Biogene riffen in de Noordzee

actuele en potentiële verspreiding van rifvormende schelpdieren en wormen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Vanuit het beleid is er behoefte aan ruimtelijke informatie over actuele en potentiële voorkomens van een aantal rifbouwende soorten in de Nederlandse Noordzee in verband met bescherming (Kaderrichtlijn Mariene Strategie, Natura 2000, OSPAR) en de geplande uitrol van windenergie op zee en integraal Noordzeebeleid (Strategische Agenda Noordzee 2030). De huidige en toekomstige windparken bieden mogelijk kansen voor herstel van biogene riffen, indien er geen bodemberoerende visserij plaatsvindt. In dit rapport wordt door middel van kaarten en een tabel de (potentiële) verspreiding van een aantal rifbouwende soorten in de Nederlandse Noordzee inzichtelijk gemaakt. Per kaart is een korte toelichting opgenomen. De kaarten en toelichting per kaart zullen ook digitaal beschikbaar worden gesteld in het Informatiehuis Marien (www.informatiehuismarien.nl/open-data). De gebruikte gegevens zijn afkomstig uit vissurveys en schelpdiersurveys uitgevoerd door Wageningen Marine Research, en uit verschillende andere inventarisaties. Verder is er een aantal voorspellende kaarten gemaakt van het voorkomen van rifbouwende soorten in de Noordzee, op basis van modellering met omgevingsvariabelen. Gegevens worden gepresenteerd voor platte oester (Ostrea edulis), mossel (Mytilus edulis), paardenmossel (Modiolus modiolus), zandkokerwormen (Sabellaria sp.), gestekelde zandkokerworm (Sabellaria spinulosa) en schelpkokerworm (Lanice conchilega).
Original languageDutch
Place of PublicationDen Helder
PublisherWageningen Marine Research
Number of pages47
DOIs
Publication statusPublished - Jun 2019

Publication series

NameWageningen Marine Research rapport
No.C058/19

Cite this

@book{ad7636e292b245d5aae1f3731febb73c,
title = "Biogene riffen in de Noordzee: actuele en potentiële verspreiding van rifvormende schelpdieren en wormen",
abstract = "Vanuit het beleid is er behoefte aan ruimtelijke informatie over actuele en potentiële voorkomens van een aantal rifbouwende soorten in de Nederlandse Noordzee in verband met bescherming (Kaderrichtlijn Mariene Strategie, Natura 2000, OSPAR) en de geplande uitrol van windenergie op zee en integraal Noordzeebeleid (Strategische Agenda Noordzee 2030). De huidige en toekomstige windparken bieden mogelijk kansen voor herstel van biogene riffen, indien er geen bodemberoerende visserij plaatsvindt. In dit rapport wordt door middel van kaarten en een tabel de (potentiële) verspreiding van een aantal rifbouwende soorten in de Nederlandse Noordzee inzichtelijk gemaakt. Per kaart is een korte toelichting opgenomen. De kaarten en toelichting per kaart zullen ook digitaal beschikbaar worden gesteld in het Informatiehuis Marien (www.informatiehuismarien.nl/open-data). De gebruikte gegevens zijn afkomstig uit vissurveys en schelpdiersurveys uitgevoerd door Wageningen Marine Research, en uit verschillende andere inventarisaties. Verder is er een aantal voorspellende kaarten gemaakt van het voorkomen van rifbouwende soorten in de Noordzee, op basis van modellering met omgevingsvariabelen. Gegevens worden gepresenteerd voor platte oester (Ostrea edulis), mossel (Mytilus edulis), paardenmossel (Modiolus modiolus), zandkokerwormen (Sabellaria sp.), gestekelde zandkokerworm (Sabellaria spinulosa) en schelpkokerworm (Lanice conchilega).",
author = "Bos, {Oscar G.} and Coolen, {Joop W.P.} and {van der Wal}, {Jan Tjalling}",
note = "Project number: 4318100233",
year = "2019",
month = "6",
doi = "10.18174/494566",
language = "Dutch",
series = "Wageningen Marine Research rapport",
publisher = "Wageningen Marine Research",
number = "C058/19",

}

Biogene riffen in de Noordzee : actuele en potentiële verspreiding van rifvormende schelpdieren en wormen. / Bos, Oscar G.; Coolen, Joop W.P.; van der Wal, Jan Tjalling.

