Biologische monitoring zoete rijkswateren: microverontreinigingen in driehoeksmosselen, 2005

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  In het kader van de Biologische Monitoring Zoete Rijkswateren is in 2005 een actieve biologische monitoring (ABM) onderzoek uitgevoerd met driehoeksmosselen (Dreissena polymorpha) in een aantal zoete rijkswateren. Het betreft een uitvoering van het deelproject "Microverontreinigingen in driehoeksmosselen 2003-2005” dat in opdracht van RIZA Lelystad wordt uitgevoerd door het RIVO te IJmuiden. In vrijwel alle gevallen was de concentratie van de onderzochte contaminanten na zes weken expositie toegenomen in de uitgehangen mosselen in vergelijking met het uitgangsmateriaal (Zeughoek, IJsselmeer), behalve voor cadmium in de Hollandse IJssel en het Twentekanaal. PCB’s en OCP in IJsselmeer. De toename in concentratie van bepaalde stoffen, bv PAKs en PCBs was op locaties als het Kanaal Gent Terneuzen enorm. Voor alle in 2005 onderzochte locaties werd de HC5 voor cadmium nog steeds overschreden tot een ernstig risiconiveau voor mosseletende hogere organismen. Opmerkelijk is dat ook in de Zeughoek in het IJsselmeer sprake is van een ernstig risico voor mosseletende hogere organismen. Het cadmiumgehalte in het Twentekanaal en de Hollandse IJssel was zelfs iets lager dan in de Zeughoek.
  Original languageDutch
  Place of PublicationIJmuiden
  PublisherRIVO
  Number of pages31
  Publication statusPublished - 2006

  Publication series

  NameRapport / Wageningen IMARES
  PublisherRIVO
  No.C033/06

  Keywords

  • mussels
  • toxicology
  • polychlorinated biphenyls
  • cadmium
  • fresh water
  • canals
  • monitoring
  • inland waters
  • ecotoxicology

  Cite this

  Kotterman, M.J.J. / Biologische monitoring zoete rijkswateren: microverontreinigingen in driehoeksmosselen, 2005. IJmuiden : RIVO, 2006. 31 p. (Rapport / Wageningen IMARES; C033/06).
  @book{4f21fb43886841e19e6f0cfb617b1342,
  title = "Biologische monitoring zoete rijkswateren: microverontreinigingen in driehoeksmosselen, 2005",
  abstract = "In het kader van de Biologische Monitoring Zoete Rijkswateren is in 2005 een actieve biologische monitoring (ABM) onderzoek uitgevoerd met driehoeksmosselen (Dreissena polymorpha) in een aantal zoete rijkswateren. Het betreft een uitvoering van het deelproject {"}Microverontreinigingen in driehoeksmosselen 2003-2005” dat in opdracht van RIZA Lelystad wordt uitgevoerd door het RIVO te IJmuiden. In vrijwel alle gevallen was de concentratie van de onderzochte contaminanten na zes weken expositie toegenomen in de uitgehangen mosselen in vergelijking met het uitgangsmateriaal (Zeughoek, IJsselmeer), behalve voor cadmium in de Hollandse IJssel en het Twentekanaal. PCB’s en OCP in IJsselmeer. De toename in concentratie van bepaalde stoffen, bv PAKs en PCBs was op locaties als het Kanaal Gent Terneuzen enorm. Voor alle in 2005 onderzochte locaties werd de HC5 voor cadmium nog steeds overschreden tot een ernstig risiconiveau voor mosseletende hogere organismen. Opmerkelijk is dat ook in de Zeughoek in het IJsselmeer sprake is van een ernstig risico voor mosseletende hogere organismen. Het cadmiumgehalte in het Twentekanaal en de Hollandse IJssel was zelfs iets lager dan in de Zeughoek.",
  keywords = "mossels, toxicologie, polychloorbifenylen, cadmium, zoet water, kanalen, monitoring, binnenwateren, ecotoxicologie, mussels, toxicology, polychlorinated biphenyls, cadmium, fresh water, canals, monitoring, inland waters, ecotoxicology",
  author = "M.J.J. Kotterman",
  year = "2006",
  language = "Dutch",
  series = "Rapport / Wageningen IMARES",
  publisher = "RIVO",
  number = "C033/06",

  }

  Biologische monitoring zoete rijkswateren: microverontreinigingen in driehoeksmosselen, 2005. / Kotterman, M.J.J.

