Broeikasgasmodule BBPR

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De Nederlandse melkveehouderij draagt via de emissies van lachgas en methaan bij aan de emissies van broeikasgassen. De uitbreiding van het BedrijfsBegrotingsProgramma Rundvee (BBPR) met een boeikasgasmodule maakt het mogelijk om de kosteneffectiviteit van emissiereducerende maatregelen in één rekengang te berekenen. De kosteneffectiviteit is het verschil in financieel saldo gedeeld door het verschil in emissie. De emissie van het gemiddelde melkveebedrijf in Nederland bedraagt volgens de berekening met de broeikasgasmodule van BBPR 0.8 kg CO2-equivalenten per kg melk voor bedrijven op minerale grondsoorten en 1.3 kg CO2-equivalenten per kg melk voor bedrijven op veengrond. Het verhogen van het aandeel maïs in het rantsoen verlaagt de emissie slechts vrij gering, maar levert financieel voordeel op. Minder weidegang resulteert in een aanzienlijke emissiereductie, maar is een dure maatregel. Het gebruik van nitraatloze voorjaarsmeststoffen levert slechts een geringe bijdrage aan de emissiereductie. Mestvergisting, volgens het principe van co-vergisting van aangevoerde snijmaïskuil, kan de emissie tot 24% reduceren, maar is voor een gemiddeld bedrijf te duur.
Original languageDutch
Place of PublicationLelystad
PublisherAnimal Sciences Group
Number of pages56
Publication statusPublished - 2006

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAnimal Sciences Group
No.1268
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • dairy farming
  • greenhouse gases
  • methane
  • nitrous oxide
  • emission
  • reduction
  • management
  • cost analysis
  • simulation models

Cite this

Schils, R. L. M., Oudendag, D. A., van der Hoek, K. W., de Boer, J. A., Evers, A. G., & de Haan, M. H. A. (2006). Broeikasgasmodule BBPR. (Alterra-rapport; No. 1268). Lelystad: Animal Sciences Group.
Schils, R.L.M. ; Oudendag, D.A. ; van der Hoek, K.W. ; de Boer, J.A. ; Evers, A.G. ; de Haan, M.H.A. / Broeikasgasmodule BBPR. Lelystad : Animal Sciences Group, 2006. 56 p. (Alterra-rapport; 1268).
@book{47e230fbc0be4bd9bfb689b73bf16f5b,
title = "Broeikasgasmodule BBPR",
abstract = "De Nederlandse melkveehouderij draagt via de emissies van lachgas en methaan bij aan de emissies van broeikasgassen. De uitbreiding van het BedrijfsBegrotingsProgramma Rundvee (BBPR) met een boeikasgasmodule maakt het mogelijk om de kosteneffectiviteit van emissiereducerende maatregelen in {\'e}{\'e}n rekengang te berekenen. De kosteneffectiviteit is het verschil in financieel saldo gedeeld door het verschil in emissie. De emissie van het gemiddelde melkveebedrijf in Nederland bedraagt volgens de berekening met de broeikasgasmodule van BBPR 0.8 kg CO2-equivalenten per kg melk voor bedrijven op minerale grondsoorten en 1.3 kg CO2-equivalenten per kg melk voor bedrijven op veengrond. Het verhogen van het aandeel ma{\"i}s in het rantsoen verlaagt de emissie slechts vrij gering, maar levert financieel voordeel op. Minder weidegang resulteert in een aanzienlijke emissiereductie, maar is een dure maatregel. Het gebruik van nitraatloze voorjaarsmeststoffen levert slechts een geringe bijdrage aan de emissiereductie. Mestvergisting, volgens het principe van co-vergisting van aangevoerde snijma{\"i}skuil, kan de emissie tot 24{\%} reduceren, maar is voor een gemiddeld bedrijf te duur.",
keywords = "melkveehouderij, broeikasgassen, methaan, distikstofmonoxide, emissie, reductie, bedrijfsvoering, kostenanalyse, simulatiemodellen, dairy farming, greenhouse gases, methane, nitrous oxide, emission, reduction, management, cost analysis, simulation models",
author = "R.L.M. Schils and D.A. Oudendag and {van der Hoek}, K.W. and {de Boer}, J.A. and A.G. Evers and {de Haan}, M.H.A.",
note = "Alterra-rapport 1268 / RIVM rapport 680.125.006",
year = "2006",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Animal Sciences Group",
number = "1268",

}

Schils, RLM, Oudendag, DA, van der Hoek, KW, de Boer, JA, Evers, AG & de Haan, MHA 2006, Broeikasgasmodule BBPR. Alterra-rapport, no. 1268, Animal Sciences Group, Lelystad.

