Biomassa, Hot issue : slimme keuzes in moeilijke tijden

P. Hamm, J.P.M. Sanders, J. Maat, M. Woldberg

Research output: Book/ReportReportAcademic

Abstract

Het gebruik van groene grondstoffen voor energie en materialen is het afgelopen jaar in diskrediet geraakt. Het gebruik van bioenergie wordt herhaaldelijk verantwoordelijk gehouden voor de recente voedselcrisis en voor de kap van regenwoud, en er worden vraagtekens gezet bij de klimaatvoordelen. Naar aanleiding van deze discussie hebben de gezamenlijke Platforms in de EnergieTransitie hun positie ten opzichte van biomassa opnieuw overwogen. De Platforms komen tot de volgende conclusie: bij intelligent gebruik en met inachtneming van gestelde voorwaarden kan op verantwoorde wijze een groot potentieel aan biomassa worden ontwikkeld.
Original languageDutch
Place of PublicationSittard
PublisherEnergieTransitie, Platform Groene Grondstoffen
Number of pages86
Publication statusPublished - 2008

Keywords

 • energy sources
 • biomass
 • biomass production
 • environmental protection
 • pollution
 • land use
 • interest groups
 • discussion
 • biobased economy
 • food vs fuel
 • sustainability

Cite this

Hamm, P., Sanders, J. P. M., Maat, J., & Woldberg, M. (2008). Biomassa, Hot issue : slimme keuzes in moeilijke tijden. Sittard: EnergieTransitie, Platform Groene Grondstoffen.
Hamm, P. ; Sanders, J.P.M. ; Maat, J. ; Woldberg, M. / Biomassa, Hot issue : slimme keuzes in moeilijke tijden. Sittard : EnergieTransitie, Platform Groene Grondstoffen, 2008. 86 p.
@book{514bd27395e1464ebbcbb3222999c44e,
title = "Biomassa, Hot issue : slimme keuzes in moeilijke tijden",
abstract = "Het gebruik van groene grondstoffen voor energie en materialen is het afgelopen jaar in diskrediet geraakt. Het gebruik van bioenergie wordt herhaaldelijk verantwoordelijk gehouden voor de recente voedselcrisis en voor de kap van regenwoud, en er worden vraagtekens gezet bij de klimaatvoordelen. Naar aanleiding van deze discussie hebben de gezamenlijke Platforms in de EnergieTransitie hun positie ten opzichte van biomassa opnieuw overwogen. De Platforms komen tot de volgende conclusie: bij intelligent gebruik en met inachtneming van gestelde voorwaarden kan op verantwoorde wijze een groot potentieel aan biomassa worden ontwikkeld.",
keywords = "energiebronnen, biomassa, biomassa productie, milieubescherming, verontreiniging, landgebruik, belangengroepen, discussie, biobased economy, voedsel versus brandstof, duurzaamheid (sustainability), energy sources, biomass, biomass production, environmental protection, pollution, land use, interest groups, discussion, biobased economy, food vs fuel, sustainability",
author = "P. Hamm and J.P.M. Sanders and J. Maat and M. Woldberg",
year = "2008",
language = "Dutch",
publisher = "EnergieTransitie, Platform Groene Grondstoffen",

}

Hamm, P, Sanders, JPM, Maat, J & Woldberg, M 2008, Biomassa, Hot issue : slimme keuzes in moeilijke tijden. EnergieTransitie, Platform Groene Grondstoffen, Sittard.

Biomassa, Hot issue : slimme keuzes in moeilijke tijden. / Hamm, P.; Sanders, J.P.M.; Maat, J.; Woldberg, M.

Sittard : EnergieTransitie, Platform Groene Grondstoffen, 2008. 86 p.

Research output: Book/ReportReportAcademic

TY - BOOK

T1 - Biomassa, Hot issue : slimme keuzes in moeilijke tijden

AU - Hamm, P.

AU - Sanders, J.P.M.

AU - Maat, J.

AU - Woldberg, M.

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Het gebruik van groene grondstoffen voor energie en materialen is het afgelopen jaar in diskrediet geraakt. Het gebruik van bioenergie wordt herhaaldelijk verantwoordelijk gehouden voor de recente voedselcrisis en voor de kap van regenwoud, en er worden vraagtekens gezet bij de klimaatvoordelen. Naar aanleiding van deze discussie hebben de gezamenlijke Platforms in de EnergieTransitie hun positie ten opzichte van biomassa opnieuw overwogen. De Platforms komen tot de volgende conclusie: bij intelligent gebruik en met inachtneming van gestelde voorwaarden kan op verantwoorde wijze een groot potentieel aan biomassa worden ontwikkeld.

AB - Het gebruik van groene grondstoffen voor energie en materialen is het afgelopen jaar in diskrediet geraakt. Het gebruik van bioenergie wordt herhaaldelijk verantwoordelijk gehouden voor de recente voedselcrisis en voor de kap van regenwoud, en er worden vraagtekens gezet bij de klimaatvoordelen. Naar aanleiding van deze discussie hebben de gezamenlijke Platforms in de EnergieTransitie hun positie ten opzichte van biomassa opnieuw overwogen. De Platforms komen tot de volgende conclusie: bij intelligent gebruik en met inachtneming van gestelde voorwaarden kan op verantwoorde wijze een groot potentieel aan biomassa worden ontwikkeld.

KW - energiebronnen

KW - biomassa

KW - biomassa productie

KW - milieubescherming

KW - verontreiniging

KW - landgebruik

KW - belangengroepen

KW - discussie

KW - biobased economy

KW - voedsel versus brandstof

KW - duurzaamheid (sustainability)

KW - energy sources

KW - biomass

KW - biomass production

KW - environmental protection

KW - pollution

KW - land use

KW - interest groups

KW - discussion

KW - biobased economy

KW - food vs fuel

KW - sustainability

M3 - Report

BT - Biomassa, Hot issue : slimme keuzes in moeilijke tijden

PB - EnergieTransitie, Platform Groene Grondstoffen

CY - Sittard

ER -

Hamm P, Sanders JPM, Maat J, Woldberg M. Biomassa, Hot issue : slimme keuzes in moeilijke tijden. Sittard: EnergieTransitie, Platform Groene Grondstoffen, 2008. 86 p.