Bladvlekken bij belichte potplanten : onderzoek of de gele vlekken in belichte potplanten ontstaan door zetmeelophoping

G.J.L. van Leeuwen, N. Marissen, M.G. Warmenhoven

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In opdracht van de Landelijke Commissie Groene en Bonte Planten en gefinancierd door het Productschap Tuinbouw is in april 2005 aan PPO Glastuinbouw een opdracht verstrekt met betrekking tot het probleem van het optreden van bladvlekken in het (jonge) blad in de praktijk bij de belichte teelt van groene en bonte potplanten. Voorafgaand aan de uitvoering van het onderzoek is overleg gevoerd met vier vooraanstaande belichtende telers, om de problemen door te spreken waar zij mee te maken krijgen bij het belichten van hun gewas. Het optreden van gele vlekken in het blad maakt het eindproduct niet direct verkoopbaar. Een periode van enkele weken onbelichte teelt is nodig vóór afleveren, omdat de vlekken dan wegtrekken. Door de telers zijn meerdere zaken genoemd die van invloed zouden kunnen zijn op het voorkomen van bladvlekken: zo zou een zgn. inactief kasklimaat tot meer vlekken leiden en zou mogelijk een gebrek aan voeding in het groeipunt de vlekken kunnen veroorzaken. Vanuit ervaringen in het verleden bestaat bij PPO het vermoeden dat het gaat om zetmeelophoping in het blad, die verstoring van de structuur van de bladgroenkorrels veroorzaakt en vervolgens afbraak van bladgroen. De omkeerbaarheid van het proces, de vlekken verdwijnen wanneer met belichting wordt gestopt ondersteunt dit vermoeden. Voor de telers vormen de bladvlekken, ontstaan door belichting een probleem doordat het gebruik van de belichtingsinstallatie wordt beperkt.
Original languageDutch
Place of PublicationAalsmeer
PublisherPraktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw
Number of pages12
Publication statusPublished - 2006

Keywords

  • leaf spotting
  • pot plants
  • plant disease control
  • plant disorders
  • greenhouse horticulture
  • ornamental plants

Cite this

van Leeuwen, G. J. L., Marissen, N., & Warmenhoven, M. G. (2006). Bladvlekken bij belichte potplanten : onderzoek of de gele vlekken in belichte potplanten ontstaan door zetmeelophoping. Aalsmeer: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw.
van Leeuwen, G.J.L. ; Marissen, N. ; Warmenhoven, M.G. / Bladvlekken bij belichte potplanten : onderzoek of de gele vlekken in belichte potplanten ontstaan door zetmeelophoping. Aalsmeer : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, 2006. 12 p.
@book{ab9f61fca9ad43f9bccf120b9e9c8013,
title = "Bladvlekken bij belichte potplanten : onderzoek of de gele vlekken in belichte potplanten ontstaan door zetmeelophoping",
abstract = "In opdracht van de Landelijke Commissie Groene en Bonte Planten en gefinancierd door het Productschap Tuinbouw is in april 2005 aan PPO Glastuinbouw een opdracht verstrekt met betrekking tot het probleem van het optreden van bladvlekken in het (jonge) blad in de praktijk bij de belichte teelt van groene en bonte potplanten. Voorafgaand aan de uitvoering van het onderzoek is overleg gevoerd met vier vooraanstaande belichtende telers, om de problemen door te spreken waar zij mee te maken krijgen bij het belichten van hun gewas. Het optreden van gele vlekken in het blad maakt het eindproduct niet direct verkoopbaar. Een periode van enkele weken onbelichte teelt is nodig v{\'o}{\'o}r afleveren, omdat de vlekken dan wegtrekken. Door de telers zijn meerdere zaken genoemd die van invloed zouden kunnen zijn op het voorkomen van bladvlekken: zo zou een zgn. inactief kasklimaat tot meer vlekken leiden en zou mogelijk een gebrek aan voeding in het groeipunt de vlekken kunnen veroorzaken. Vanuit ervaringen in het verleden bestaat bij PPO het vermoeden dat het gaat om zetmeelophoping in het blad, die verstoring van de structuur van de bladgroenkorrels veroorzaakt en vervolgens afbraak van bladgroen. De omkeerbaarheid van het proces, de vlekken verdwijnen wanneer met belichting wordt gestopt ondersteunt dit vermoeden. Voor de telers vormen de bladvlekken, ontstaan door belichting een probleem doordat het gebruik van de belichtingsinstallatie wordt beperkt.",
keywords = "bladvlekkenziekte, potplanten, plantenziektebestrijding, afwijkingen, planten, glastuinbouw, sierplanten, leaf spotting, pot plants, plant disease control, plant disorders, greenhouse horticulture, ornamental plants",
author = "{van Leeuwen}, G.J.L. and N. Marissen and M.G. Warmenhoven",
note = "Projectnummer: 41717102. - PT11298-04",
year = "2006",
language = "Dutch",
publisher = "Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw",

}

van Leeuwen, GJL, Marissen, N & Warmenhoven, MG 2006, Bladvlekken bij belichte potplanten : onderzoek of de gele vlekken in belichte potplanten ontstaan door zetmeelophoping. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, Aalsmeer.