Broeikasgasmodule BBPR. / Schils, R.L.M.; Oudendag, D.A.; van der Hoek, K.W.; de Boer, J.A.; Evers, A.G.; de Haan, M.H.A.

Lelystad : Animal Sciences Group, 2006. 56 p. (Alterra-rapport; No. 1268).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Broeikasgasmodule BBPR

AU - Schils, R.L.M.

AU - Oudendag, D.A.

AU - van der Hoek, K.W.

AU - de Boer, J.A.

AU - Evers, A.G.

AU - de Haan, M.H.A.

N1 - Alterra-rapport 1268 / RIVM rapport 680.125.006

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - De Nederlandse melkveehouderij draagt via de emissies van lachgas en methaan bij aan de emissies van broeikasgassen. De uitbreiding van het BedrijfsBegrotingsProgramma Rundvee (BBPR) met een boeikasgasmodule maakt het mogelijk om de kosteneffectiviteit van emissiereducerende maatregelen in één rekengang te berekenen. De kosteneffectiviteit is het verschil in financieel saldo gedeeld door het verschil in emissie. De emissie van het gemiddelde melkveebedrijf in Nederland bedraagt volgens de berekening met de broeikasgasmodule van BBPR 0.8 kg CO2-equivalenten per kg melk voor bedrijven op minerale grondsoorten en 1.3 kg CO2-equivalenten per kg melk voor bedrijven op veengrond. Het verhogen van het aandeel maïs in het rantsoen verlaagt de emissie slechts vrij gering, maar levert financieel voordeel op. Minder weidegang resulteert in een aanzienlijke emissiereductie, maar is een dure maatregel. Het gebruik van nitraatloze voorjaarsmeststoffen levert slechts een geringe bijdrage aan de emissiereductie. Mestvergisting, volgens het principe van co-vergisting van aangevoerde snijmaïskuil, kan de emissie tot 24% reduceren, maar is voor een gemiddeld bedrijf te duur.

AB - De Nederlandse melkveehouderij draagt via de emissies van lachgas en methaan bij aan de emissies van broeikasgassen. De uitbreiding van het BedrijfsBegrotingsProgramma Rundvee (BBPR) met een boeikasgasmodule maakt het mogelijk om de kosteneffectiviteit van emissiereducerende maatregelen in één rekengang te berekenen. De kosteneffectiviteit is het verschil in financieel saldo gedeeld door het verschil in emissie. De emissie van het gemiddelde melkveebedrijf in Nederland bedraagt volgens de berekening met de broeikasgasmodule van BBPR 0.8 kg CO2-equivalenten per kg melk voor bedrijven op minerale grondsoorten en 1.3 kg CO2-equivalenten per kg melk voor bedrijven op veengrond. Het verhogen van het aandeel maïs in het rantsoen verlaagt de emissie slechts vrij gering, maar levert financieel voordeel op. Minder weidegang resulteert in een aanzienlijke emissiereductie, maar is een dure maatregel. Het gebruik van nitraatloze voorjaarsmeststoffen levert slechts een geringe bijdrage aan de emissiereductie. Mestvergisting, volgens het principe van co-vergisting van aangevoerde snijmaïskuil, kan de emissie tot 24% reduceren, maar is voor een gemiddeld bedrijf te duur.

KW - melkveehouderij

KW - broeikasgassen

KW - methaan

KW - distikstofmonoxide

KW - emissie

KW - reductie

KW - bedrijfsvoering

KW - kostenanalyse

KW - simulatiemodellen

KW - dairy farming

KW - greenhouse gases

KW - methane

KW - nitrous oxide

KW - emission

KW - reduction

KW - management

KW - cost analysis

KW - simulation models

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Broeikasgasmodule BBPR

PB - Animal Sciences Group

CY - Lelystad

ER -

Schils RLM, Oudendag DA, van der Hoek KW, de Boer JA, Evers AG, de Haan MHA. Broeikasgasmodule BBPR. Lelystad: Animal Sciences Group, 2006. 56 p. (Alterra-rapport; 1268).