  IJmuiden : RIVO, 2006. 31 p. (Rapport / Wageningen IMARES; No. C033/06).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Biologische monitoring zoete rijkswateren: microverontreinigingen in driehoeksmosselen, 2005

  AU - Kotterman, M.J.J.

  PY - 2006

  Y1 - 2006

  N2 - In het kader van de Biologische Monitoring Zoete Rijkswateren is in 2005 een actieve biologische monitoring (ABM) onderzoek uitgevoerd met driehoeksmosselen (Dreissena polymorpha) in een aantal zoete rijkswateren. Het betreft een uitvoering van het deelproject "Microverontreinigingen in driehoeksmosselen 2003-2005” dat in opdracht van RIZA Lelystad wordt uitgevoerd door het RIVO te IJmuiden. In vrijwel alle gevallen was de concentratie van de onderzochte contaminanten na zes weken expositie toegenomen in de uitgehangen mosselen in vergelijking met het uitgangsmateriaal (Zeughoek, IJsselmeer), behalve voor cadmium in de Hollandse IJssel en het Twentekanaal. PCB’s en OCP in IJsselmeer. De toename in concentratie van bepaalde stoffen, bv PAKs en PCBs was op locaties als het Kanaal Gent Terneuzen enorm. Voor alle in 2005 onderzochte locaties werd de HC5 voor cadmium nog steeds overschreden tot een ernstig risiconiveau voor mosseletende hogere organismen. Opmerkelijk is dat ook in de Zeughoek in het IJsselmeer sprake is van een ernstig risico voor mosseletende hogere organismen. Het cadmiumgehalte in het Twentekanaal en de Hollandse IJssel was zelfs iets lager dan in de Zeughoek.

  AB - In het kader van de Biologische Monitoring Zoete Rijkswateren is in 2005 een actieve biologische monitoring (ABM) onderzoek uitgevoerd met driehoeksmosselen (Dreissena polymorpha) in een aantal zoete rijkswateren. Het betreft een uitvoering van het deelproject "Microverontreinigingen in driehoeksmosselen 2003-2005” dat in opdracht van RIZA Lelystad wordt uitgevoerd door het RIVO te IJmuiden. In vrijwel alle gevallen was de concentratie van de onderzochte contaminanten na zes weken expositie toegenomen in de uitgehangen mosselen in vergelijking met het uitgangsmateriaal (Zeughoek, IJsselmeer), behalve voor cadmium in de Hollandse IJssel en het Twentekanaal. PCB’s en OCP in IJsselmeer. De toename in concentratie van bepaalde stoffen, bv PAKs en PCBs was op locaties als het Kanaal Gent Terneuzen enorm. Voor alle in 2005 onderzochte locaties werd de HC5 voor cadmium nog steeds overschreden tot een ernstig risiconiveau voor mosseletende hogere organismen. Opmerkelijk is dat ook in de Zeughoek in het IJsselmeer sprake is van een ernstig risico voor mosseletende hogere organismen. Het cadmiumgehalte in het Twentekanaal en de Hollandse IJssel was zelfs iets lager dan in de Zeughoek.

  KW - mossels

  KW - toxicologie

  KW - polychloorbifenylen

  KW - cadmium

  KW - zoet water

  KW - kanalen

  KW - monitoring

  KW - binnenwateren

  KW - ecotoxicologie

  KW - mussels

  KW - toxicology

  KW - polychlorinated biphenyls

  KW - cadmium

  KW - fresh water

  KW - canals

  KW - monitoring

  KW - inland waters

  KW - ecotoxicology

  M3 - Report

  T3 - Rapport / Wageningen IMARES

  BT - Biologische monitoring zoete rijkswateren: microverontreinigingen in driehoeksmosselen, 2005

  PB - RIVO

  CY - IJmuiden

  ER -

  Kotterman MJJ. Biologische monitoring zoete rijkswateren: microverontreinigingen in driehoeksmosselen, 2005. IJmuiden: RIVO, 2006. 31 p. (Rapport / Wageningen IMARES; C033/06).