Boommarters en wegen; een eerste analyse van de relatie 'wegbermen - verkeersslachtoffers'

Research output: Book/ReportReportAcademic

Abstract

Met behulp van een GIS-systeem is gekeken naar de begroeiing van bermen langs provinciale wegen en autosnelwegen op de Veluwe in relatie tot de plaatsen waar boommarters zijn doodgereden. In deze relatie is ook de hoeveelheid verkeer onderzocht. Boommarters worden vaak doodgereden op plaatsen waar opgaande en structuurrijke begroeiing langs de wegen voorkomt, met name als deze uit naaldhout bestaat. Op enkele autosnelwegen is de verkeersintensiteit inmiddels `s nachts ook zo hoog dat een oversteek een gevaar vormt. Voor alle wegvakken van 100 meter van de onderzochte wegen is aangegeven of de boommarter weinig of geen risico, een gemiddeld risico of een hoog risico loopt om bij het oversteken te worden doodgereden.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra
Number of pages39
Publication statusPublished - 2003

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra
No.849
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • martes
  • mustelidae
  • roads
  • traffic
  • mortality
  • causes of death
  • roadside plants
  • roadsides
  • netherlands

Cite this

@book{42bc60ffbcc944148ef1298e71668a08,
title = "Boommarters en wegen; een eerste analyse van de relatie 'wegbermen - verkeersslachtoffers'",
abstract = "Met behulp van een GIS-systeem is gekeken naar de begroeiing van bermen langs provinciale wegen en autosnelwegen op de Veluwe in relatie tot de plaatsen waar boommarters zijn doodgereden. In deze relatie is ook de hoeveelheid verkeer onderzocht. Boommarters worden vaak doodgereden op plaatsen waar opgaande en structuurrijke begroeiing langs de wegen voorkomt, met name als deze uit naaldhout bestaat. Op enkele autosnelwegen is de verkeersintensiteit inmiddels `s nachts ook zo hoog dat een oversteek een gevaar vormt. Voor alle wegvakken van 100 meter van de onderzochte wegen is aangegeven of de boommarter weinig of geen risico, een gemiddeld risico of een hoog risico loopt om bij het oversteken te worden doodgereden.",
keywords = "martes, mustelidae, wegen, verkeer, mortaliteit, doodsoorzaken, wegbermplanten, wegbermen, nederland, martes, mustelidae, roads, traffic, mortality, causes of death, roadside plants, roadsides, netherlands",
author = "G.J.D.M. M{\"u}skens and R.M.A. Wegman and {ter Braak}, C.J.F.",
year = "2003",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra",
number = "849",

}

Boommarters en wegen; een eerste analyse van de relatie 'wegbermen - verkeersslachtoffers'. / Müskens, G.J.D.M.; Wegman, R.M.A.; ter Braak, C.J.F.

Wageningen : Alterra, 2003. 39 p. (Alterra-rapport; No. 849).

Research output: Book/ReportReportAcademic

TY - BOOK

T1 - Boommarters en wegen; een eerste analyse van de relatie 'wegbermen - verkeersslachtoffers'

AU - Müskens, G.J.D.M.

AU - Wegman, R.M.A.

AU - ter Braak, C.J.F.

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - Met behulp van een GIS-systeem is gekeken naar de begroeiing van bermen langs provinciale wegen en autosnelwegen op de Veluwe in relatie tot de plaatsen waar boommarters zijn doodgereden. In deze relatie is ook de hoeveelheid verkeer onderzocht. Boommarters worden vaak doodgereden op plaatsen waar opgaande en structuurrijke begroeiing langs de wegen voorkomt, met name als deze uit naaldhout bestaat. Op enkele autosnelwegen is de verkeersintensiteit inmiddels `s nachts ook zo hoog dat een oversteek een gevaar vormt. Voor alle wegvakken van 100 meter van de onderzochte wegen is aangegeven of de boommarter weinig of geen risico, een gemiddeld risico of een hoog risico loopt om bij het oversteken te worden doodgereden.

AB - Met behulp van een GIS-systeem is gekeken naar de begroeiing van bermen langs provinciale wegen en autosnelwegen op de Veluwe in relatie tot de plaatsen waar boommarters zijn doodgereden. In deze relatie is ook de hoeveelheid verkeer onderzocht. Boommarters worden vaak doodgereden op plaatsen waar opgaande en structuurrijke begroeiing langs de wegen voorkomt, met name als deze uit naaldhout bestaat. Op enkele autosnelwegen is de verkeersintensiteit inmiddels `s nachts ook zo hoog dat een oversteek een gevaar vormt. Voor alle wegvakken van 100 meter van de onderzochte wegen is aangegeven of de boommarter weinig of geen risico, een gemiddeld risico of een hoog risico loopt om bij het oversteken te worden doodgereden.

KW - martes

KW - mustelidae

KW - wegen

KW - verkeer

KW - mortaliteit

KW - doodsoorzaken

KW - wegbermplanten

KW - wegbermen

KW - nederland

KW - martes

KW - mustelidae

KW - roads

KW - traffic

KW - mortality

KW - causes of death

KW - roadside plants

KW - roadsides

KW - netherlands

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Boommarters en wegen; een eerste analyse van de relatie 'wegbermen - verkeersslachtoffers'

PB - Alterra

CY - Wageningen

ER -