Bodemleven van belang voor goede opbrengst

T.C. Thoden

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Nauwe rotaties en intensieve teelten geven meer risico’s op bodemgebonden ziekten en plagen. Daarnaast is er een maatschappelijk wens het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te reduceren, waardoor deze steeds minder toegepast mogen worden. Daarom is het belangrijk de natuurlijke weerstand van de bodem te verhogen, zodat de schade die door bodemgebonden ziektes en plagen veroorzaakt wordt zo klein mogelijk blijft. Door het slim inzetten en combineren van diverse maatregelen kan de weerstand van de bodem op peil gehouden of zelfs verbeterd worden, maar kunnen ook kosten worden gespaard, de kwaliteit van bodem op lange termijn worden gehandhaafd en het milieu worden ontzien.
LanguageDutch
JournalKennisakker.nl
Volume2012
Issue number3 feb
Publication statusPublished - 2012

Keywords

  • soil management
  • soil biology
  • soil suppressiveness
  • cultural control
  • plant protection
  • arable farming

Cite this

Thoden, T. C. (2012). Bodemleven van belang voor goede opbrengst. Kennisakker.nl, 2012(3 feb).
Thoden, T.C. / Bodemleven van belang voor goede opbrengst. In: Kennisakker.nl. 2012 ; Vol. 2012, No. 3 feb.
@article{48a0d5e3068c4f2fa8611db9e4269a47,
title = "Bodemleven van belang voor goede opbrengst",
abstract = "Nauwe rotaties en intensieve teelten geven meer risico’s op bodemgebonden ziekten en plagen. Daarnaast is er een maatschappelijk wens het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te reduceren, waardoor deze steeds minder toegepast mogen worden. Daarom is het belangrijk de natuurlijke weerstand van de bodem te verhogen, zodat de schade die door bodemgebonden ziektes en plagen veroorzaakt wordt zo klein mogelijk blijft. Door het slim inzetten en combineren van diverse maatregelen kan de weerstand van de bodem op peil gehouden of zelfs verbeterd worden, maar kunnen ook kosten worden gespaard, de kwaliteit van bodem op lange termijn worden gehandhaafd en het milieu worden ontzien.",
keywords = "bodembeheer, bodembiologie, bodemweerbaarheid, ziektebestrijdende teeltmaatregelen, gewasbescherming, akkerbouw, soil management, soil biology, soil suppressiveness, cultural control, plant protection, arable farming",
author = "T.C. Thoden",
year = "2012",
language = "Dutch",
volume = "2012",
journal = "Kennisakker.nl",
number = "3 feb",

}

Thoden, TC 2012, 'Bodemleven van belang voor goede opbrengst', Kennisakker.nl, vol. 2012, no. 3 feb.

Bodemleven van belang voor goede opbrengst. / Thoden, T.C.

In: Kennisakker.nl, Vol. 2012, No. 3 feb, 2012.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Bodemleven van belang voor goede opbrengst

AU - Thoden, T.C.

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Nauwe rotaties en intensieve teelten geven meer risico’s op bodemgebonden ziekten en plagen. Daarnaast is er een maatschappelijk wens het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te reduceren, waardoor deze steeds minder toegepast mogen worden. Daarom is het belangrijk de natuurlijke weerstand van de bodem te verhogen, zodat de schade die door bodemgebonden ziektes en plagen veroorzaakt wordt zo klein mogelijk blijft. Door het slim inzetten en combineren van diverse maatregelen kan de weerstand van de bodem op peil gehouden of zelfs verbeterd worden, maar kunnen ook kosten worden gespaard, de kwaliteit van bodem op lange termijn worden gehandhaafd en het milieu worden ontzien.

AB - Nauwe rotaties en intensieve teelten geven meer risico’s op bodemgebonden ziekten en plagen. Daarnaast is er een maatschappelijk wens het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te reduceren, waardoor deze steeds minder toegepast mogen worden. Daarom is het belangrijk de natuurlijke weerstand van de bodem te verhogen, zodat de schade die door bodemgebonden ziektes en plagen veroorzaakt wordt zo klein mogelijk blijft. Door het slim inzetten en combineren van diverse maatregelen kan de weerstand van de bodem op peil gehouden of zelfs verbeterd worden, maar kunnen ook kosten worden gespaard, de kwaliteit van bodem op lange termijn worden gehandhaafd en het milieu worden ontzien.

KW - bodembeheer

KW - bodembiologie

KW - bodemweerbaarheid

KW - ziektebestrijdende teeltmaatregelen

KW - gewasbescherming

KW - akkerbouw

KW - soil management

KW - soil biology

KW - soil suppressiveness

KW - cultural control

KW - plant protection

KW - arable farming

M3 - Article

VL - 2012

JO - Kennisakker.nl

T2 - Kennisakker.nl

JF - Kennisakker.nl

IS - 3 feb

ER -