BOS valse meeldauw en bladvlekkenziekte uien

H.G. Spits

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

De laatste jaren moet er tegen valse meeldauw en bladvlekkenziekte in zaaiuien veelvuldig gespoten worden vanwege een vaak hoge ziektedruk. Vermoedelijk zijn systemisch geïnfecteerde plantuien in tweedejaars plantuien een belangrijke bron van valse meeldauw. Het is dus belangrijk om de vroege bronnen te bestrijden/voorkómen om de start van de epidemie uit stellen. In de periode 2003 -2006 is onderzoek uitgevoerd waarin de bestrijding van valse meeldauw werd vergeleken in zaaiuien en in eerstejaars plantuien. Tevens werd gekeken of de in de praktijk heersende veronderstelling dat aantasting in eerste jaars plantuien met het BOS niet altijd goed onder controle gehouden kan worden juist was. Gebleken is dat een goede bestrijding vroeg in het seizoen moet beginnen en dat het gewasklimaat van eerstejaars plantuien onder de proefomstandigheden nauwelijks anders is dan in zaaiuien.
Original languageDutch
JournalKennisakker.nl
Volume2007
Issue number15 mei
Publication statusPublished - 2007

Keywords

 • plant protection
 • peronospora farinosa
 • leaf spotting
 • onions
 • allium cepa
 • fungus control
 • fungal diseases
 • fungicides
 • decision support systems
 • arable farming
 • plant diseases
 • disease control
 • plant pathogenic fungi

Cite this

Spits, H. G. (2007). BOS valse meeldauw en bladvlekkenziekte uien. Kennisakker.nl, 2007(15 mei).
Spits, H.G. / BOS valse meeldauw en bladvlekkenziekte uien. In: Kennisakker.nl. 2007 ; Vol. 2007, No. 15 mei.
@article{5c9b2b6d506349049d7c277532aeec8d,
title = "BOS valse meeldauw en bladvlekkenziekte uien",
abstract = "De laatste jaren moet er tegen valse meeldauw en bladvlekkenziekte in zaaiuien veelvuldig gespoten worden vanwege een vaak hoge ziektedruk. Vermoedelijk zijn systemisch ge{\"i}nfecteerde plantuien in tweedejaars plantuien een belangrijke bron van valse meeldauw. Het is dus belangrijk om de vroege bronnen te bestrijden/voork{\'o}men om de start van de epidemie uit stellen. In de periode 2003 -2006 is onderzoek uitgevoerd waarin de bestrijding van valse meeldauw werd vergeleken in zaaiuien en in eerstejaars plantuien. Tevens werd gekeken of de in de praktijk heersende veronderstelling dat aantasting in eerste jaars plantuien met het BOS niet altijd goed onder controle gehouden kan worden juist was. Gebleken is dat een goede bestrijding vroeg in het seizoen moet beginnen en dat het gewasklimaat van eerstejaars plantuien onder de proefomstandigheden nauwelijks anders is dan in zaaiuien.",
keywords = "gewasbescherming, peronospora farinosa, bladvlekkenziekte, uien, allium cepa, schimmelbestrijding, schimmelziekten, fungiciden, beslissingsondersteunende systemen, akkerbouw, plantenziekten, ziektebestrijding, plantenziekteverwekkende schimmels, plant protection, peronospora farinosa, leaf spotting, onions, allium cepa, fungus control, fungal diseases, fungicides, decision support systems, arable farming, plant diseases, disease control, plant pathogenic fungi",
author = "H.G. Spits",
year = "2007",
language = "Dutch",
volume = "2007",
journal = "Kennisakker.nl",
number = "15 mei",

}

Spits, HG 2007, 'BOS valse meeldauw en bladvlekkenziekte uien', Kennisakker.nl, vol. 2007, no. 15 mei.

BOS valse meeldauw en bladvlekkenziekte uien. / Spits, H.G.

In: Kennisakker.nl, Vol. 2007, No. 15 mei, 2007.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - BOS valse meeldauw en bladvlekkenziekte uien

AU - Spits, H.G.

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - De laatste jaren moet er tegen valse meeldauw en bladvlekkenziekte in zaaiuien veelvuldig gespoten worden vanwege een vaak hoge ziektedruk. Vermoedelijk zijn systemisch geïnfecteerde plantuien in tweedejaars plantuien een belangrijke bron van valse meeldauw. Het is dus belangrijk om de vroege bronnen te bestrijden/voorkómen om de start van de epidemie uit stellen. In de periode 2003 -2006 is onderzoek uitgevoerd waarin de bestrijding van valse meeldauw werd vergeleken in zaaiuien en in eerstejaars plantuien. Tevens werd gekeken of de in de praktijk heersende veronderstelling dat aantasting in eerste jaars plantuien met het BOS niet altijd goed onder controle gehouden kan worden juist was. Gebleken is dat een goede bestrijding vroeg in het seizoen moet beginnen en dat het gewasklimaat van eerstejaars plantuien onder de proefomstandigheden nauwelijks anders is dan in zaaiuien.

AB - De laatste jaren moet er tegen valse meeldauw en bladvlekkenziekte in zaaiuien veelvuldig gespoten worden vanwege een vaak hoge ziektedruk. Vermoedelijk zijn systemisch geïnfecteerde plantuien in tweedejaars plantuien een belangrijke bron van valse meeldauw. Het is dus belangrijk om de vroege bronnen te bestrijden/voorkómen om de start van de epidemie uit stellen. In de periode 2003 -2006 is onderzoek uitgevoerd waarin de bestrijding van valse meeldauw werd vergeleken in zaaiuien en in eerstejaars plantuien. Tevens werd gekeken of de in de praktijk heersende veronderstelling dat aantasting in eerste jaars plantuien met het BOS niet altijd goed onder controle gehouden kan worden juist was. Gebleken is dat een goede bestrijding vroeg in het seizoen moet beginnen en dat het gewasklimaat van eerstejaars plantuien onder de proefomstandigheden nauwelijks anders is dan in zaaiuien.

KW - gewasbescherming

KW - peronospora farinosa

KW - bladvlekkenziekte

KW - uien

KW - allium cepa

KW - schimmelbestrijding

KW - schimmelziekten

KW - fungiciden

KW - beslissingsondersteunende systemen

KW - akkerbouw

KW - plantenziekten

KW - ziektebestrijding

KW - plantenziekteverwekkende schimmels

KW - plant protection

KW - peronospora farinosa

KW - leaf spotting

KW - onions

KW - allium cepa

KW - fungus control

KW - fungal diseases

KW - fungicides

KW - decision support systems

KW - arable farming

KW - plant diseases

KW - disease control

KW - plant pathogenic fungi

M3 - Article

VL - 2007

JO - Kennisakker.nl

JF - Kennisakker.nl

IS - 15 mei

ER -