Bladvlekken bij belichte potplanten : onderzoek of de gele vlekken in belichte potplanten ontstaan door zetmeelophoping. / van Leeuwen, G.J.L.; Marissen, N.; Warmenhoven, M.G.

Aalsmeer : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, 2006. 12 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Bladvlekken bij belichte potplanten : onderzoek of de gele vlekken in belichte potplanten ontstaan door zetmeelophoping

AU - van Leeuwen, G.J.L.

AU - Marissen, N.

AU - Warmenhoven, M.G.

N1 - Projectnummer: 41717102. - PT11298-04

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - In opdracht van de Landelijke Commissie Groene en Bonte Planten en gefinancierd door het Productschap Tuinbouw is in april 2005 aan PPO Glastuinbouw een opdracht verstrekt met betrekking tot het probleem van het optreden van bladvlekken in het (jonge) blad in de praktijk bij de belichte teelt van groene en bonte potplanten. Voorafgaand aan de uitvoering van het onderzoek is overleg gevoerd met vier vooraanstaande belichtende telers, om de problemen door te spreken waar zij mee te maken krijgen bij het belichten van hun gewas. Het optreden van gele vlekken in het blad maakt het eindproduct niet direct verkoopbaar. Een periode van enkele weken onbelichte teelt is nodig vóór afleveren, omdat de vlekken dan wegtrekken. Door de telers zijn meerdere zaken genoemd die van invloed zouden kunnen zijn op het voorkomen van bladvlekken: zo zou een zgn. inactief kasklimaat tot meer vlekken leiden en zou mogelijk een gebrek aan voeding in het groeipunt de vlekken kunnen veroorzaken. Vanuit ervaringen in het verleden bestaat bij PPO het vermoeden dat het gaat om zetmeelophoping in het blad, die verstoring van de structuur van de bladgroenkorrels veroorzaakt en vervolgens afbraak van bladgroen. De omkeerbaarheid van het proces, de vlekken verdwijnen wanneer met belichting wordt gestopt ondersteunt dit vermoeden. Voor de telers vormen de bladvlekken, ontstaan door belichting een probleem doordat het gebruik van de belichtingsinstallatie wordt beperkt.

AB - In opdracht van de Landelijke Commissie Groene en Bonte Planten en gefinancierd door het Productschap Tuinbouw is in april 2005 aan PPO Glastuinbouw een opdracht verstrekt met betrekking tot het probleem van het optreden van bladvlekken in het (jonge) blad in de praktijk bij de belichte teelt van groene en bonte potplanten. Voorafgaand aan de uitvoering van het onderzoek is overleg gevoerd met vier vooraanstaande belichtende telers, om de problemen door te spreken waar zij mee te maken krijgen bij het belichten van hun gewas. Het optreden van gele vlekken in het blad maakt het eindproduct niet direct verkoopbaar. Een periode van enkele weken onbelichte teelt is nodig vóór afleveren, omdat de vlekken dan wegtrekken. Door de telers zijn meerdere zaken genoemd die van invloed zouden kunnen zijn op het voorkomen van bladvlekken: zo zou een zgn. inactief kasklimaat tot meer vlekken leiden en zou mogelijk een gebrek aan voeding in het groeipunt de vlekken kunnen veroorzaken. Vanuit ervaringen in het verleden bestaat bij PPO het vermoeden dat het gaat om zetmeelophoping in het blad, die verstoring van de structuur van de bladgroenkorrels veroorzaakt en vervolgens afbraak van bladgroen. De omkeerbaarheid van het proces, de vlekken verdwijnen wanneer met belichting wordt gestopt ondersteunt dit vermoeden. Voor de telers vormen de bladvlekken, ontstaan door belichting een probleem doordat het gebruik van de belichtingsinstallatie wordt beperkt.

KW - bladvlekkenziekte

KW - potplanten

KW - plantenziektebestrijding

KW - afwijkingen, planten

KW - glastuinbouw

KW - sierplanten

KW - leaf spotting

KW - pot plants

KW - plant disease control

KW - plant disorders

KW - greenhouse horticulture

KW - ornamental plants

M3 - Report

BT - Bladvlekken bij belichte potplanten : onderzoek of de gele vlekken in belichte potplanten ontstaan door zetmeelophoping

PB - Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw

CY - Aalsmeer

ER -

van Leeuwen GJL, Marissen N, Warmenhoven MG. Bladvlekken bij belichte potplanten : onderzoek of de gele vlekken in belichte potplanten ontstaan door zetmeelophoping. Aalsmeer: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, 2006. 12 p.