren ook de bekende champignon ( Agaricus bisporus ) en inktzwammen ( Coprinus soorten ). In dit onderzoek is een bronnenonderzoek uitgevoerd op praktijkbedrijven waarbij de schimmel Leucocoprinus birnbaumii in drainwater, in grondresten bij de oppotmachine en in jong plantmateriaal werd aangetoond. In de literatuur zijn er aanknopingspunten gevonden voor het ontwikkelen van niet-chemische beheersstrategiën van de schimmel. Bijvoorbeeld sturing met CO2 om de groei en de vorming van primordia van paddenstoelen te remmen. Ook kunnen isolaten van biologische bestrijders uit de praktijk en isolaten uit de champignonteelt van Trichoderma soorten worden getest op hun onderdrukkend effect tegen L. birnbaumii. Hierbij kan tevens gebruik worden gemaakt van bacteriële antagonisten.

KW - potplanten

KW - substraten

KW - kweekmedia

KW - plantenziekteverwekkende schimmels

KW - agaricomycotina

KW - ziektepreventie

KW - bedrijfshygiëne

KW - water

KW - vermeerderingsmateriaal

KW - landbouwkundig onderzoek

KW - pot plants

KW - substrates

KW - culture media

KW - plant pathogenic fungi

KW - agaricomycotina

KW - disease prevention

KW - industrial hygiene

KW - water

KW - propagation materials

KW - agricultural research

M3 - Report

T3 - Rapporten WUR GTB

BT - Bronnenonderzoek Leucocoprinus birnbaumii - Fase A

PB - Wageningen UR Glastuinbouw

CY - Bleiswijk

ER -

Ludeking DJW, Hamelink R, Baars JJP. Bronnenonderzoek Leucocoprinus birnbaumii - Fase A. Bleiswijk: Wageningen UR Glastuinbouw, 2012. 26 p. (Rapporten WUR GTB; 1259).