Den Helder : Wageningen Marine Research, 2019. 47 p. (Wageningen Marine Research rapport; No. C058/19).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Biogene riffen in de Noordzee

T2 - actuele en potentiële verspreiding van rifvormende schelpdieren en wormen

AU - Bos, Oscar G.

AU - Coolen, Joop W.P.

AU - van der Wal, Jan Tjalling

N1 - Project number: 4318100233

PY - 2019/6

Y1 - 2019/6

N2 - Vanuit het beleid is er behoefte aan ruimtelijke informatie over actuele en potentiële voorkomens van een aantal rifbouwende soorten in de Nederlandse Noordzee in verband met bescherming (Kaderrichtlijn Mariene Strategie, Natura 2000, OSPAR) en de geplande uitrol van windenergie op zee en integraal Noordzeebeleid (Strategische Agenda Noordzee 2030). De huidige en toekomstige windparken bieden mogelijk kansen voor herstel van biogene riffen, indien er geen bodemberoerende visserij plaatsvindt. In dit rapport wordt door middel van kaarten en een tabel de (potentiële) verspreiding van een aantal rifbouwende soorten in de Nederlandse Noordzee inzichtelijk gemaakt. Per kaart is een korte toelichting opgenomen. De kaarten en toelichting per kaart zullen ook digitaal beschikbaar worden gesteld in het Informatiehuis Marien (www.informatiehuismarien.nl/open-data). De gebruikte gegevens zijn afkomstig uit vissurveys en schelpdiersurveys uitgevoerd door Wageningen Marine Research, en uit verschillende andere inventarisaties. Verder is er een aantal voorspellende kaarten gemaakt van het voorkomen van rifbouwende soorten in de Noordzee, op basis van modellering met omgevingsvariabelen. Gegevens worden gepresenteerd voor platte oester (Ostrea edulis), mossel (Mytilus edulis), paardenmossel (Modiolus modiolus), zandkokerwormen (Sabellaria sp.), gestekelde zandkokerworm (Sabellaria spinulosa) en schelpkokerworm (Lanice conchilega).

AB - Vanuit het beleid is er behoefte aan ruimtelijke informatie over actuele en potentiële voorkomens van een aantal rifbouwende soorten in de Nederlandse Noordzee in verband met bescherming (Kaderrichtlijn Mariene Strategie, Natura 2000, OSPAR) en de geplande uitrol van windenergie op zee en integraal Noordzeebeleid (Strategische Agenda Noordzee 2030). De huidige en toekomstige windparken bieden mogelijk kansen voor herstel van biogene riffen, indien er geen bodemberoerende visserij plaatsvindt. In dit rapport wordt door middel van kaarten en een tabel de (potentiële) verspreiding van een aantal rifbouwende soorten in de Nederlandse Noordzee inzichtelijk gemaakt. Per kaart is een korte toelichting opgenomen. De kaarten en toelichting per kaart zullen ook digitaal beschikbaar worden gesteld in het Informatiehuis Marien (www.informatiehuismarien.nl/open-data). De gebruikte gegevens zijn afkomstig uit vissurveys en schelpdiersurveys uitgevoerd door Wageningen Marine Research, en uit verschillende andere inventarisaties. Verder is er een aantal voorspellende kaarten gemaakt van het voorkomen van rifbouwende soorten in de Noordzee, op basis van modellering met omgevingsvariabelen. Gegevens worden gepresenteerd voor platte oester (Ostrea edulis), mossel (Mytilus edulis), paardenmossel (Modiolus modiolus), zandkokerwormen (Sabellaria sp.), gestekelde zandkokerworm (Sabellaria spinulosa) en schelpkokerworm (Lanice conchilega).

U2 - 10.18174/494566

DO - 10.18174/494566

M3 - Report

T3 - Wageningen Marine Research rapport

BT - Biogene riffen in de Noordzee

PB - Wageningen Marine Research

CY - Den Helder

ER -