Biologische efficiëntie substraatverbruik bij champignon : een genetische analyse

J.J.P. Baars, A.S.M. Sonnenberg

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In 2013 is de tweede stap gezet in het project om tot een efficienter substraatgebruik te komen in de champignonteelt. Deze stap heeft twee doelen: Het bepalen van de breeding value (hoe gedragen de stammen zich in kruisingen en welke waarde hebben ze dus in de veredeling) Welke lijnen zijn geschikt om segregerende populaties te maken. Deze populaties zullen gebruikt worden om genomische gebieden/genen te vinden die de verschillen in efficientie in substraat gebruik kunnen verklaren. De kennis kan gebruikt worden voor zowel veredelen op substraatgebruik als het vinden van alternatieve grondstoffen voor het maken van substraat. Er is in 2013 een selectie gemaakt van negen wild-isolaten en één commerciëel ras van de champignon. Deze stammen dekken de hele variatie van de collectie van Plant Breeding in de efficiëntie van het substraatgebruik (uitgedrukt als g droge stof aan champignons per kg verbruikte organische stof) ook wel biologische effcientie genoemd (BE).
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherPlant Research International, Business Unit Plant Breeding
Number of pages22
Publication statusPublished - 2014

Publication series

NameRapport / Plant Research International
PublisherPlant Research International, Business Unit Plant Breeding
No.2014-2

Keywords

  • agaricus
  • edible fungi
  • substrates
  • cultural methods
  • breeding methods
  • crosses
  • efficiency

Cite this

Baars, J. J. P., & Sonnenberg, A. S. M. (2014). Biologische efficiëntie substraatverbruik bij champignon : een genetische analyse. (Rapport / Plant Research International; No. 2014-2). Wageningen: Plant Research International, Business Unit Plant Breeding.
Baars, J.J.P. ; Sonnenberg, A.S.M. / Biologische efficiëntie substraatverbruik bij champignon : een genetische analyse. Wageningen : Plant Research International, Business Unit Plant Breeding, 2014. 22 p. (Rapport / Plant Research International; 2014-2).
@book{0033b86fc6584824aebc88f6cabdbd30,
title = "Biologische effici{\"e}ntie substraatverbruik bij champignon : een genetische analyse",
abstract = "In 2013 is de tweede stap gezet in het project om tot een efficienter substraatgebruik te komen in de champignonteelt. Deze stap heeft twee doelen: Het bepalen van de breeding value (hoe gedragen de stammen zich in kruisingen en welke waarde hebben ze dus in de veredeling) Welke lijnen zijn geschikt om segregerende populaties te maken. Deze populaties zullen gebruikt worden om genomische gebieden/genen te vinden die de verschillen in efficientie in substraat gebruik kunnen verklaren. De kennis kan gebruikt worden voor zowel veredelen op substraatgebruik als het vinden van alternatieve grondstoffen voor het maken van substraat. Er is in 2013 een selectie gemaakt van negen wild-isolaten en {\'e}{\'e}n commerci{\"e}el ras van de champignon. Deze stammen dekken de hele variatie van de collectie van Plant Breeding in de effici{\"e}ntie van het substraatgebruik (uitgedrukt als g droge stof aan champignons per kg verbruikte organische stof) ook wel biologische effcientie genoemd (BE).",
keywords = "agaricus, eetbare paddestoelen, substraten, cultuurmethoden, veredelingsmethoden, kruisingen, effici{\"e}ntie, agaricus, edible fungi, substrates, cultural methods, breeding methods, crosses, efficiency",
author = "J.J.P. Baars and A.S.M. Sonnenberg",
year = "2014",
language = "Dutch",
series = "Rapport / Plant Research International",
publisher = "Plant Research International, Business Unit Plant Breeding",
number = "2014-2",

}

Baars, JJP & Sonnenberg, ASM 2014, Biologische efficiëntie substraatverbruik bij champignon : een genetische analyse. Rapport / Plant Research International, no. 2014-2, Plant Research International, Business Unit Plant Breeding, Wageningen.

Biologische efficiëntie substraatverbruik bij champignon : een genetische analyse. / Baars, J.J.P.; Sonnenberg, A.S.M.

Wageningen : Plant Research International, Business Unit Plant Breeding, 2014. 22 p. (Rapport / Plant Research International; No. 2014-2).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Biologische efficiëntie substraatverbruik bij champignon : een genetische analyse

AU - Baars, J.J.P.

AU - Sonnenberg, A.S.M.

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - In 2013 is de tweede stap gezet in het project om tot een efficienter substraatgebruik te komen in de champignonteelt. Deze stap heeft twee doelen: Het bepalen van de breeding value (hoe gedragen de stammen zich in kruisingen en welke waarde hebben ze dus in de veredeling) Welke lijnen zijn geschikt om segregerende populaties te maken. Deze populaties zullen gebruikt worden om genomische gebieden/genen te vinden die de verschillen in efficientie in substraat gebruik kunnen verklaren. De kennis kan gebruikt worden voor zowel veredelen op substraatgebruik als het vinden van alternatieve grondstoffen voor het maken van substraat. Er is in 2013 een selectie gemaakt van negen wild-isolaten en één commerciëel ras van de champignon. Deze stammen dekken de hele variatie van de collectie van Plant Breeding in de efficiëntie van het substraatgebruik (uitgedrukt als g droge stof aan champignons per kg verbruikte organische stof) ook wel biologische effcientie genoemd (BE).

AB - In 2013 is de tweede stap gezet in het project om tot een efficienter substraatgebruik te komen in de champignonteelt. Deze stap heeft twee doelen: Het bepalen van de breeding value (hoe gedragen de stammen zich in kruisingen en welke waarde hebben ze dus in de veredeling) Welke lijnen zijn geschikt om segregerende populaties te maken. Deze populaties zullen gebruikt worden om genomische gebieden/genen te vinden die de verschillen in efficientie in substraat gebruik kunnen verklaren. De kennis kan gebruikt worden voor zowel veredelen op substraatgebruik als het vinden van alternatieve grondstoffen voor het maken van substraat. Er is in 2013 een selectie gemaakt van negen wild-isolaten en één commerciëel ras van de champignon. Deze stammen dekken de hele variatie van de collectie van Plant Breeding in de efficiëntie van het substraatgebruik (uitgedrukt als g droge stof aan champignons per kg verbruikte organische stof) ook wel biologische effcientie genoemd (BE).

KW - agaricus

KW - eetbare paddestoelen

KW - substraten

KW - cultuurmethoden

KW - veredelingsmethoden

KW - kruisingen

KW - efficiëntie

KW - agaricus

KW - edible fungi

KW - substrates

KW - cultural methods

KW - breeding methods

KW - crosses

KW - efficiency

M3 - Report

T3 - Rapport / Plant Research International

BT - Biologische efficiëntie substraatverbruik bij champignon : een genetische analyse

PB - Plant Research International, Business Unit Plant Breeding

CY - Wageningen

ER -

Baars JJP, Sonnenberg ASM. Biologische efficiëntie substraatverbruik bij champignon : een genetische analyse. Wageningen: Plant Research International, Business Unit Plant Breeding, 2014. 22 p. (Rapport / Plant Research International; 2014-2).